reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Juana juz wiem...
A wiec wit K podaje sie dzieciom po ukonczeniu drugiego tygodnia, to jest na recepte i przepisuje to lekarz na pierwszej wizycie patronarzowej... pod warunkiem ze dziecko jest zdrowe i nie ma jeszcze tej żółtaczki... moja Ninia jeszcze ją miała i dlatego jej nie przepisał, ale juz w poniedziałek dostane recepte:-)

reklama
Dlaczego suplementacja witaminą K jest taka ważna?

• Niedobór witaminy K może prowadzić między innymi do choroby krwotocznej noworodków, która pojawia się zazwyczaj:
  • między 3 a 5 dniem życia - postać klasyczna - objawia się krwawieniami z przewodu pokarmowego,
  • między 2 a 8 tygodniem życia - postać opóźniona - ma bardzo ciężki przebieg i w 50-80% przypadków przejawia się rozległymi krwawieniami do mózgu.
Jak więc zapobiegać chorobie krwotocznej noworodków?

KROK I

Ze względu na groźne następstwa niedoboru witaminy K oraz na fakt, że w mleku matki jej zawartość jest zbyt niska, aktualnie w Polsce zaleca się stosowanie jednorazowej dawki witaminy K: 0,5 mg domięśniowo lub 2 mg doustnie, tuż po urodzeniu dziecka.
KROK II

Jeśli niemowlę jest karmione piersią, oprócz jednorazowej dawki po urodzeniu dziecka, zaleca się również stosowanie dodatkowej podaży doustnej, w postaci małych i codziennie podawanych dawek witaminy K (tzw. mikrodawek) po wyjściu ze szpitala. Zaleca się podawanie witaminy K w ilości 25 µg/dobę, od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia.

Juana juz wiem...
A wiec wit K podaje sie dzieciom po ukonczeniu drugiego tygodnia, to jest na recepte i przepisuje to lekarz na pierwszej wizycie patronarzowej... pod warunkiem ze dziecko jest zdrowe i nie ma jeszcze tej żółtaczki... moja Ninia jeszcze ją miała i dlatego jej nie przepisał, ale juz w poniedziałek dostane recepte:-)

A ja to kupiłam bez recepty i nikt mi nie mówił, że nie można tego stosować przy żółtaczce. Moja mała ma jeszcze żółtaczkę, a ja je podaję to witaminkę :szok: Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam :szok:

A ja to kupiłam bez recepty i nikt mi nie mówił, że nie można tego stosować przy żółtaczce. Moja mała ma jeszcze żółtaczkę, a ja je podaję to witaminkę :szok: Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam :szok:
No mi lekarz powiedział ze witaminki dopiero jej przepisze jak nie bedzie miała juz żółtaczki, bo jeszcze troszke żółta była...

Właśnie była u nas położna na patronażu z naszej przychodni i też przypominała o wit. K,więc ja daję. Bo skoro ona przypominała, to znaczy, że nasza pediatra zaleca.

Właśnie była u nas położna na patronażu z naszej przychodni i też przypominała o wit. K,więc ja daję. Bo skoro ona przypominała, to znaczy, że nasza pediatra zaleca.

A mi położna kazała podawać wit K, a lekarz na wizycie kazał odstawić. Powiedział, że podaje się wit K dzieciom, które są karmone piersią, bo w mleku sztucznym jest już wit K.

no i właśnie tak jest z witaminą K a my już na etapie witaminy D jak ten czas leci:tak::tak: Mam pytanko do was jak Wasze dzieci zapatrują się na kąpiel bo mojej córci podoba się leżenie w wodzie tylko mycie jakoś nie za bardzo

reklama
Puchatko moja Niunia bardzo chetnie od pierwszej kąpieli leży w wanience, nigdy nie płakała nawet przez moment, myć sie lubi, tylko jak włoski jej myje to wydaje mi sie troszkę przestraszona...ale ogólnie OK:-)

Do góry