reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wypłata zasiłku macierzyńskiego 80% z najniższej krajowej.

A ja mialam np. Nadgodziny i te nadgodziny dostawalam do tzw. Koperty, nawet pasków z wypłat nie mieliśmy.. I mój macierzyński wcale nie był wyższy niż kwota którą zarabialam, byl

A ja np. Miałam nadgodziny wypłacane do tzw. koperty, pasków z wyplat nie było nigdy (nie wiem, bo może przy najniższej krajowej nie sa potrzebne) ale moje l4 ani macierzyński wyższe nie były. Były po prostu mniejsze
Bo do tej średniej liczą się tylko zarobki nazwijmy to "legalne" i oskładkowane. Jak dostajesz kasę "pod stołem" to nikt Ci tego nie uwzględni, skoro nie płaciłaś od tego składek. Tak samo jakbyś miała część wynagrodzenia na umowie, a część poza umową - liczy się to, co zarabiasz oficjalnie i od czego składki płacisz ty i pracodawca.

reklama
Bo do tej średniej liczą się tylko zarobki nazwijmy to "legalne" i oskładkowane. Jak dostajesz kasę "pod stołem" to nikt Ci tego nie uwzględni, skoro nie płaciłaś od tego składek. Tak samo jakbyś miała część wynagrodzenia na umowie, a część poza umową - liczy się to, co zarabiasz oficjalnie i od czego składki płacisz ty i pracodawca.
A co w takim razie z paskami?

tak jak @kaylla do sredniej z 12 miesiecy wlicza sie wszystkie wcześniejsze oskładkowene (legalne) wypłaty i przy L4 platnym 100% moze sie okazać, że bycie na zwolnieniu sie opłaca, ale prawdą jest też, że przy pełnym miesiącu zwolnienia/ macierzyńskiego/ rodzicielzkiego nie sa potrącane składki ZUS a jedynie zdrowotna i podatek
@andzii21 żeby wiedzieć co ci mogą wliczyc powinnaś poprosic o pasek, ewentualnie inne zaświadczenie o zarobkach lub to co wynika z umowy

Zazwyczaj otrzymuje sie pasek do wypłaty, gdzie wszystko jest wyszczególnione, myśmy nigdy ich nie dostawali, to normalne ?
Może po prostu tu gdzie pracujesz nie dają ich, chyba, że się specjalnie o nie poprosi? U mnie w pracy też nie dostaję ich z wypłatą, ale np. parę dni po wypłacie mam je dostępne na intranecie firmowym na moim koncie.

reklama
Do góry