Witam kobitki mam pytanie odnośnie wyników badania krwi konkretniej poziomu TSH w moim przypadku jest to 3,47 i obawiam się strasznie o to czy donoszę tę ciąże tym bardziej że jedno poronienie mam za sobą i nie wiem czy jego przyczyną nie był właśnie podwyższony poziom TSH. (jestem na początku 5 tygodnia) i teraz pytanie czy faktycznie mogą mieć te rzeczy coś ze sobą wspólnego? Dodam że z mężem postanowiliśmy się zacząć starać o dzidzię w grudniu i od razu w pierwszym cyklu się udało co mnie troszkę zaskoczyło nie powiem a gdzieś wyczytałam że zwykle przy problemach z tarczycą starania trwają zwykle dłużej. Wizytę u ginekologa mam dopiero na 27go i zastanawiam się czy nie iść lepiej wcześniej . Może któraś z was ma podobne doświadczenia bo ja już trochę odchodzę od zmysłów
reklama
Rozwiązanie
Jestem już po wizycie i faktycznie ginekolog stwierdziła że powinnam brać euthyrox 25 i co 4 tygodnie badanie krwi kontrolne żeby sprawdzić czy TSH maleje czy nie
reklama
beatka10123
Fanka BB :)
Norma w ciąży nie powinna przekraczac 2,5. Poza tym zbyt wysoki poziom na tym etapie ciazy moze powodowac wady plodu (chodzi o mozg i komorki nerwowe). Niewatpliwie dostaniesz leki. Nie wiem czy lekarz rodzinny wypisze Ci taka recepte bo powiniem miec zlecenie od endokrynologa. Twoj gin moze wypisac....
ja w pierwszej ciazy mialam TSH 2,8 i lekarz mowil, że to wysoki wynik wiec bylam pod stala obserwacja, na szczescie obylo sie bez lekow i urodzilam zdrowa coreczke. Jednak terazm moje TSH wynosi 7,8 wzroslo bardzo szybko w przeciagu tygodnia odkad dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i niestety poroniłam ;( teraz biore leki i dopiero po woli spada wiec z ta tarczyca to nigdy nic nie wiadomo, tzreba ja caly czas kontrolowac przynajmniej 1 raz w miesiacu.
kotomiś
Euthyrox może przepisac zwykły lekarz. Nie musi być to endokrynolog.
Ja zaszłam w ciążę z tsh 3.22 (zbite z wyniku prawie 9 z podstawową dawką euthyrox 25, selen i cynk), przestraszyłam się i poszłam priv do lekarza endo gina ten uspokoił mnie i podbił dawke do 50. Po miesiącu moja endo podwyższyła do 75, bo za wolno spadało. Obecnie moje tsh 2.92 i twierdzi, że najważniejszym czynnikiem dla malucha jest ft4. Więc głowa do góry będzie dobrze.
Ja zaszłam w ciążę z tsh 3.22 (zbite z wyniku prawie 9 z podstawową dawką euthyrox 25, selen i cynk), przestraszyłam się i poszłam priv do lekarza endo gina ten uspokoił mnie i podbił dawke do 50. Po miesiącu moja endo podwyższyła do 75, bo za wolno spadało. Obecnie moje tsh 2.92 i twierdzi, że najważniejszym czynnikiem dla malucha jest ft4. Więc głowa do góry będzie dobrze.
Ostatnia edycja:
NowaNatka
zgadzam sie z kolezanka powyżej ze euthyrox przepisuje zwykły lekarz
i ja miałam w 4tyg tsh ponad 5! Leki zbily mi do 2,5 w 7mc znow mi podskoczyło do 4do końca ciąży brałam.eithyrox.
spokojnie nie stresuj sie bo wynik nie jest az tak wysoki . Wiec nie denerwuj sie odpoczywaj i czekamy na info we wtorek !;-))
i ja miałam w 4tyg tsh ponad 5! Leki zbily mi do 2,5 w 7mc znow mi podskoczyło do 4do końca ciąży brałam.eithyrox.
spokojnie nie stresuj sie bo wynik nie jest az tak wysoki . Wiec nie denerwuj sie odpoczywaj i czekamy na info we wtorek !;-))
beatka10123
U mnie w przychodni internista nie przepisze euthyroxu jesli nie przyniesiesz od endokrynologa zlecenia. Moze to zalezy jaki ma kontrakt podpisany czy co ale u mnie nie dostaniesz.zgadzam sie z kolezanka powyżej ze euthyrox przepisuje zwykły lekarz
Ja niecale dwa miesiace przed zajsciem w ciaze dowoedzialam sie, ze mam niedoczynnosc tarczycy. Mialam wtedy TSH blisko 5, zaczelam brac leki, ale wolno mi spadalo, bo i od.malej dawki sie zaczynalo. Jak zaszlam w ciaze.to TSH mialam blisko 4, trafilam na swietna endokrynolog, w ciazy bierze sie wieksze dawki. Wszystko skonczylo sie dobrze, choc problemy byly.
reklama
reklama
Podziel się: