reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zapisywanie przez lekarzy luteiny na zasadzie "jak ma pomóc, to pomoze..."

reklama
Nati tak, torbiele są wskazaniem.
No właśnie palcem można sobie gratis infekcje zaaplikować..

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Dzięki :) jak znam powód to tak mi troche "lepiej". Tak trochę sama sie zmieszalam, bo tak jakby gin nie chciala mnie martwic i nie mówiła mi wszystkiego? Bo z jednej strony torbiele - ok, a z drugiej leki na podtrzymanie ciąży profilaktycznie...

I do tego te wahania nastrojów w ciąży i masz babo placek ;) z igły widły

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Tez miałam torbiel w ciąży,która jak to lekarz określił jest normalna,niby tak zwana torbiel ciążowa,która do kilku tyg.miala się wchłonąć :-) także tutaj tez nie ma powodów do obaw:-)

Napisane na D2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja tego nie rozumiem.. jak można przepisać komuś hormony nie robiąc żadnych badań? Nawet jeśli są rzeczywiście wskazania, to skąd wiadomo, jaką dawkę przyjąć?
Ja brałam luteinę w każdej ciąży. Dwie pierwsze, bez żadnych badań przepisywano mi luteinę, duphaston i estrofem. Niestety poroniłam w obu przypadkach. Przy trzeciej miałam już zupełnie innego lekarza, który zanim zabrał się za leczenie najpierw kazał dokładnie zbadać hormony: progesteron, estradiol, prolaktyna, kortyzol, testosteron. Od początku ciąży co tydzień robiłam badanie krwi na progesteron i estradiol i na podstawie tych wyników lekarz zalecał mi odpowiednie dawki Luteiny i Estrofemu. Po jakimś czasie hormony się ustabilizowały i dzisiaj już nie biorę ani Luteiny ani Estrofemu. Ale badania nadal robię, żeby mieć wszystko pod kontrolą.

Stężenie progesteronu we krwi rzadko jest badane bo musiałybyśmy cały dzień siedzieć na badaniach. Jego stężenie jest regulowane cyklem dobowym i nawet jak w jednym badaniu wyjdzie ok, w drugim może wyjść za niski;)
Moim zdaniem nie powinni od tak przepisywać progesteronu, jedynie w przypadkach krwawień czy gdy pacjentka ma za sobą poronienia. Ale lekarzem nie jestem, więc mówić sobie mogę:p
Czasem mam wrażenie, że przyszła mama musi mieć większą wiedzę niż lekarz...

Gdy jest konieczność brania wysokich dawek progesteronu, brałabym bez wahania, ale w przypadku książkowej ciąży i dobrych wyników - po co? Ja brałam spore dawki, a i tak poroniłam. Moje 2 koleżanki w obecnie zaawansowanej ciąży biorą jedynie kwas foliowy. Ale nie mają żadnych problemów i ciąże książkowe. Wiele też zależy od lekarza.

reklama
Ja do 13 tyg. Brałam Duphaston ze względu na wcześniejszą ciążę obumarla oraz od 22 tyg. Luteinę dopochwowo,która ma zapobiegać skurczów. Mam od 22tyg.szew na szyjce i nic innego nie biorę,ale w moim przypadku zaufałam lekarzowi.

Do góry