reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Juana juz wiem...
A wiec wit K podaje sie dzieciom po ukonczeniu drugiego tygodnia, to jest na recepte i przepisuje to lekarz na pierwszej wizycie patronarzowej... pod warunkiem ze dziecko jest zdrowe i nie ma jeszcze tej żółtaczki... moja Ninia jeszcze ją miała i dlatego jej nie przepisał, ale juz w poniedziałek dostane recepte:-)

reklama
Dlaczego suplementacja witaminą K jest taka ważna?

• Niedobór witaminy K może prowadzić między innymi do choroby krwotocznej noworodków, która pojawia się zazwyczaj:
  • między 3 a 5 dniem życia - postać klasyczna - objawia się krwawieniami z przewodu pokarmowego,
  • między 2 a 8 tygodniem życia - postać opóźniona - ma bardzo ciężki przebieg i w 50-80% przypadków przejawia się rozległymi krwawieniami do mózgu.
Jak więc zapobiegać chorobie krwotocznej noworodków?

KROK I

Ze względu na groźne następstwa niedoboru witaminy K oraz na fakt, że w mleku matki jej zawartość jest zbyt niska, aktualnie w Polsce zaleca się stosowanie jednorazowej dawki witaminy K: 0,5 mg domięśniowo lub 2 mg doustnie, tuż po urodzeniu dziecka.
KROK II

Jeśli niemowlę jest karmione piersią, oprócz jednorazowej dawki po urodzeniu dziecka, zaleca się również stosowanie dodatkowej podaży doustnej, w postaci małych i codziennie podawanych dawek witaminy K (tzw. mikrodawek) po wyjściu ze szpitala. Zaleca się podawanie witaminy K w ilości 25 µg/dobę, od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia.

Juana juz wiem...
A wiec wit K podaje sie dzieciom po ukonczeniu drugiego tygodnia, to jest na recepte i przepisuje to lekarz na pierwszej wizycie patronarzowej... pod warunkiem ze dziecko jest zdrowe i nie ma jeszcze tej żółtaczki... moja Ninia jeszcze ją miała i dlatego jej nie przepisał, ale juz w poniedziałek dostane recepte:-)

A ja to kupiłam bez recepty i nikt mi nie mówił, że nie można tego stosować przy żółtaczce. Moja mała ma jeszcze żółtaczkę, a ja je podaję to witaminkę :szok: Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam :szok:

A ja to kupiłam bez recepty i nikt mi nie mówił, że nie można tego stosować przy żółtaczce. Moja mała ma jeszcze żółtaczkę, a ja je podaję to witaminkę :szok: Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam :szok:
No mi lekarz powiedział ze witaminki dopiero jej przepisze jak nie bedzie miała juz żółtaczki, bo jeszcze troszke żółta była...

Właśnie była u nas położna na patronażu z naszej przychodni i też przypominała o wit. K,więc ja daję. Bo skoro ona przypominała, to znaczy, że nasza pediatra zaleca.

Właśnie była u nas położna na patronażu z naszej przychodni i też przypominała o wit. K,więc ja daję. Bo skoro ona przypominała, to znaczy, że nasza pediatra zaleca.

A mi położna kazała podawać wit K, a lekarz na wizycie kazał odstawić. Powiedział, że podaje się wit K dzieciom, które są karmone piersią, bo w mleku sztucznym jest już wit K.

no i właśnie tak jest z witaminą K a my już na etapie witaminy D jak ten czas leci:tak::tak: Mam pytanko do was jak Wasze dzieci zapatrują się na kąpiel bo mojej córci podoba się leżenie w wodzie tylko mycie jakoś nie za bardzo

reklama
Puchatko moja Niunia bardzo chetnie od pierwszej kąpieli leży w wanience, nigdy nie płakała nawet przez moment, myć sie lubi, tylko jak włoski jej myje to wydaje mi sie troszkę przestraszona...ale ogólnie OK:-)

Do góry