reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zespol nadmiernej ruchliwosci

cytryna

Fanka BB :)
Miasto
Szkocja
Mialo byc nadmiernej ruchomosci... na usprawiedliwienie napisze ze jest juz pozno ;)

Jestem mama prawie rocznej Ani. Mieszkamy w UK i wlasnie dostalysmy skierowanie do fizjoterapeuty (czekamu na pierwsza wizyte). Lekarz rodzinny zasugerowal ze corka moze cierpiec na zespol nadmiernej ruchliwosci. Co to oznacza w praktyce?
Ania nie stoi samodzielnie, podciaga sie do kolan, ale nie potrafi utrzymac swojej wagi na nozkach. Nie raczkuje, przesuwa sie na pupie, czesto gdy siedzi nozki ustawia tak jakby w literke W, czesto tez podczas przemieszczania sie traci rownowage (glownie przy obrotach). Czy to ma zwiazek z nadmierna ruchliwoscia?

Ostatnia edycja:
reklama
witam,moj babel teraz skonczyl rok i tez nie chodzi.co prawda raczkuje ale tez zdarzy mu sie ze nie umie zlapac rownowagi.mi lekarz powiedzial ze to normalne.stac to stoi na kolanach i tyle.nie umiem sobie wyobrazic jak twoja malutka siedzac uklada nozki w literke W.

no chwilke postoi ale musze go podtrzymac pod paszkami.aaa to tak wyglada ta literka W a ja glupia nie wiedzialam co i jak.moj siedzi nozkami pod pupka a nie tak na boczki rozlozone.moze faktycznie mala ma slabe raczki zeby zaczac chodzic na czworaka.a moj pewnie jeszcze ma za slabe nozki zeby chodzic;-)

Witam, proszę poprosić lekarza o ocenę napięcia mięśniowego. Przy nadmiernej ruchomości stawów przede wszystkim widoczne są większe zakresy ruchów niż u rówieśników i męczliwość. Z opisu wynika, że córeczka ma kłopot z osiąganiem kolejnych etapów rozwoju ruchowego. Konieczna jest rzetelna diagnoza i rehabilitacja. Pozdrawiam

moja mala co prawda raczkuje i jak sie czegos trzyma to chodzi,ale tez tak nieraz siedzi,ze nozki na bok,tak jak na obrazku,a to chyba niezbyt prawidlowo tak?

reklama
Dziekuje za odpowiedz. W UK nadal czekamy na wizyte u fizjoterapeuty... W przyszlym tygodniu lecimy do Poslki, umowilam Anie na prywatna wizyte u pediatry i fizjoterapeuty.

Kopka - ja Ani nozki caly czas "odwijam" zeby nie siedziala w ten sposob bo tak jak piszesz to nie jest prawidlowa pozycja.

Do góry