Nie tak dietetycznie ale dziewczyny prosiły o przepis
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g = ok. 0,5 szklanki cukru,
100 g masła,
1 jajko + 2 żółtka.
Do miski wsypujemy mąkę, masło, cukier proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka w zamkniętym naczyniu wstawiamy do lodówki. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Cukier w cieście nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to należy dodać więcej mąki. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony.
Składniki na masę serową:
1-1,2 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
1 szkl. cukru,
3 szkl. mleka,
1/2 szkl. oleju,
1-1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego,
2 jajka + 4 żółtka
Twaróg zmielony 2 razy przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń i 2 jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Naczynie proponuję wziąć wysokie, żeby nie pochlapało nam całej kuchni. Masa powinna być rzadka. W tym czasie spód powinien nam się ładnie podpiec. Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika. Masę serową wylewamy na spód. Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączaną!!! opcją termoobiegu na 50-55 min.
Składniki na piankę bezową:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Na ok. 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min. Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać, będzie jeszcze pieczona razem z pianą. Delikatnie przekładamy białka na masę serową i wyrównujemy. Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na serniku. Nie należy z tym przesadzać z czasem pieczenia, by uniknąć spieczenia pianki na bezę, co spowoduje że nie pojawią się kropelki rosy na serniku. Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min spokojnie można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki.