reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zespół Downa

Hej dziewczyny, byłam na badaniach prematalnych i niestety nic przyjemnego się nie dowiedziałam. Okazało się, że u mojego dziecka nie widać za bardzo kości nosowej i ma podwyższone przeziernisc karku (NT) 4,2. Objawy te wskazują dużej mierze na chorobę genetyczna zespół Downa. U mnie statycznie wychodzi 1:15 (na 15 kobiet jedna uridzi chore dziecko). Lekarz zalecił mi zrobić amniopunkcje i nie wiem czy iść czy nie bo jest ryzyko poronienia co prawda małe ale jest. Jest tu jakas Pani ktora miała taki sam problem i by mogła mi opowiedzieć jak to przeżyła? Ja dziecko chce urodzic nie ważne czy z chorobą czy bez, chciałabym wiedzieć ale nie chce ryzykować życiem dziecka

reklama
Hej dziewczyny, byłam na badaniach prematalnych i niestety nic przyjemnego się nie dowiedziałam. Okazało się, że u mojego dziecka nie widać za bardzo kości nosowej i ma podwyższone przeziernisc karku (NT) 4,2. Objawy te wskazują dużej mierze na chorobę genetyczna zespół Downa. U mnie statycznie wychodzi 1:15 (na 15 kobiet jedna uridzi chore dziecko). Lekarz zalecił mi zrobić amniopunkcje i nie wiem czy iść czy nie bo jest ryzyko poronienia co prawda małe ale jest. Jest tu jakas Pani ktora miała taki sam problem i by mogła mi opowiedzieć jak to przeżyła? Ja dziecko chce urodzic nie ważne czy z chorobą czy bez, chciałabym wiedzieć ale nie chce ryzykować życiem dziecka
Jest tu wątek o amniopunkcji. Warto go poczytać. Nawet jeśli jesteś zdecydowana urodzić dziecko to warto wiedzieć, czy rzeczywiście ta wada jest. To może dać większą szansę wam obojgu. Będziesz wtedy rodzić dziecko w szpitalu przygotowanym na taki poród. Zespół Downa jak sama nazwa mowi to zespół różnych trudności. Możliwe, że będzie problem z serduszkiem lub innymi narządami. Dowiesz się wraz z rozwojem malucha w brzuchu i po porodzie. Ta wada ma różny stopień ciężkości. Warto, byś była przygotowana jeszcze przed porodem. Byś mogła nawiązać kontakt z fundacją czy inna instytucja wspierająca rodziny dzieci. Byś mogła zebrać jak najwięcej potrzebnych ci wiadomości typu ustawa za życiem, wczesne wspomaganie rozwoju i inne sposoby rehabilitacji i wsparcia malucha.

Skoro chcesz urodzić to ja bym raczej nie robiła - ale nastawiała się na urodzenie ciężko chorego dziecka i tak jak wyżej poszukała już specjalistycznych ośrodków, szpitali, szpitala do porodu. Może nawet założyła już jakąś zbiórkę bo koszty na pewno będą ogromne. Jest tu wątek o urodzeniu ciężko chorego malucha ZD https://www.babyboom.pl/forum/temat/wada-serca-zespol-downa-u-plodu.108430/ - ale uprzedzam potrzeba dużo chusteczek przy czytaniu :(

Skoro chcesz urodzić to ja bym raczej nie robiła - ale nastawiała się na urodzenie ciężko chorego dziecka i tak jak wyżej poszukała już specjalistycznych ośrodków, szpitali, szpitala do porodu. Może nawet założyła już jakąś zbiórkę bo koszty na pewno będą ogromne. Jest tu wątek o urodzeniu ciężko chorego malucha ZD https://www.babyboom.pl/forum/temat/wada-serca-zespol-downa-u-plodu.108430/ - ale uprzedzam potrzeba dużo chusteczek przy czytaniu :(
Nie straszcie z góry dziewczyny. ZD może mieć różną ciężkość. Nie musi być taka jak w wątku, moze ma maluszka na miarę dzieci z Down the road. Do sprawdzenia tego właśnie dobrze jest zrobić amniopunkcję, z mikromacierz, by wiedzieć mniej więcej w jakim stanie jest maluch i na co się nastawić.

Miałam podobną sytuację i zdecydowaliśmy się na amniopunkcję, zabieg przebiegł prawidłowo bez żadnych powikłań ☺️ szczerze powiem, tak jak i nam lekarz doradził, że zamiast stresować się całą ciążę czy Twoje dziecko jest jednak zdrowe czy chore możesz mieć jasną sytuację a cały zabieg amniopunkcji jest pod okiem pielęgniarki i lekarza, igła która jest wprowadzana-jest cały czas monitorowana USG ☺️ u nas pomimo prawdopodobieństwa dziecko z zespołem Downa okazało się, że nasza córeczka jest zdrowa ☺️

Nie straszcie z góry dziewczyny. ZD może mieć różną ciężkość. Nie musi być taka jak w wątku, moze ma maluszka na miarę dzieci z Down the road. Do sprawdzenia tego właśnie dobrze jest zrobić amniopunkcję, z mikromacierz, by wiedzieć mniej więcej w jakim stanie jest maluch i na co się nastawić.
Ale amnio nie powie Ci, czy dziecko ma ciężki zD i inne wady np. serca albo czy będzie funkcjonowac jak w Down the Road (swoją drogą program niby fajny i potrzebny, ale jednak robi dużo złego - tak funkcjonuje może z 5-10% osób z zD). Amnio powie, jakie ma wady genetyczne (np. zD) i tyle. Nie odpowie, czy nerki są całe, czy trzustka ok, czy serce ok.
Natomiast, co warto zaznaczyć, NT wysokie i brak kości nosowej może świadczyć nie tylko o zD, ale też o szeregu innych zespołów genetycznych, w tym rzadkich. I na to pytanie amnio z mikromacierzami już odpowie - czy to zD, czy może coś innego.
Jeśli Cię stać, a nie chcesz zrobić amnio, to możesz zrobić nieinwazyjny test NIPT - nie powie, czy dziecko jest zdrowe, ale odpowie z dużym prawdopodobieństwem (rzędu 99%), czy ma jedną z wad, które bada. A więc może potwierdzić lub nie ZD (o ile nie jest mozaiką), a także kilka innych zespołów genetycznych i innych wad.
Bardzo ważne teraz są dalsze USG u dobrych specjalistów. Pewnie echo serca też.

reklama
@blanny oczywiście, że genetyka nie pokarze zmian w narządach. To pokazywać będą badania między innymi USG. Natomiast nie wchodząc w szczegóły genetycznie można przybliżyć ciężar z jakim można mieć do czynienia. Nie bez powodu są konsultację z genetykiem

reklama
Jeśli jesteś zdecydowana urodzić to test NIPT wydaje się sensowny.

Do góry