reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysoka beta hcg

Tak rokowania ciąży ( czy będzie to ciąża biochemiczna, pozamaciczna, poronienie..) bada się przyrosty i wartości do około bety 1000. Na tym poziomie już tylko usg i tez wykluczy ciąże pozamaciczną.
Co do tego, ze „wszystkie” wiemy... nie generalizowałbym tak. Droga zapłodnienia pozaustrojowego jest po prostu inna, nikt przy zdrowych zmysłach nie leci na betę z krwi 11 dni po stosunku, bądź domniemanej owulacji. Przy in vitro masz weryfikacje - pierwsza jest już 8 dni po. Od tych weryfikacji zależy dalszy rozwój ciąży. Chodzi o to, ze na tak wczesnym etapie ciąży mało kto się zna. Żeby nie robić lekarzy w klinikach guru to po 10tc ciężko jest im ogarnąć i odsyłają dalej.
Nie napisałam wszystkie tylko większość.
Co ja temat in vitro obchodzi skoro zaszła naturalnie, nie rozumiem tego 🤷

reklama
Czyżbym wyczuła oburzenie..?! Autorce chodziło raczej o to, ze znamy normy lepiej, niż nikt inny.
Po pierwsze wiemy kiedy dokładnie mamy owulacje i wiemy ze 11 dni po owulacji beta musi być dwucyfrowa. Za kolejne 4 dni trzycyfrowa itd. No i oczywiście przyrosty... w tym czasie są zupełnie inne i nie mowimy tu o 66%. Ogółem rokowania ciąży - ciąża biocheniczna, poronienie, pozamaciczna to beta do 1000. Potem tylko usg, na etapie powyżej 1000 nie bada się przyrostu, ani nie ocenia bety. W ciążach spontanicznych nie wiadomo dokładnie kiedy jest owulacja i to tez takie wróżenie z fusów. Czy ta beta jest dobra...
Oburzenie? Zdecydowanie źle wyczuwasz. Nie rozumiem o co Ci chodzi. Chciałam odpowiedzieć autorce skąd może wziąć się tak duża beta a inna dziewczyna odesłała ja na wątek o in vitro. Absolutnie nie ujmuje wiedzy, domyślałam się że mogą i pewnie mają ogromną lecz dlaczego mamy ja odsyłać gdzieś indziej skoro można jej odpowiedzieć tutaj? 🤔

Tak rokowania ciąży ( czy będzie to ciąża biochemiczna, pozamaciczna, poronienie..) bada się przyrosty i wartości do około bety 1000. Na tym poziomie już tylko usg i tez wykluczy ciąże pozamaciczną.
Co do tego, ze „wszystkie” wiemy... nie generalizowałbym tak. Droga zapłodnienia pozaustrojowego jest po prostu inna, nikt przy zdrowych zmysłach nie leci na betę z krwi 11 dni po stosunku, bądź domniemanej owulacji. Przy in vitro masz weryfikacje - pierwsza jest już 8 dni po. Od tych weryfikacji zależy dalszy rozwój ciąży. Chodzi o to, ze na tak wczesnym etapie ciąży mało kto się zna. Żeby nie robić lekarzy w klinikach guru to po 10tc ciężko jest im ogarnąć i odsyłają dalej.
Betę wykonałam na zalecenie lekarza w piątek na wizycie dał skierowanie. Wg USG w tym dniu był 4tydzien 4 dzień pęcherzyk 5 mm.

Napisałam na grupie in vitro dostałam odpowiedź która również nie trochę uspokoiła podobnie jak od Was ☺️
Wydaje mi się czy zapłodnienie naturalne czy on vitro bardzo dużą część ma z nas takie doświadczenie i wiedzę ze mogła by napisać nie jedną książkę dla innych kobiet które muszą przez to przechodzić ☺️😍
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.

Napisałam na grupie in vitro dostałam odpowiedź która również nie trochę uspokoiła podobnie jak od Was ☺️
Wydaje mi się czy zapłodnienie naturalne czy on vitro bardzo dużą część ma z nas takie doświadczenie i wiedzę ze mogła by napisać nie jedną książkę dla innych kobiet które muszą przez to przechodzić ☺️😍
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.
Już po wizycie ?

Betę wykonałam na zalecenie lekarza w piątek na wizycie dał skierowanie. Wg USG w tym dniu był 4tydzien 4 dzień pęcherzyk 5 mm.
Rośnijcie zdrowo ;-) U nas było wesoło z usg bo w 4tc5d i jeden pęcherzyk. A tydzień później niespodzianka bo były dwa pecherzyki i dwa zarodki, wiec samych pozytywnych niespodzianek :-) wam życzę.

reklama
Do góry