reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zaburzenia czy ciąża?

Witam,

Chciałam się dowiedzieć czy była możliwość zajścia w ciąże przed okresem... Stosunków ''takich'' było dwa w przeciągu tygodnia. mowa tu o wytrysku na zewnątrz, otarciu z nasienia i kochaniu się ponownie.
Pierwszy był 26.12.15 przed miesiączką, a drugi 31.12.15.
Okresu dostałam 1.01.16 przed nią miałam skurcze i boleści w jajnikach jak na @, ale niestety okres trwał 1,5 dnia.
Walczyłam również z zaparciami i wzdęciami.

Pierwszego dnia trochę krwawienia jak w @, a następnie lekkie plamienie brązowe lub czerwone tylko przy podcieraniu.
I zatrzymanie okresu. Po zakończeniu owej miesiączki pierwszy test wyszedł negatywny. Kolejny za 3 lub 4 dni również. Ale wydaje mi się, że to było jeszcze za wcześnie...
Do tej pory mam brzuch wzdęty, piersi obrzmiałe, ale nie bolą tak mocno jak na @, sutki mam jakby mokre, czasem lepkie. Mam wstręt do zapachów jedzenia i dziwny posmak w ustach, nie pomaga mycie zębów, zjedzenie gumy czy czegokolwiek. W piątek kawa miała smak wody :/ a inni mówili że mocna jak cholera...
Zdarzają się zawroty głowy i mdłości, cały czas chce mi się spać. Być może tylko sobie coś wymyślam :) nie chce się nastawiać na TAK i rozczarować.
Dlatego chciałam zaczerpnąć informacji czy któraś z Was spotkała się z czymś takim na sobie...

Poprzednia miesiączka była 4 Grudnia i trwała normalnie (5-6dni) bo zazwyczaj tak mam , cykle 28-30 dni.
Następna zbliża się, ale nie czuje jakby miała przyjść. Pomimo krostek na czole i swędzących sutków, no może troszkę bolących piersi po bokach.

Pozdrawiam

reklama
reklama
Witaj,

w ciąży nie ma typowej, klasycznej miesiączki, możliwe są jednak krwawienia, które mogą być mylone z miesiączką.
Miesiączka z fizjologicznego punktu widzenia polega przecież na całkowitym złuszczeniu i wydaleniu rozrośniętej części endometrium, które jest istotne dla rozwijającego się zarodka. Kwestia nazewnictwa.

Krwawienia we wczesnej ciąży mogą występować z wielu różnych powodów, a najczęściej są to:
- zmiany hormonalne (tutaj np. właśnie w terminie podobnym do występowania comiesięcznego krwawienia, krwawienie może być o różnym nasileniu)
- utworzenie skrzepu gdzieś przy łożysku
- złuszczanie się fragmentu wyściółki endometrium, który nie jest zajmowany i wykorzystywany przez rozwijający się zarodek, a później płód
- ciąża podczas zażywania pigułek antykoncepcyjnych
I pewnie jeszcze z wielu innych powodów.

Najlepiej zrobić test. Po takim czasie zarówno sikany jak i z krwi powinien wykazać obecność beta hcg, przy założeniu że jest ciąża.

No i każde plamienie/krwawienie w ciąży należy skonsultować z lekarzem.

Ostatnia edycja:
Do góry