reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Dzien dobry
planuje zameldować sie czasowo w innym mieście . Czy musze obowiazkowo zmienic Urzad Skarbowy? czy nadal moge rozliczac sie w porzednim US?
Podatki należy płacić wg. miejsca zamieszkania.
to rozumiem ze jednak mogę zostać przy dotychczasowym US gdyż zameldowanie czasowe nie jest równoznaczne z miejscem zamieszkania.
Mam jeszcze jedno pytanie
Dotychczas rozliczałam sie z US nie tylko z podatku od umowy o prace ale również w związku z budowa domu. Gdzie powinnam sie rozliczać, jeżeli FV z budowy domu mam na adres stałego zameldowania? przyjmując ze zamelduje sie czasowo w innej miejscowości?
Dotychczas rozliczałam sie z US nie tylko z podatku od umowy o prace ale również w związku z budowa domu. Gdzie powinnam sie rozliczać, jeżeli FV z budowy domu mam na adres stałego zameldowania? przyjmując ze zamelduje sie czasowo w innej miejscowości?
Ostatnia edycja:
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
to rozumiem ze jednak mogę zostać przy dotychczasowym US gdyż zameldowanie czasowe nie jest równoznaczne z miejscem zamieszkania.
Stan prawny jest prosty - ciągle mamy w Polsce obowiązek meldunkowy. Tam gdzie się mieszka należy się zameldować. Zatem miejsce zamieszkania i zameldowania to powinno być to samo miejsce.
Zdaję sobie sprawę, że praktyka w tym zakresie jest inna, ale stan prawny jest w tym zakresie wyjątkowo jednoznaczny,