reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wzrost dwukatki

Chce_byc_mama_wielu

Fanka BB :)
Hej dziewczyny ;) znowu ja😂 ile mierzą, mierzyły wasze dwulatki? Moja córka mierzy 81 cm, ale i tak stawała ciągle na palcach więc nie wiem czy nawet ciut mniej nie ma. Lekarz mówił, że jeszcze mieści się w siatce centylowej (3-10) ale trzeba ją obserwować. Mi się wydawało , se osttanio mocno skoczyła do góry a tu dalej najmniejszy egzemplarz z rocznika🙈 kiedy u malucha można stwierdzić, że ktoś jest niski i drobny, a kiedy że potrzebuje hormon wzrostu? Dopiero gdzieś przy dojrzewaniu? Ps. Ja mam 164 cm a mój mąż 156 więc ma być po kim być niska, ale mimo to lekarz zasiał we mnie ziarenko niepewności

reklama
A jak BMI? Wasz lekarz powinien zlecić badania moczu, morfologię, tsh. Na NFZ za wiele więcej nie zleci, ale moze dać skierowania do specjalistów. Już możesz iść do poradni endokrynologicznej i genetycznej. O podawaniu hormonu wzrostu decyduje komisja, badania robi się w nocy w szpitalu. Dlatego warto chodzić do poradni przyszpitalnej albo do endokrynologa, który pracuje w szpitalu. Przy czym zazwyczaj lekarze czekają aż wzrost jest poniżej 3 centyla.

A jak BMI? Wasz lekarz powinien zlecić badania moczu, morfologię, tsh. Na NFZ za wiele więcej nie zleci, ale moze dać skierowania do specjalistów. Już możesz iść do poradni endokrynologicznej i genetycznej. O podawaniu hormonu wzrostu decyduje komisja, badania robi się w nocy w szpitalu. Dlatego warto chodzić do poradni przyszpitalnej albo do endokrynologa, który pracuje w szpitalu. Przy czym zazwyczaj lekarze czekają aż wzrost jest poniżej 3 centyla.
Do genetyka muszę syna zapisać na kontrolę więc i córkę zapisze. Morfologia i mocz okej, TSH nie miała badane, ale mamy zrobić morfologię to zrobię dodatkowo TSH. BMI nie liczyłam. Córka waży bez ubrań 9.8 kg.

Do genetyka muszę syna zapisać na kontrolę więc i córkę zapisze. Morfologia i mocz okej, TSH nie miała badane, ale mamy zrobić morfologię to zrobię dodatkowo TSH. BMI nie liczyłam. Córka waży bez ubrań 9.8 kg.
Jak możesz sobie pozwolić, to przy okazji pobrania krwi zrób żelazo, ferrytyne i witaminę D 25OH, może też ft3 i ft4 do kompletu. To sa badania, które nam na wstępie zlecili na endokrynologii w związku z niskorosloscia (co to znaczy "na wstępie" to mogłabym dlugo opowiadac).

Moj syn w styczniu skończył 2,5roku, nosi ciuszki 104,tak też gdzieś wychodzi. Nie wydaje mi się,że 81 to aż tak mało, jak na dziewczynkę.. Nie mam skali porównawczej, bo jednak chlopcy rozwijaja się inaczej, ale może po prostu będzie niższa...?

reklama
Moja ma 2 l i 1 mies. aktualnie 86 cm i 11,5 kg idzie w okolicy 50 c. Jest z tych drobnych, wielka też się nie urodziła 😉

Do góry