reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysypka.

D

Deleted member 176021

Gość
Witam.
Mój 8 tygodniowy syn ma krostki jakby podskorne na policzkach i pojedyncze na zewnętrznej stronie dłoni. Policzki robią mu się czerwone, jak jest mu ciepło. Bynaj mniej tak mi się wydaje. Na początku myślałam, że to być może potowki, a teraz się zastanawiam czy to nie czasem alergia.
Policzki są szorstkie w dotyku.

Powiedzcie mi czy jesteś w błędzie z tymi potowkami, jak to w ogóle się przedstawia.

W tygodniu jeszcze byłam na pogotowiu z krostka przy odbycie i lekarz nic nie powiedział na temat policzków.

W poniedziałek młody ma szczepienie.

reklama
Nie myślałam, że wysypka o nieznanym jeszcze pochodzeniu jest przeciwwskazaniem do szczepienia.
:eek:
Ale jak tak mówisz, to albo pogadam z nim u rodzinnego albo jeszcze lepiej do dermatologa:unsure:
Dziecko musi być w pełni zdrowe. Nie daj sobie wmówić, że to tylko mała wysypka i przejdzie. Pamietaj, że to Ty będziesz patrzyła na konsekwencje, jeżeli coś się stanie.
Dobro Twojego dziecka zależy od Ciebie, musisz je chronić.
Zaszczep dopiero wtedy, kiedy będziesz pewna na 10000000% że synek jest zdrowy.
:)

Moj mały mial trądzik niemowlęcy a później łojotokowe zapalenie skory. Nie pamietam która ale któraś z tych wysypek dawała takie objawy, że po rozgrzaniu skóry robiła się bardzo czerwona.

Z opisu brzmi jak trądzik niemowlęcy, nic z tym się nie robi samo przejdzie. Zaszczepić można przy tym normalnie, nie jest to chorobą ani przeciwwskazaniem. Zamiast słuchać porad nieznajomych na forum odnośnie zdrowia dziecka, poszłabym na wizytę szczepienną i poradziła się pediatry odnośnie co to jest za wysypka. Jeśli to np. alergia to przy alergii też można szczepić po konsultacji z lekarzem. Najlepiej oceni to specjalista a nie przypadkowa mama na forum.

Wygląda mi to na trądzik i oczywiście nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia. Mój mały miał trądzik a następnie mocno nasilone azs na skutek skazy i szczepiony był zgodnie z kalendarzem szczepień. Po roku z dnia na dzień praktycznie wyrósł ze skazy więc szczepienia na pewno nie zaszkodziły

reklama
A w którym momencie ja oceniłam stan zdrowia tego dziecka?
To nie ja bawię się w lekarza i stawiam diagnozy na forum bez obejrzenia dziecka :)
Widzę, że mamy tutaj internetowych pediatrów :)

A jeżeli uważacie, że nie należy wyjaśniać wątpliwości z lekarzem i pytać o nawet te drobne dolegliwości, to współczuję dzieciom. Temat uważam za zakończony.

reklama
Nikt tu nie uważa się za pediatrów ale wypowiada się jako mama na podstawie własnego doświadczenia. Jak mama maluszka będzie uważała że trzeba to się nie martw na pewno skontaktuje się z lekarzem [emoji5]