reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysypka? Ukąszenie? Choroba? 4,5-letnie dziecko

ZielonaMamma

Fanka BB :)
Nie wiem, czy na tym zdjęciu poniżej coś widać, bo robione przy słabym świetle. Synek ma na klatce piersiowej takie coś, co jest wielkości ukąszenia komara, ale jest już 5-ty dzień i zamiast zmaleć, to urosło. Synek nie drapał tego wcale, smarowałam fenistilem i smaruję nadal. Ale dziś aż się popłakał, że go swędzi / boli. W dodatku na plecach widzę coś podobnego, kilka takich mniejszych kropek koło siebie, ale się na tamto nie skarży, nawet jak dotknę to mówi, że nie boli ani nie swędzi.
Co to może być? Jutro chcę pójść z nim do lekarza, ale może udałoby mi się jakoś mu w domu pomóc? Fenistil działa, syrop na alergię nie pomógł. W ogóle alergii żadnej od urodzenia nie stwierdzono, a nic się u nas w jadłospisie i kosmetykach nie zmieniło.
IMG_5521.jpeg

reklama
Tetaz już śpi, ale czego szukać?
Bo on ogólnie apetyt ma normalny, gorączki brak, śpi i bawi się normalnie. Tej jesieni jeszcze nie chorował.

Jest odstające, nierównomierna powierzchnia. Nie jest to typowy pęcherzyk, nie dałoby się go np przebić.

U nas w zeszłym roku był mięczak, zaczęło się od jednego wykwitu,potem się sypnęło ale trudno po zdjęciu powiedzieć. Moim zdaniem to nie do pediatry jak już tylko do dermatologa.

Charakterystyczne dla bostonki jest pojawienie się pęcherzyków na spodzie stóp i wewnętrznej części dłoni oraz w gardle (w gardle są to czerwone kropki). Czasem są pomiędzy palcami i trudno na początku zauważyć.

Jeżeli to trwa ponad miesiąc to sory, ale na bank nie jest chorobowe typu ospa i bostonka bo już dawno by przeszło

reklama
A może to tylko zatkany mieszek włosowy 🤷 i pod spodem zbiera się serum stąd ból. Posmarowała bym to maścią cynkową i zobaczyła czy ona zasuszy zmianę.

Do góry