reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zaparcie u niemowlaka ?

kasiunia76

Fanka BB :)
Dzień Dobry

jestem mamą 7 tyg dziewczynki.
mam dylemat czy mała ma zaparcia czy wszystko jest zupełnie normalne ? ( ostatnia kupka prawie 6 dni temu)
na początku córeczka robiła kupę nawet kilkanaście razy dziennie , potem coraz mniej i mniej
od dwóch tygodni ma problemy z wydalaniem tj 2 x nie robiła nic przez 3 dni i zastosowałam Windi ( takie pałeczki do pupy na gazy ) i kupa od razu poleciała -konsystencja miękkiej plasteliny.
nie chcę przesadzać z takimi "inwazyjnymi metodami" bo jelitka muszą pracować więc nie chcę już więcej tego robić. obecnie mija już piąty dzień i kupy nie ma - wiem , że to się zdarza u dzieci i takie przerwy mogą być zupełnie normalne , mnie niepokoi jednak to, ze mała puszcza mega śmierdzące gazy więc mam wrażenie, ze jednak jej tam za dużo zalega .
Dodatkowo teraz b. mało je . karmię ją kp i mm z uwagi na niewielką ilość mojego mleka. ostatnio jednak mała prawie nic nie chce jesć
mam pytanie - czy któraś z Was miała taką sytuację i czy znacie jakieś metody na wypróżnienie ( masuję ją bo brzuszku, robię rowerki, kładę na boki , daję herbatkę koperkową, wodę z ugotowanej suszonej śliwki i nic to nie daje )

reklama
Zaparcia mogą być przez mm. Apetytu może nie mieć właśnie przez zalegający stolec. Jeżeli już dajesz herbatki, to może zwykłą czystą przegotowaną wodą ją przepajaj?

Co do pomocy w wypróżnianiu, ja po 5 dniach pomagałam. Stosowałam melilax dla dzieci.

Moje pierwsze dziecko robiło pięknie kupę przez 3 miesiące, po tym czasie tak jak u Ciebie nic (więcej niż tydzień nie czekałam). Lekarz zaleciła żeby podawać połówkę czopka (u takich dzieci do tygodnia to norma, ale ja już się byłam po 6 dniach). Ja karmiłam tylko piersią i sytuacja trwała kilka miesięcy. Mimo mojej pomocy dziecko świetnie sobie radzi po prostu musiało dorosnąć :). Pewnie masz niedługo kontrolę u lekarza zapytaj co w takiej sytuacji masz robić.

U nas przy KP tak było. Kupa co 3, 6, a nawet 11 dni. Lekarz uspokał, że do 14 dni jest ok. Bąki przez ten czas też były cuchnące. Przy kp długie przerwy są w normie, ale jeśli podajesz jeszcze mm to może warto poradzić się pediatry, może trzeba zmienić mleczko...

U mnie taki sam tryb karmienia, podobny wiek i ten sam problem. Lekarka powiedziała, że jak nic nie pomaga to pół czopka (no gdzie tyle do takiej małej dupinki). Czopek podzieliłam na cztery czesci wzdłuż i jeszcze tych całych nie podałam. Jeśli nie są to ostre zaparcia tylko tak jak piszesz dość plastyczna rzecz to 15 minut i pielucha na full razem z czopkiem. Jedna lekarka też mi powiedziała, że czasem wylot i bliskie okolice wystarczy pomasować palcem umoczonym w zwykłej oliwce dla dzieci. Zadziałało też.

Po pierwsze Kochana, kto Ci naopowiadał tych głupot, że masz mało mleka? Ja bym odstawiła zupełnie mm i skupiła się na kp, być może to właśnie mm powoduje powoduje problemy z brzuszkiem dziecka.

U nas przy KP tak było. Kupa co 3, 6, a nawet 11 dni. Lekarz uspokał, że do 14 dni jest ok. Bąki przez ten czas też były cuchnące. Przy kp długie przerwy są w normie, ale jeśli podajesz jeszcze mm to może warto poradzić się pediatry, może trzeba zmienić mleczko...

dziękuję za odpowiedź przynajmniej wiem, że te jej cuchnące baki nie są czymś niepokojącym . Byłam u lekarza i kazał mi czekać do 10 dnia i zalecił też inne mm

reklama
U mnie taki sam tryb karmienia, podobny wiek i ten sam problem. Lekarka powiedziała, że jak nic nie pomaga to pół czopka (no gdzie tyle do takiej małej dupinki). Czopek podzieliłam na cztery czesci wzdłuż i jeszcze tych całych nie podałam. Jeśli nie są to ostre zaparcia tylko tak jak piszesz dość plastyczna rzecz to 15 minut i pielucha na full razem z czopkiem. Jedna lekarka też mi powiedziała, że czasem wylot i bliskie okolice wystarczy pomasować palcem umoczonym w zwykłej oliwce dla dzieci. Zadziałało też.
Dziękuję za odpowiedź .
próbowałam tej oliwki ale nie pomogło.
byłam też u pediatry i kazała mi jeszcze poczekać do 10 dnia bo brzuszek był miękki . zaleciła także wyłączenie wszystkich produktów mlecznych , jajek , zmianę mleka , a dla małej dodatkowo probiotyk. mam nadzieję, że da radę jak nie to czopki są w gotowości.

Do góry