reklama
Mi się wydawało że się zaczyna właśnie gdzieś koło 3 miesiąca, bo syn zaczął się strasznie ślinić i wkładał ręce do buzi. Teoretycznie jest to możliwe i czasem się zdarza tak wcześnie. Ale pierwszego zęba miał dopiero w okolicach 7 miesiąca. Wyczytałam wtedy że ślinienie i wkładanie rączek jest normalne w tym wieku (3 miesięcy) i nie ma raczej związku z ząbkowaniem.
Jeśli ząb ma się niedługo przebić to dziąsła są takie jakby napuchnięte i "duże" w tym miejscu, czasem widać takie pęknięcie od góry (w tym miejscu gdzie wyjdzie ząb). Tu jest to fajnie opisane Link do: W poszukiwaniu rozpulchnionego dziąsła
Jeśli ząb ma się niedługo przebić to dziąsła są takie jakby napuchnięte i "duże" w tym miejscu, czasem widać takie pęknięcie od góry (w tym miejscu gdzie wyjdzie ząb). Tu jest to fajnie opisane Link do: W poszukiwaniu rozpulchnionego dziąsła
Mała ma takie dwie kreseczki bladawo przezroczyste w miejscu jedynek dolnych. W piątek mieliśmy szczepienia i jak zapytałam o to czy mogą iść zęby to się dziwnie spojrzała na mnie pediatra i powiedziała że ona może mieć takie dziąsła :/ ale glupieje bo widzę tam coś ewidentnie a nie kojarzę żeby miała coś takiego wcześniej :/
Zdjęcie próbowałam zrobić..ale się nie da:/
Plus ślini się okropnie....Mała ma takie dwie kreseczki bladawo przezroczyste w miejscu jedynek dolnych. W piątek mieliśmy szczepienia i jak zapytałam o to czy mogą iść zęby to się dziwnie spojrzała na mnie pediatra i powiedziała że ona może mieć takie dziąsła :/ ale glupieje bo widzę tam coś ewidentnie a nie kojarzę żeby miała coś takiego wcześniej :/
Te kreseczki są takie jakby bladawo przezroczyste?Dziaselka mogą swedzic. Wzmożone slinienie. Mogą w dolnych jedynkach pokazać się dwie kreseczki. Można palcem wyczuć.
Właśnie taki mają kolorek inny, plus ślinienie i marudzenie..tyle że może marudzi przez szczepienia które miała w piątek :/Moja miała kreseczki szarawe. Jesli to zęby, to beda za 2-3 dni
Możliwe. Takie " wykluwanie" się ząbków może potrwać i kilka miesięcy. Objawy przy ząbkowaniu to zazwyczaj:Czy możliwe że ząbkowanie zaczyna się u 2,5 miesięcznego bobasa?
Jak wygląda zabkowanie? Ma ktoś jakieś zdjęcie ?
1. obfite ślinienie
2. podwyższona temperatura
3. obrzęk i zaczerwienienie dziąseł
4. biegunka
5. płacz i lub marudzenie
6. problemy ze spaniem szczególnie u maluszków
7. pchanie przedmiotów piąstek do buzi
Mój drugi syn zaczął ząbkować w wieku 2 miesięcy gdy miał cztery wyszły mu dolne jedynki do 6 miesiąca miał 4 zęby.
Mniej więcej koło 2-3 miesiąca uruchamiają się u dzieci śliniaki (przygotowują się na wyjście zębów). Teoretycznie zęby wychodzą w większości dzieciom od 4 miesiąca życia ALE nie ma reguły bo są i dzieci które rodzą się mając już jakiś ząbek i takie którym wychodzą zęby już w pierwszych miesiącach życia. Bialawe przeźroczyste plamki są zapowiedzią wychodzących zębów, ale moja córka np. z takimi plamami chodziła przeszło miesiąc zanim wyszły jej zęby. Niektóre dzieci mają jakieś objawy ząbkowanie inne wcale. Do tych podanych przez dziewczyny jeszcze bym dopisała tylko że nie które dzieci mają problemy ze spaniem A nie które właśnie wtedy przesypiają całe dnie. Niestety nie ma reguły
reklama
sylwuska1987
Fanka BB :)
Moja córcia przed ukonczeniem 4 miesiąca miała dwie dolne jedynki. Bardzo się slinila i wkladala wszystko do buzi choć pediatra powiedziała mi ze to nie są oznaki ząbkowania. Oprócz tego Lena miała rozpulchnione i czerwone dziąsła i zdarzało jej się budzić z płaczem.