reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzrost płodu

Hej!
21.11 byłam na badaniach prenatalnych i wówczas maluch miał według usg (crl) 13t1d , termin porodu był wyznaczony na 27.05
W karcie ciąży mam TP na 05.06
Dzisiaj miałam kontrolę i według usg (crl) maluch ma 14t1d, a powinno być według tego badania z 21.11 15t5d.
Czy tak widoczny mały wzrost - wzrost o 1,77 cm w prawie 3 tygodnie może być spowodowane wymiotami, ostatnio bardzo mało jadłam, ze wzgledu na brak apetytu no i te solidne wymioty ? Czy powinnam się martwić ?

reklama
Hej!
21.11 byłam na badaniach prenatalnych i wówczas maluch miał według usg (crl) 13t1d , termin porodu był wyznaczony na 27.05
W karcie ciąży mam TP na 05.06
Dzisiaj miałam kontrolę i według usg (crl) maluch ma 14t1d, a powinno być według tego badania z 21.11 15t5d.
Czy tak widoczny mały wzrost - wzrost o 1,77 cm w prawie 3 tygodnie może być spowodowane wymiotami, ostatnio bardzo mało jadłam, ze wzgledu na brak apetytu no i te solidne wymioty ? Czy powinnam się martwić ?

Może być spowodowany złymi przepływami w łożysku np. wtedy ono nie dostatecznie odżywia dziecko, może to być hipotrofia.

Ja wymiotowałam do 20 tygodnia i prawie nic nie jadłam przez 18 tygodni, a dziecko prawidłowo rosło, bo pobiera wszystko z organizmu, z łożyska... Ono sobie poradzi, jeśli łożysko prawidłowo funkcjonuje.

Jednakże dziecko rośnie skokowo i na jednym usg może być 10 dni większe, a na drugim 5 dni młodsze. Na kolejnym za to idealnie takie jak termin porodu z miesiączki wskazuje... Możesz sprawdzić w Internecie czy wymiary dziecko odpowiadają danemu tygodniowi. Termin porodu wyznacza się z terminu ostatniej miesiączki, a ty napisałaś tylko ile wychodzi z usg, więc ciężko ocenić czy prawidłowo urosło.
Nie napisałaś ile wynosił CRL, więc nie mogę sprawdzić czy to dobry przyrost czy nie.

Może być spowodowany złymi przepływami w łożysku np. wtedy ono nie dostatecznie odżywia dziecko, może to być hipotrofia.

Ja wymiotowałam do 20 tygodnia i prawie nic nie jadłam przez 18 tygodni, a dziecko prawidłowo rosło, bo pobiera wszystko z organizmu, z łożyska... Ono sobie poradzi, jeśli łożysko prawidłowo funkcjonuje.

Jednakże dziecko rośnie skokowo i na jednym usg może być 10 dni większe, a na drugim 5 dni młodsze. Na kolejnym za to idealnie takie jak termin porodu z miesiączki wskazuje... Możesz sprawdzić w Internecie czy wymiary dziecko odpowiadają danemu tygodniowi. Termin porodu wyznacza się z terminu ostatniej miesiączki, a ty napisałaś tylko ile wychodzi z usg, więc ciężko ocenić czy prawidłowo urosło.
Nie napisałaś ile wynosił CRL, więc nie mogę sprawdzić czy to dobry przyrost czy nie.

Dziękuję za wiadomość.
Z terminu miesiączki to na 01.06
Jeśli o chodzi crl to 21.11 wynosiło 65,3 natomiast dzisiaj crl wyniosło 83,2.

Dziękuję za wiadomość.
Z terminu miesiączki to na 01.06
Jeśli o chodzi crl to 21.11 wynosiło 65,3 natomiast dzisiaj crl wyniosło 83,2.

Czyli jest ok. 5 centyla Twój maluch. Najmniej w tym tygodniu powinien mieć 82mm, więc poproś o sprawdzenie przepływów na następnym usg, jeśli dzisiaj nie miałaś ich sprawdzanych.

U mnie jak córeczka była między 3 a 10 centylem to rozpoznana była hipotrofia. Koniecznie poproś lekarza aby sprawdził przepływy i stopień dojrzałości łożyska. Być może jest wszystko ok i jest to błąd pomiaru, tak też często się zdarza. Mnie kiedyś się nawet zdarzyło na tym etapie ciąży co Ty jesteś, że dziecko zmalało ;) W usg nie trudno o pomyłkę i jeden pomiar odbiegający od normy nic jeszcze nie znaczy.

Może to być zwykły błąd pomiaru, dzieciątko się poruszyło i lekarz źle zaznaczył punkty kontrolne, dlatego nie martw się na zapas, tylko podczas następnego badania powiedz mu o swoich obawach.

reklama
Musi lekarz kontrolować przepływy w tętnicach macicznych, grozi to hipotrofią płodu. Powinnaś może dostać acard lub heparynę. Musisz być pod stałą kontrolą lekarza i nie wizyty co miesiąc tylko co tydzien-dwa

Do góry