reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zasiłek dla bezrobotnych

Witam, obecnie przebywam na urlopie macierzynskim platnym przez ZUS do 16.08.2021r. Umowe o prace mialam do 30.10.2020r, wiec przez pierwsze dwa miesiace macierzynskiego wyplacal pracodawca, potem wyplate przejal ZUS. Czy po ustaniu urlopu moge zarejestrowac sie w PUP i otrzymac zasilek dla bezrobotnych? Jezeli tak to na jaki okres czasu?

reklama
Jeśli zasiłek macierzyński był wypłacany przynajmniej od minimalnej, to wniosek o zasiłek dla bezrobotnych możesz złożyć po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Wogóle sama rejestracja w UP możliwa jest dopiero po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Z tego co mi wiadomo będziesz musiała mieć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania zasiłku i podstawy wymiaru jego naliczania.

Jeśli zasiłek macierzyński był wypłacany przynajmniej od minimalnej, to wniosek o zasiłek dla bezrobotnych możesz złożyć po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Wogóle sama rejestracja w UP możliwa jest dopiero po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Z tego co mi wiadomo będziesz musiała mieć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania zasiłku i podstawy wymiaru jego naliczania.
Tak jak koleżanka napisała. A co do długości zależy od miasta 6 miesięcy lub 12

Tak macierzyński byl wyplacany od minimalnej.

Hej 🖐️ a wiesz może jak to wygląda, jeśli w 2019 miałam minimalna (przeszłam na L4 aż do końca ciąży). W 2020 r była waloryzacja i podnieśli minimalna a do tego macierzyński był płatny 80 % (z tej minimalnej kiedy przeszłam na L4 ciążowe ), bo przecież na L4 i zasiłku macierzyńskim nie mogłam podnieśc swojego wynagrodzenia 🤷‍♀️

Powinni Ci zasiłek macierzyński liczyć od nowej podstawy.
Jeśli nie liczyli - to moim zdaniem jest informacja, że nie zarabiałaś minimalnej krajowej.

Powinni Ci zasiłek macierzyński liczyć od nowej podstawy.
Jeśli nie liczyli - to moim zdaniem jest informacja, że nie zarabiałaś minimalnej krajowej.
No właśnie nie liczyli i mam zaświadczenie, że nie miałam najniższej i mam dezycje z UP, że zasiłek mi nie przysługuje. Z tym, że jak odchodziłam z pracy miałam najniższa, a że byłam na L4 to jak miała mi się zwiększyć pensja + 80‰ zasiłku macierzyńskiego. Dla mnie to trochę dziwne 🤷‍♀️

No właśnie nie liczyli i mam zaświadczenie, że nie miałam najniższej i mam dezycje z UP, że zasiłek mi nie przysługuje. Z tym, że jak odchodziłam z pracy miałam najniższa, a że byłam na L4 to jak miała mi się zwiększyć pensja + 80‰ zasiłku macierzyńskiego. Dla mnie to trochę dziwne 🤷‍♀️
Ja mam to samo, wszystko liczone jak za rok 2020. W dodatku w zusie pobierali podatek dochodowy, a leży rozliczeniu rocznym mi tego nie zwrócili, a nie mam 25 lat.

reklama
Do góry