reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zbyt późno wykryta cukrzyca w ciąży. Jestem załamana

Witam przychodze po poradę bo nie wiem co ze sobą zrobić jestem tak strasznie zła i na siebie i na lekarza. Standardowo ok 24tc robiłam pierwszy raz krzywą cukrową niestety zwróciłam glukoze po 5 minutach i tak samo stało się za drugą i trzecią próbą. Mój lekarz stwierdził że cytuję ,,jesteś młoda, w rodzinie cukrzycy nie było, ciąża pojedyncza mało prawdopodobne żebyś miała cukrzyce więc skoro tą glukoze zwracasz to już nie będziemy cię męczyć i odpuscimy to badanie" ja jako że to moja pierwsza ciąża i zbytnio nie miałam dużego pojęcia o tym uznałam że okej nie będę się kłócić lekarz wie chyba najlepiej i zaufałam mu. Obecnie jestem w 38 tc tydzień temu trafiłam do szpitala i tam zapytali o wyniki krzywej cukrowej bo nie miałam ich w teczce więc powiedziałam że no nieststy nie zrobiłam tego badania. Lekarze byli zszokowani bo powinnam w takim razie jakoś inaczej próbować a mój lekarz totalnie to odpuścił. Zostałam w szpitalu tam znowu próbowali przeprowadzić te badanie i za 3 razem się udało. Wynik: cukrzyca ciążowa!!! Cukier godzinę po po posiłku ponad norme. Wychodzi na to że od jakiś przynajmniej 3 miesięcy mam cukrzyce a diety nie stosowałam żadnej, insuliny też nie bo o tym nie wiedziałam. Żyłam sobie normalnie jadłam słodycze! Dostałam glukometr mam mierzyć brać insuline i mieć dietę ale co mi po tym jak za 2 tygodnie termin jeśli to zaszkodziło dziecku to nic już nie pomoże. Dla próby sprawdziłam cukier po słodkim żeby zobaczyć jakie w takim razie miałam cukry codziennie bo codziennie coś słodkiego jadłam a to nawet do 170 doszło. Jestem załamana boję się jakie mogą być skutki tego :((( niby waga dziecka dobra wcale nie jest jakieś gigantyczne bo tydzień temu miała 2950g według usg(37tc) ale boję się jakie mogą być tego skutki w zdrowiu mojego maleństwa. Czy któraś z Was miała podobny przypadek albo znacie kogoś kto też tak późno się dowiedział albo kto nie stosował diety a dziecko zdrowe? Nie wiem co robić cały czas o tym myślę czytam jakie to może mieć konsekwencje i jestem załamana.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
Z tego co wiem to cukrzyca ciążowa może tylko powodować wysoką masę urodzeniową dziecka. Spokojnie nie martw się tak, wszystko będzie dobrze.
I jak? Wszystko z dzidziusiem było okej? U mnie krzywą wyszła prawidłowo, nawet za nisko po 2h a wczoraj zmierzyłam cukier po 2h od zjedzenia naleśników i tam 140, nigdy nie mierzyłam cukru bo nie miałam wskazań, zmierzyłam z głupoty 😱 od dziś mierzę cukier ale boję się że mam niewykrytą cukrzycę ciążową 😢

Kto Ci dał glukometr?
Wiesz ze on przekłamuje ok 15%

Nie wkręcaj sobie czegoś czego nie ma.

reklama
I jak? Wszystko z dzidziusiem było okej? U mnie krzywą wyszła prawidłowo, nawet za nisko po 2h a wczoraj zmierzyłam cukier po 2h od zjedzenia naleśników i tam 140, nigdy nie mierzyłam cukru bo nie miałam wskazań, zmierzyłam z głupoty 😱 od dziś mierzę cukier ale boję się że mam niewykrytą cukrzycę ciążową 😢

W którym jesteś tygodniu?

Najlepiej zrobić pomiary z rana na czczo , jeśli będą podwyższone to warto o tym poinformować lekarza prowadzącego.

30tc, z rana miałam 86 więc niby w normie. Co mies też badałam na czczo z żyły i też był w normie 😓

Nie ma co panikować, po 30 tygodniu takie skoki mogą się zdarzyć, następnym razem jak wyjdzie jakiś zły wynik to zbadaj z innego palca.
Często glukometry przekłamują, ja też na czczo miałam 150 🙈 zamierzałam z innego 89 .
Ja akurat miałam cukrzycę ciążowa praktycznie od początku ciąży, w 6 tygodniu po kilku czereśniach cukier miałam ponad 200.
Nie nastawiałam się że będzie inaczej bo w pierwszej ciąży też miałam.
Między 30-34 miałam największe skoki przy barniu insuliny, po 34 zeszłam z 12 jednostek do dwóch.
Możesz przez najbliższy tydzień badać na czczo, godzinę po głównych posiłkach i wtedy zobaczysz jak to wygląda.

Witam przychodze po poradę bo nie wiem co ze sobą zrobić jestem tak strasznie zła i na siebie i na lekarza. Standardowo ok 24tc robiłam pierwszy raz krzywą cukrową niestety zwróciłam glukoze po 5 minutach i tak samo stało się za drugą i trzecią próbą. Mój lekarz stwierdził że cytuję ,,jesteś młoda, w rodzinie cukrzycy nie było, ciąża pojedyncza mało prawdopodobne żebyś miała cukrzyce więc skoro tą glukoze zwracasz to już nie będziemy cię męczyć i odpuscimy to badanie" ja jako że to moja pierwsza ciąża i zbytnio nie miałam dużego pojęcia o tym uznałam że okej nie będę się kłócić lekarz wie chyba najlepiej i zaufałam mu. Obecnie jestem w 38 tc tydzień temu trafiłam do szpitala i tam zapytali o wyniki krzywej cukrowej bo nie miałam ich w teczce więc powiedziałam że no nieststy nie zrobiłam tego badania. Lekarze byli zszokowani bo powinnam w takim razie jakoś inaczej próbować a mój lekarz totalnie to odpuścił. Zostałam w szpitalu tam znowu próbowali przeprowadzić te badanie i za 3 razem się udało. Wynik: cukrzyca ciążowa!!! Cukier godzinę po po posiłku ponad norme. Wychodzi na to że od jakiś przynajmniej 3 miesięcy mam cukrzyce a diety nie stosowałam żadnej, insuliny też nie bo o tym nie wiedziałam. Żyłam sobie normalnie jadłam słodycze! Dostałam glukometr mam mierzyć brać insuline i mieć dietę ale co mi po tym jak za 2 tygodnie termin jeśli to zaszkodziło dziecku to nic już nie pomoże. Dla próby sprawdziłam cukier po słodkim żeby zobaczyć jakie w takim razie miałam cukry codziennie bo codziennie coś słodkiego jadłam a to nawet do 170 doszło. Jestem załamana boję się jakie mogą być skutki tego :((( niby waga dziecka dobra wcale nie jest jakieś gigantyczne bo tydzień temu miała 2950g według usg(37tc) ale boję się jakie mogą być tego skutki w zdrowiu mojego maleństwa. Czy któraś z Was miała podobny przypadek albo znacie kogoś kto też tak późno się dowiedział albo kto nie stosował diety a dziecko zdrowe? Nie wiem co robić cały czas o tym myślę czytam jakie to może mieć konsekwencje i jestem załamana.
U mnie w przychodni mówili, że krzywa cukrowa jest nieobowiązkowa, a na zachodzie się już odchodzi od tego badania. W ciąży należy kontrolować glukozę w krwi i cukier w moczu. Jeśli nie przekracza to powinno być ok.
Staraj się ograniczyć słodycze i pokarm z wysokim indeksem glikemicznym

U mnie w przychodni mówili, że krzywa cukrowa jest nieobowiązkowa, a na zachodzie się już odchodzi od tego badania. W ciąży należy kontrolować glukozę w krwi i cukier w moczu. Jeśli nie przekracza to powinno być ok.
Michalinie sprzed 5,5 roku raczej już to niewiele zmieni ;-)
Ale zgadzam się z nieobowiązkową krzywą - ja jej nigdy nie miałam, były tylko comiesięczne badania krwi, moczu + glukometr.

Michalinie sprzed 5,5 roku raczej już to niewiele zmieni ;-)
Ale zgadzam się z nieobowiązkową krzywą - ja jej nigdy nie miałam, były tylko comiesięczne badania krwi, moczu + glukometr.
A tym glukometrem jak mierzyłaś? Tylko na czczo czy 1h po każdym posiłku też? Jestem w tym zielona więc będę wdzięczna za rady 🙈

Na zachodzie nie robią tez bety i ciężko doprosić się o diagnostykę wczesnych poronień, więc nie jestem przekonana czy to dobrze tak na nich patrzeć.

reklama
Do góry