karolka84
mama kwietniowa '09
Pewnie część z nas będzie zwlekać z zakupami dla Maluszka żeby nie zapeszyć, ale są też takie Mamy które przez całe 9 miesięcy cieszą się zakupami dziecięcymi. Wobec tego to miejsce będzie na newsy zakupowe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
SŁOWNICZEK POJĘĆ UBRANKOWYCH (by ivi)
body- długi albo krótki rękaw, ale kończy się "majteczkami" - zawsze bez nogawek
rampers - krótki rękaw albo ramionka, ale kończy się "krótkimi spodenkami" (nie ma długich nogawek)
pajacyk - długi rękaw i długie nogawki, najwygodniejsze są rozpinane po długości z przodu!! (żeby dziecko na napkach albo zamkach nie leżało!) , może nie mieć stopek (wg mnie bez sensu, bo do pajacyków i tak skarpetki się zakłada)
śpiochy - ma długie nogawki, ale nie ma rękawków (szelki do zapięcia)
kaftanik - bluzeczka z dł. rekawkiem, zapinana albo zawiązywana. <- prawie w ogole nie używalam tego!!
PROPOZYCJE UBRAŃ DLA NIEMOWLAKA (by ivi)
na pierwsze 3 miesiące, gdy dziecko się wydaje bardzo kruche i malutkie, polecam przede wszystkim takie zestawy:
1. body kr. rekaw + pajac + skarpetki,
2. body dł rękaw+śpiochy+ skarpetki (te skarpetki to sprawa indywidualna oczywiście).
sukienki, dżinsy, bluzy itd - wygląda to ślicznie, ale.. nie jest to w ogóle wygodne także z tym proponuje oszczędnie, albo w ogóle zostawić takie zakupy rodzinom
W ciepłe letnie dni uwielbiałam rampersy, bo wyglądają czadowo i dziecku jest w nich wygodnie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ROZMIARÓWKI (by angel i kindzia26a)
- early baby : dla takich 2 kg cos WCZEŚNIAK (taki około 50cm)
- tiny baby: uwaga 3,4 kg ( rzewczywiscie TINY taki dzieciaczek 3,5 kg ;/) TINy to takie "drobne" noworodki do miesiaca (o-1) czyli do 56cm około
- new baby 4, 5 kg (
) (dla takich nowlaczkow "normalnych " wagowo do 4kg i na miesiac , dwa)
i tu dopiero sie zaczyna: 0-3 msc ( czyli tak do 62cm)
3-6 msc itd. (czyli do 68cm)
tak ja bym to widziała
odpusc sobie early i tiny i zacznij od new baby
LISTY WYPRAWKOWE
(wkrótce)
SŁOWNICZEK POJĘĆ UBRANKOWYCH (by ivi)
body- długi albo krótki rękaw, ale kończy się "majteczkami" - zawsze bez nogawek
rampers - krótki rękaw albo ramionka, ale kończy się "krótkimi spodenkami" (nie ma długich nogawek)
pajacyk - długi rękaw i długie nogawki, najwygodniejsze są rozpinane po długości z przodu!! (żeby dziecko na napkach albo zamkach nie leżało!) , może nie mieć stopek (wg mnie bez sensu, bo do pajacyków i tak skarpetki się zakłada)
śpiochy - ma długie nogawki, ale nie ma rękawków (szelki do zapięcia)
kaftanik - bluzeczka z dł. rekawkiem, zapinana albo zawiązywana. <- prawie w ogole nie używalam tego!!
PROPOZYCJE UBRAŃ DLA NIEMOWLAKA (by ivi)
na pierwsze 3 miesiące, gdy dziecko się wydaje bardzo kruche i malutkie, polecam przede wszystkim takie zestawy:
1. body kr. rekaw + pajac + skarpetki,
2. body dł rękaw+śpiochy+ skarpetki (te skarpetki to sprawa indywidualna oczywiście).
sukienki, dżinsy, bluzy itd - wygląda to ślicznie, ale.. nie jest to w ogóle wygodne także z tym proponuje oszczędnie, albo w ogóle zostawić takie zakupy rodzinom
W ciepłe letnie dni uwielbiałam rampersy, bo wyglądają czadowo i dziecku jest w nich wygodnie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ROZMIARÓWKI (by angel i kindzia26a)
- early baby : dla takich 2 kg cos WCZEŚNIAK (taki około 50cm)
- tiny baby: uwaga 3,4 kg ( rzewczywiscie TINY taki dzieciaczek 3,5 kg ;/) TINy to takie "drobne" noworodki do miesiaca (o-1) czyli do 56cm około
- new baby 4, 5 kg (
i tu dopiero sie zaczyna: 0-3 msc ( czyli tak do 62cm)
3-6 msc itd. (czyli do 68cm)
tak ja bym to widziała
odpusc sobie early i tiny i zacznij od new baby
LISTY WYPRAWKOWE
(wkrótce)
Ostatnio edytowane przez moderatora: