"Hej, w niedługim czasie mam rozwiązanie i mam kilka pytań związanych z świadczeniami, po krotce powiem jak wygląda moja sytuacja, mam tymczasowe zameldowanie,jestem osobą zarejestrowana w up bez prawa do zasiłku, i z ojcem dziecka jestem w nieformalnym zwiazku,moje pytanie to czy mogę ubiegać się o jakieś świadczenia jeśli tak to jakie i gdzie? Czy w miejscu tymczasowego zameldowania czy tam gdzie mam stały meldunek?"
reklama
Cytrynowa96
Fanka BB :)
No na pewno 500+ i przez rok kosiniakowe. Jest też jednorazowa wypłata 1000 zł. Chyba nic poza tym, ewentualnie jakieś paczki z mopsu.
Nie musisz się starać o świadczenia w miejscu stałego zameldowania, może być w miejscu w którym przebywasz .
Nie musisz się starać o świadczenia w miejscu stałego zameldowania, może być w miejscu w którym przebywasz .
Cytrynowa96
Niestety, ale nie mam pojęcia Możesz zadzwonić do mopsu i dopytać Ewentualnie sprawdź w internecie.Wnioski te pobrać można i składa się w mopsie? Dzięki za odpowiedź
@Karola 34 Jeśli chodzi o kosianiakowe, to:
1. Musisz wypełnić wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego.
2. Dodatkowo będziesz potrzebowała dowód osobisty i akt urodzenia dziecka.
3. Wniosek wraz z dokumentami składasz w MOPS-ie lub GOPS-ie, które są właściwe dla miejsca ZAMIESZKANIA (a nie zameldowania) lub internetowo przez profil zaufany.
Wniosek o 500+ ja zawsze składałam przez bankowość internetową. Niestety nie orientuję się czy obecnie można go złożyć w inny sposób.
1. Musisz wypełnić wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego.
2. Dodatkowo będziesz potrzebowała dowód osobisty i akt urodzenia dziecka.
3. Wniosek wraz z dokumentami składasz w MOPS-ie lub GOPS-ie, które są właściwe dla miejsca ZAMIESZKANIA (a nie zameldowania) lub internetowo przez profil zaufany.
Wniosek o 500+ ja zawsze składałam przez bankowość internetową. Niestety nie orientuję się czy obecnie można go złożyć w inny sposób.
jasani
Przy wyrabianiu aktu urodzenia musicie być razem bo nie jesteście małżeństwem.A czy muszę ja to wszystko osobiście załatwiać w urzędzie czy może to zrobić ojciec dziecka w moim imieniu
monika1708
Chyba że przed rozwiązaniem w usc potwierdza ojcostwo [emoji846] wtedy tata sam może załatwić chybaPrzy wyrabianiu aktu urodzenia musicie być razem bo nie jesteście małżeństwem.
Tak, po uznaniu ojcostwa tata może sam to załatwić, ale musi mieć przy sobie dowod osobisty kobietyChyba że przed rozwiązaniem w usc potwierdza ojcostwo [emoji846] wtedy tata sam może załatwić chyba
reklama
G
gość _199
Gość
Możesz akt urodzenia wyrobić przez internet, a potem ojciec dziecka może go odebrać. Nie musi mieć twojego dowodu osobistego, przy wyrabianiu również nie musi.A czy muszę ja to wszystko osobiście załatwiać w urzędzie czy może to zrobić ojciec dziecka w moim imieniu
Podziel się: