gumecka pisze:
Ja sobie zamowilam w bonprix takie fajne body z krotkim rekawkiem, 3szt za 39zl
Moja mama tez zamowila ten zestaw body w bonprixie - i juz je widzialam
Sa bardzo ladne, dobre jakosciowo z delikatnym deseniem (niebieska rybka, zielony zlowik i zolte sloneczko).
Co do ciuszkow to okazalo sie, ze oprocz pokaznego zestawu nowiutkich ubranek od 0-24 miesiaca, ktore przygotowywala od 2lat w tajemnicy moja mama... bede jeszcze miala ubranka uzywane po dwojce dzieci mojej kuzynki. I tym sposobem nie musze juz ubranek kupowac w ogole. Wiec dobrze, ze nic wczesniej nie kupilam
A teraz troche praktycznej statystyki przed kupowaniem ciuszkow na okres niemowlectwa (pierwsze 24 m-ce):
Przecietna waga niemowlaka po urodzeniu waha sie od 2,8 kg do 3,5 kg
Przecietna dlugosc jego ciala wynosi ok. 50-52cm
Ale sa odchylenia u donoszonych dzieci (po 9 miesiacach ciazy) np:
Ja wazylam 3,75 kg a mierzylam 57 cm, natomiast moj chrzesniak wazyl 2,4 kg a mierzyl 49 cm. Mimo tej roznicy, oboje bylismy zdrowi i dostalismy 10 apgara.
Kupujac ubranka nie zapominajcie o bardzo waznej rzeczy DZIECKO ROSNIE NIEZWYKLE SZYBKO:
pierwszy rok zycia noworodka
waga:
W I kwartale - 30 g dziennie
W II kwartale - 20 g dziennie
W III kwartale - 15 g dziennie
W IV kwartale - 12 g dziennie
wzrost:
W I kwartale - 10 cm
W II kwartale - 6 cm
W III kwartale - 5 cm
W IV kwartale - 4 cm
Statystycznie rzecz biorac:
w 1 roku zycia dziecku przybywa na wadze 7,5kg i 25 cm
w 2 roku zycia dziecku przybywa na wadze 2 kg i 12 cm
Zwroccie uwage na te dysproporcje!
Oznacza to, ze w przeciagu roku trzeba bedzie kilkakrotnie kupowac niemowlakowi nowa garderobe w coraz to wiekszym rozmiarze. Z pierwszego rozmiaru prawdopodobnie wyrosnie juz po 2-3 tygodniach. Z nastepnego po 3-4 tygdoniach. Z kolejnego... rowniez szybko. Miejcie to na uwadze kupujac ubranka.