reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zastopowany rozwoj dziecko po szcrpieniu na hexa

Natka0

Zaciekawiona BB
Witam,
Szukam pomocy wszedzie. Czy ktos mial przypadek,ze ze szczesliwego, komunikatywnego dziecka ktore zwracalo uwage na bliskich stalo sie smutne, nieobecne? Syn potrafi patrzec sie w plytki i nagle dostac napadu smiechu. Mozna do niego mowic a on nawet nie spojrzy.
Obecnie ma 1,5 roku. Jest cichy, prawie w ogole nie mowi. Czasem raz na kilka dni po swojemu dadadada.
Wszystko zaczelo sie po dodatkowym szczepieniu hexa. Chcialam dziecko zaszczepic na doslownie wszystko zeby byl jak najbardziej chroniony i teraz mam za swoje. Dziecko odkad zaczelo chodzic czyli okolo roku przestalo soe usmiechac, jest radosny tylko jak chce od czasu do czasu podczas zabawy. Potrafi siedziec grzecznie w wozku , nie cieszy go nic. Podnieca sie na widok wlaczonego telewizora kub jazda winda. Chodzilismy do logopedy, neurologa. Nie nie uzyskalismy pomocy. Mamy skupoc uwage dziecka, tylko jak?! Nie da sie. Strasznie mnie to martwi. Usg glowki w porzadku. Wzrok ok, sluch ok. Race mi opadaja. Mam nadzieje,ze to nie autyzm lub spektrum. Ale juz trace nadzieje. Dziecko normalnie lubi sie przytulac, podnosi rece gdy chce byc noszony. Ale nie wskazuje palcem, nie reaguje na imie. Nieobecny i smutny.

Czy ktos mial podobnie?

reklama
Ewentualnie znajdź poradnię psychologiczno-pedagogiczną w Twojej okolicy i umów się na wizytę.
Oni ewentualnie już pokierują Was dalej.

Zapewne to już któreś z kolei szczepienie tą szczepionką - więc ja bym zmiany zachowania z nią nie wiązała.

Często jest tak, że zaburzenia ze spektrum zaczynają pojawiać się ok 2 roku życia.

Moje dziecko ma autyzm i też lubi się przytulać. Wskazywanie i reakcja na imię są bardzo istotne w diagnozie.
Trzymam kciuki żeby to nie był autyzm.

Poszukaj dobrego psychologa, najlepiej poradni w której jest kilku terapeutów, może to przejściowy etap, ale nie ma co czekać.

Do góry