@Katerina1985 Nie do końca masz rację. Bo te 12 tygodni ciąży, o których piszesz dotyczy dnia, w którym kończy się umowa na czas określony. Jeśli w dniu końca umowy będziesz miała skończony 12 tydzień ciąży, to pracodawca nie może z Tobą rozwiązać umowy z upływem czasu na jaki została zawarta i musi ją przedłużyć do dnia porodu, a także do tego czasu nie może dać Ci wypowiedzenia.
reklama
K
Kkk88
Gość
Tylko że to pracownica złożyła wypowiedzenie.. Z tego co właśnie czytam to musi przekroczyć 3ci miesiąc ciąży w momencie kiedy jej się kończy okres wypowiedzenia żeby cofnąć wypowiedzenie@Katerina1985 Nie do końca masz rację. Bo te 12 tygodni ciąży, o których piszesz dotyczy dnia, w którym kończy się umowa na czas określony. Jeśli w dniu końca umowy będziesz miała skończony 12 tydzień ciąży, to pracodawca nie może z Tobą rozwiązać umowy z upływem czasu na jaki została zawarta i musi ją przedłużyć do dnia porodu, a także do tego czasu nie może dać Ci wypowiedzenia.
Może się powołać art 84 par. 1 Kodeksu Cywilnego. Z zalinkowanego wcześniej artykułu:
W rozpatrywanym przypadku pracownica, o ile chce wycofać się z wypowiedzenia, powinna złożyć pracodawcy pisemne oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli o tym wypowiedzeniu, z podaniem przyczyn tego uchylenia, np. jej braku świadomości, że jest w ciąży. Pracodawca, o ile wiarygodność tego oświadczenia nie budzi wątpliwości, powinien je zaakceptować. Wówczas złożone wypowiedzenie należy uznać za niebyłe. Oświadczenie pracownicy oraz ewentualnie adnotację (notatkę) pracodawcy o uwzględnieniu oświadczenia należy przechowywać w części B. akt osobowych pracownicy.
W rozpatrywanym przypadku pracownica, o ile chce wycofać się z wypowiedzenia, powinna złożyć pracodawcy pisemne oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli o tym wypowiedzeniu, z podaniem przyczyn tego uchylenia, np. jej braku świadomości, że jest w ciąży. Pracodawca, o ile wiarygodność tego oświadczenia nie budzi wątpliwości, powinien je zaakceptować. Wówczas złożone wypowiedzenie należy uznać za niebyłe. Oświadczenie pracownicy oraz ewentualnie adnotację (notatkę) pracodawcy o uwzględnieniu oświadczenia należy przechowywać w części B. akt osobowych pracownicy.
K
Kkk88
Gość
Ale o ciąży dowiedziała się już długo po złożeniu wypowiedzenia.. ja tak czy inaczej radzę iść do radcy prawnegoMoże się powołać art 84 par. 1 Kodeksu Cywilnego. Z zalinkowanego wcześniej artykułu:
jasani
Fanka BB :)
Ale to jest bez znaczenia kiedy dowiedziała się o ciąży. Kobieta w ciąży jest pod szczególną ochroną. To, że jest na umowie na czas określony nie ma tutaj znaczenia. @Mika06 dziewczyny już Ci tu podały artykuły prawne.Ale o ciąży dowiedziała się już długo po złożeniu wypowiedzenia.. ja tak czy inaczej radzę iść do radcy prawnego
K
Kkk88
Gość
Właśnie rozmawiałam z koleżanka która miała niemalże identyczną sytuację 1.5roku temu ( więc mogło się coś zmienic) jej musieli przedłużyć umowę do czasu porodu ale dlatego że była w 5miesiacu ciazy. Jeśli okres wypowiedzenia kończyłby się przed jej 3 miesiącem to zalezaloby to od intencji szefa mógł ale nie musiał.
Katerina1985
Mnie się wydaje, że podczas pracy na czas określony kobieta w ciąży chroniona prawem jest po 12 tygodniu ciąży i od dopiero od tego momentu przysługują jej wszelkie przywileje z tym związane. No, ale mogę się mylić. Można spytać jakiejś znajomej osoby pracującej w kadrach albo zadać pytanie na jakimś prawniczym forum. Teraz sama jestem ciekawa, bo do tej pory byłam niemal pewna tego, co napisałam powyżej. Hm...
jasani
Ale autorka postu napisała, że normalnie umowa skończyłaby się jej dopiero w 2019 roku. Kobieta w ciąży chroniona jest od samego początku. Wyjątkiem jest sytuacja gdy umowa kończyłaby się przed upływem 12 tc. Wtedy pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Ale tutaj sytuacja jest zupełnie inna. To pracownik rozwiązał umowę. Ale można się powołać na działanie pod wpływem błędu i niewiedzy. Dlatego pracodawca ma obowiązek przywrócić takiego pracownika do pracy.Mnie się wydaje, że podczas pracy na czas określony kobieta w ciąży chroniona prawem jest po 12 tygodniu ciąży i od dopiero od tego momentu przysługują jej wszelkie przywileje z tym związane. No, ale mogę się mylić. Można spytać jakiejś znajomej osoby pracującej w kadrach albo zadać pytanie na jakimś prawniczym forum. Teraz sama jestem ciekawa, bo do tej pory byłam niemal pewna tego, co napisałam powyżej. Hm...
Katerina1985
W umowie na czas nieokreślony owszem, co do umowy na czas określony mam wątpliwości.
reklama
K
Kkk88
Gość
Ja po rozmowie z moimi znajomymi mam niemal 100% pewności ale i tak na miejscu autorki naposalabym do jakiegoś radcy prawnego
Jeśli kobieta w dniu składania wypowiedzenia lub w ostatnim dniu okresu wypowiedzenia przekroczy 12tydzien ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć ja do dnia porodu. Jeśli natomiast w ostatnim dniu wypowiedzenia będzie przed 12tygodniem to może jej przedłużyć ale nie musi. Wyjątkiem jest umowa o pracę na czas nieokreślony.
Jeśli kobieta w dniu składania wypowiedzenia lub w ostatnim dniu okresu wypowiedzenia przekroczy 12tydzien ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć ja do dnia porodu. Jeśli natomiast w ostatnim dniu wypowiedzenia będzie przed 12tygodniem to może jej przedłużyć ale nie musi. Wyjątkiem jest umowa o pracę na czas nieokreślony.
Podziel się: