reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wytłumaczy mi którąś z Was , na czym to polega? :)

Chciałam zapytać na innych forach Polonii w Niemczech, ale tak plują tam jadem, że w zasadzie nie można się nic sensownego dowiedzieć. Jestem w Niemczech od miesiąca, po niemiecku uczę się dopiero mówić, na razie ratuje mnie dobra znajomość angielskiego... Może któraś z mam, bardziej obytych z niemieckim, wytłumaczyć mi, na czym polega działanie Kautionkasse? https://www.kautionskasse.de/ Czy to jest tak, że ja im mam wpłacić kasę na kaucję i oni za to wezmą pieniądze (bo tak rozumiem funkcjonowanie depozytów), czy jest jakaś możliwość wpłacenia im tej gotówki na raty, czy w ogóle to jakoś inaczej wygląda, bo nie znam zasady działania takiej "instytucji"... Bardzo proszę o pomoc, bo ślęczenie ze słownikiem już mnie dobiło, skoro sens mogę wyciągnąć z co drugiego zdania... :(

reklama
Może i wygląda jak po polsku, ale sens jakoś gubiło i gubi (widziałam się dziś z translatorem, więc wiem co mówię - nie daje więcej niż słownik, a może nawet mniej...). Jednakowoż dzięki za chęci.:) Chodziło mi raczej o kogoś, kto wytłumaczy pokrótce zasadę działania tej kautiokasse. :)

Kasa:-) Plują jadem faktycznie, wszyscy tacy już Niemcy pełną gębą, informacjami się nie podzielą. A nie daj Boże jak się zapytasz o jakieś dofinansowani:szok: zjadą po maksie:-) A na co Ci ta kautionkasse? Żeby kaucję za mieszkanie na raty płacić?
Ta kasa działa na zasadzie banku. Wpłaca za Ciebie kaucję za mieszkanie, a Ty im spłacasz, w ratach + odsetki oczywiście. Oczywiście musisz mieć pracę. Ale zawsze można się dogadać z właścicielem, i jemu też zapłacić w ratach, szczególnie w spółdzielniach można się tak porozumieć.

Ostatnia edycja:
a ty avatar najmadrzejsza??? czy z tych takich "obcykanych"?:-D
kocham was,dostarczacie mi extra porcji smiechu
:-D:-D:-D co jedna to madrzejsza i na wszystkim sie zna,§ e.t.c....super jestescie:errr: zaczelam sie dobrze bawic

Do góry