Witam, w ciąży miałam lekka niedokrwistość i z racji tego moje dziecko dostaje "profilaktyczne" inno vitum B i innofer baby, moje pytanie brzmi czy pediatra powinien zalecić dziecku branie tych leków bez wykonania badań, morfologi? Moje dziecko ma to brać do 1 roku życia.
reklama
ZUZA.80
Fanka BB :)
każda suplementacja powinna być poprzedzona badaniami. to, że Ty miałaś niedokrwistość nie oznacza, że maluszek będzie ją miał, bo często jest tak, że mama ma niedobory, bo dziecko "zabiera" i samo ma się dobrze
poproś o skierowanie, albo sama zrób dziecku morfologię jak masz wątpliwości
poproś o skierowanie, albo sama zrób dziecku morfologię jak masz wątpliwości
Przecierz po porodzie dziecku jest robiona morfologia wiec jak bez badań? Skoro lekarz tak zalecił to napewno miał powody, uważam ze podważanie opinii takiej osoby jest nie na miejscu, naprawdę nie trzeba się rozwodzić nad każda witamina i suplementem zwłaszcza, jeżeli zalecił je lekarz.Moja Niunia też brała żelazo i profilaktycznie robiłyśmy badania co 4-6tygodni żeby sprawdzić jak wyniki. Nie bardzo rozumiem jak mozna przepisywac leki nie znajac wyników badan
Leki nawet suplementy bez badań? Dziwne. Jeśli ilość żelaza ma okej to suplementując raz można przedawkować (jakkolwiek to brzmi) dwa nie będzie pobierał z pożywienia. Po 1. koniecznie zmień lekarza. Po drugie zrób podstawowe badania krwi.
Luiza.
Fanka BB :)
Ja bym zrobiła na własną rękę, bądź po konsultacji z innym pediatrą, morfologię. A dlaczego? Bo bardzo łatwo przedawkować żelazo i witaminę B6, a skutki tego nie są ciekawe, nawet jeśli to tylko suplement.
Poza tym pytanie: na jakim mleku jest dziecko?
Poza tym pytanie: na jakim mleku jest dziecko?
Przechodziłam anemię z dużym już dzieckiem i syn miał w takim przypadku badaną krew co 2-3 tygodnie. Zalecenie suplementacji dziecku żelaza i B6,przez tak długi okres, w przypadku kiedy matka miała w ciąży niedokrwistość, jest co najmniej nie na miejscu. Nie wiem jak Ty, ale ja lekarzom ślepo nie wierzę.Przecierz po porodzie dziecku jest robiona morfologia wiec jak bez badań? Skoro lekarz tak zalecił to napewno miał powody, uważam ze podważanie opinii takiej osoby jest nie na miejscu, naprawdę nie trzeba się rozwodzić nad każda witamina i suplementem zwłaszcza, jeżeli zalecił je lekarz.
Ostatnia edycja:
A jeśli lekarz kazałby skoczyć z mostu? Błagam. To tylko człowiek. Omylny. Ja nie doczytałam że po porodzie od razu zalecił tylko zrozumiałam że pediatra już w domu a on nie ma dostępu do wyników badań szpitalnych tylko to co w karcie książeczce zdrowia z tego co pamiętam nie ma tam wpisanej morfoligii są wpisane leki podane dziecku w trakcie hospitalizacji i zalecenia. Poza tym rok przyjmować suplement bez badań kontrolnych???Przecierz po porodzie dziecku jest robiona morfologia wiec jak bez badań? Skoro lekarz tak zalecił to napewno miał powody, uważam ze podważanie opinii takiej osoby jest nie na miejscu, naprawdę nie trzeba się rozwodzić nad każda witamina i suplementem zwłaszcza, jeżeli zalecił je lekarz.
reklama
Ja zrozumiałam ze jest po porodzie i w szpitalu lekarz tak zalecił. Bo raczej nie mówiłaby pediatrze ze miała niedokrwistosc w ciąży, po co. W szpitalu jak biorą malucha np na szczepienia i badania to jak nie zapytasz to nie powiedzą jakie badania wykonali, autorka mogła nie wiedzieć, z własnego doświadczenia wiem jak to w szpitalach wyglada. Stad moje wnioski. Autorka mogłaby doprecyzowacA jeśli lekarz kazałby skoczyć z mostu? Błagam. To tylko człowiek. Omylny. Ja nie doczytałam że po porodzie od razu zalecił tylko zrozumiałam że pediatra już w domu a on nie ma dostępu do wyników badań szpitalnych tylko to co w karcie książeczce zdrowia z tego co pamiętam nie ma tam wpisanej morfoligii są wpisane leki podane dziecku w trakcie hospitalizacji i zalecenia. Poza tym rok przyjmować suplement bez badań kontrolnych???