Ja w pierwszej ciąży piłam cole - nie często od wielkiego dzwoni ale jednak i nic małej nie było kolek nie miała, kawę piję 1 dzennie słabą rozpuszczalną z dużą ilością mleka, od czasu do czasu skuszę się na pizzę i jakiegoś mcdonalda, wszystko oczywiście w rozsądnych ilościach i od czasu do czasu. Ciasta, pierogi z kapustą i grzybami jak najbardziej tak w ciąży - nie podczas karmienia. A znalazłam jeszcze takie info, może komuś się przyda
Ryby.
Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. Mogą zawierać one metale ciężkie oraz inne pierwiastki pochodzące z zanieczyszcznonego środowiska.
Ryby, których należy unikać:
*okonie
o szczupaki
o sandacze
o miętusy
o wątróbki z dorsza, innych ryb
o węgorze
o surowe owoce morza
o ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże
Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:
* ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
* potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
* łososie morskie, oceaniczne
* ryby hodowlane
* sieje
* śledzie, poch. z połowów oceanicznych
* świeże ryby, z renomowanych wędzarni
* surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji
Mięso
Unikaj:
* surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj
* wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.)
* tatara, surowego, mielonego mięsa
* nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane !
* uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów
* zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone !
Mleko i sery
Bez ograniczeń można spożywać:
* sery żółte
* białe
* topione
* Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka
Należy unikać:
* niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych
miękkich i półmiękkich serów pleśniowych (camambert, gorgonzola, brie)
Inne zasady:
* Pamiętaj, że bakterie i pasożyty, pochodzące ze źle przygotowanych potraw mogą zaszkodzić Twojemu dziecku !
* Zwróć uwagę, czy jedzenie jest dogotowane i dopieczone ! Potrawy gotowe, do podgrzania powinny być odpowiednio długo przyrządzane, wg. przepisu. Nie zapomnij, że kuchenka mikrofalowa podgrzewana nierównomiernie !
* Regularnie, często, myj ręcę podczas gotowania.
* Wykorzystuj świeże i świeżo zapakowane produkty.
* Myj owoce, warzywa, obieraj, jeśli to jest możliwe.
* Zachowaj szczególną ostrożność podczas zagranicznych wojaży !
* Nie odchudzaj się podczas ciąży ! (Toksyny, będące skutkiem odchudzania moga uszkodzić płód oraz zaszkodzić Tobie !). Jeśli sporo przybywasz na wadze, ogranicz spożywanie ciastek, śmietany, chipsów, cukierków, dużej ilości tluszczu.
Uwaga ! Lista produktów nie polecanych w ciąży pochodzi z broszury szwedzkiego Urzędu Konsumenta
edycja o soku malinowym, że nie wolno bo: "W soku z malin występuje kwas salicylowy - substancja używana m. in. do produkcji obecnego w aspirynie kwasu acetylosalicylowego, który ma właściwości napotne. Malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco..."