reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wywołanie z cukrzyca ciążową

Hej dziewczyny aktualnie 34+5 . Diabetolog mówi że rodzimy w 38 natomiast ginekolog mówi że zależy to od ktg . Mam pierwsze ktg w środę natomiast ginekologa 24 , termin porodu 20 marca. Nie wiem co dalej bo nic nie mówiła ;( czytam na forach że większość idzie wcześniej do szpitala , jak to było u was ? Mam cukrzycę od początku ciąży w 32 tyg włączono insulinę na noc

reklama
Hej dziewczyny aktualnie 34+5 . Diabetolog mówi że rodzimy w 38 natomiast ginekolog mówi że zależy to od ktg . Mam pierwsze ktg w środę natomiast ginekologa 24 , termin porodu 20 marca. Nie wiem co dalej bo nic nie mówiła ;( czytam na forach że większość idzie wcześniej do szpitala , jak to było u was ? Mam cukrzycę od początku ciąży w 32 tyg włączono insulinę na noc

Do szpitala trafiłam w 38+6 z powodu krwawienia to był 22.12 więc siła rzeczy nikt nic nie robił przez następne dni (leżałam na patologii).
26.12 miałam konsultacje z lekarzem, że zalecałby wywołanie bo jest 39+3, a jednak procedury mówią o wywołaniu przy cukrzycy max w 40tc, dodatkowo mam stan po cięciu cesarskim co jest kolejną przesłanka do wywołania w 40tc. To wypada w niedzielę, w sylwestra więc znowu będę musiała czekać do 02.01 jak się nic nie zadzieje itd. A wypuścić do domu mnie nie mogą.
Ogólnie strasznie na mnie naciskał. Sugerując też, że wszystko pójdzie szybko bo szyjki od dawna nie ma, a rozwarcie jest na 6cm (ja się czułam bardzo dobrze, nic nie czułam żadnych skurczy itd.). Więc tak z wmuszenia zgodziłam się na wywołanie w 39+3, poród trwał 30 minut co miało swoje plus i minusy.

Niemniej jednak, gdybym była w domu. Albo chociaż nie miała innych dzieci w domu to pewnie bym się na to wywołanie nie zgodziła bo nie widzę żadnych plusów tej sytuacji. A już szczególnie gdy ani mama, ani dziecko nie są gotowe.

Jak waga dziecka, przepływy, łożysko jest ok i cukry pod kontrolą to nie trzeba szybciej wywoływać. Ja urodziłam 40+2

Ja na insulinie nocnej, do szpitala zgłosić się w 39tyg
To moja 3 ciąża i szczerze ale to moje zdanie nie zgodziłabym się na wywolaniemporodu w 38 tyg kiedy organizm nie jest przygotowany
Jeżeli z łożyskiem i waga dziecka jest ok, przepływy ok to czekałabym przynajmniej do 39 tyg
Wywoływanie porodu kiedy organizm nie jest gotowy to rzeź… i przy pierwszym porodzie nie świadoma na takie coś się zgodziłam ..

Cukrzyca wykryta bardzo wcześnie, 1 jednostka insuliny na noc. Wywołanie w 38+5, urodziłam dzień później, wszystko odbyło się bezproblemowo.
O wywołaniu zdecydował ginekolog (miałam też nadciśnienie), endokrynolog nie widział wskazań. Co do zależności od ktg - nie wiem, bo nigdy wcześniej nie miałam prócz momentu, gdy zgłosiłam się na wywołanie do szpitala.

Do góry