reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań po dwóch poronieniach

Tak ANA dodatnie typ świecenia ziarnisty.
Wizyta u androloga jak i ginekologa dopiero jak wyniki kariotypów będą 🙄 już się zastanawiam czy nie pójść do lekarza (jest ginekologiem i andrologiem w klinice leczenia niepłodności) z tymi wynikami, które mamy a po wynikach kariotypów to swoją drogą później 😐

To na dodatnie ANA powinnaś dostać encorton.

reklama
Tak wszystkie badania prywatnie przez klinikę w luxmedzie i diagnostyce. Mąż nie miał robionych innych badań, tylko fragmentację DNA i kariotyp. Ciężko powiedzieć czy powinniście też to zrobić, jestem w temacie całkowicie zielona 🤷‍♀️ za badanie fragmentacji zapłaciliśmy 450 zł i 500 zł za jeden kariotyp to trochę drogie badania lepiej skonsultować z lekarzem czy warto robić moim zdaniem

O czyli jest z moich oklic. Powiedz proszę czy masz może jakiegoś dobrego lekarza, którego możesz polecić, żeby zlecił badania? Ja właśnie do tej pory robiłam badania o których wyczytałam na forum, bo ginekolog do którego chodzę nie kazał nawet szukać przyczyny po pierwszym poronieniu.

Twoje wyniki wcale nie są dobre / szczególnie dodatnie ANA, na to powinien być steryd, ale js bym jeszcze dobadala immunologie - immunofenotyp, cytokiny itp.
Fragmentacja 30% to tez może byc przyczyna poronień -trzeba ja poprawić. Maz mógłby dorobić test mar w obu klasach i przeciwciała przeciwplemnikowe we krwi i nasieniu.

O czyli jest z moich oklic. Powiedz proszę czy masz może jakiegoś dobrego lekarza, którego możesz polecić, żeby zlecił badania? Ja właśnie do tej pory robiłam badania o których wyczytałam na forum, bo ginekolog do którego chodzę nie kazał nawet szukać przyczyny po pierwszym poronieniu.
Ja chodzę do kliniki ovum w Lublinie. Dojeżdżam dosyć daleko, ale warto jak ma się dobrą opiekę.

Twoje wyniki wcale nie są dobre / szczególnie dodatnie ANA, na to powinien być steryd, ale js bym jeszcze dobadala immunologie - immunofenotyp, cytokiny itp.
Fragmentacja 30% to tez może byc przyczyna poronień -trzeba ja poprawić. Maz mógłby dorobić test mar w obu klasach i przeciwciała przeciwplemnikowe we krwi i nasieniu.
Właśnie wiem, że badania nie są dobre. Myślę nad rozszerzeniem ANA. Macie jakieś "skuteczne" metody na obniżenie fragmentacji ?

Cześć,
Jestem po dwóch poronieniach samoistnych (pierwsze w styczniu br, drugie w lipcu br). Przy drugiej ciąży od samego poczatku bałam duże ilosci luteiny później jeszcze zastrzyki clexan.

Zrobiliśmy z mężem badania. Moje wyniki ogólnie ok, oprócz dodatnich przeciwciał przeciwjądrowych 1:100 oraz przeciwjąderkom 1:640 typ ziarnisty no i układ krzepnięcia APPT chyba niski 26,8 norma od 25.9 do 36.6. Pozostałe badania P/c przeciw kardiolipinie, przeciw antygenom łożyska, antykoagulant toczniowy, tsh, czynnik v leiden, "reszta z" układu krzepnięcia w normie. Mąż miał robiony test fragmentacji DNA norma jest <30% u niego wynik równo 30%. Czekamy na nasze kariotypy, które będą dopiero na przełomie września/października. 🙄

Czy któraś z Was miała podobne problemy wraz z mężem? Jak wyglądało leczenie i co najważniejsze czy udało się donosić zdrową ciążę ? ❤
Mój narzeczony ma fragmentację 30%, jesteśmy po 3 poronieniach. Lekarz androlog mówi, że może być to przyczyną poronień ale nie musi. Sam ma pacjenta z fragmentacja ponad 40 % który ma zdrowe dziecko poczęte naturalnie. Aktualnie narzeczony bierze z zalecenia androloga Prosperm, glutation i likopen. Lekarz mówił, że fragmentacji nie da się jakoś bardzo poprawić, można o kilka procent. Robił też dodatkowo test HBA i ROS oraz USG, wszystko w normie. Badanie ogólne nasienia wyszło bardzo dobrze tylko ta fragmentacja dna 30%. U nas jeszcze dochodzi moja immunologia, po 2 poronieniu zrobiłam masę badań i wyszło PAI1, podwyższone NK i cytokiny. I teraz nie wiadomo czy moja immunologia jest przyczyną poronień czy fragmentacja też się do tego przyczyniła.
Nasza historia na razie bez happy endu ale będziemy jeszcze walczyć 😉

Właśnie wiem, że badania nie są dobre. Myślę nad rozszerzeniem ANA. Macie jakieś "skuteczne" metody na obniżenie fragmentacji ?
Musisz zrobić ANA3, żeby sprawdzić jakie to są konkretnie przeciwciała. Oczywiście, możesz zacząć od wizyty u reumatologa, bo to on się zna na ANA. Steryd nie jest jedyną metodą na te przeciwciała. Natomiast co do fragmentacji dna w nasieniu, to poszukaj na forum Staramy się - Ciaza po poronieniu - są tam 2 wątki przypięte, wyszukiwarka pokaże Ci posty forumek, które miały ten problem: https://www.babyboom.pl/forum/fora/ciaza-po-poronieniu.1185/

reklama
ANA rozszerz koniecznie. Co fragmentach to bardzo dobra suplementację rozpisuje dr Paliga - ona bardzo zwraca uwagę na ten parametr. Poszukaj może na fb na grupie Obudź sobie życie. Sporo osób ma lepsze wyniki po jęk zastosowaniu. Na pewno byka ram wit E i q10 w sporych dawkach. Ona uważa, ze przy fragmentacji 28% nawet jak się zajdzie, to się poroni. Trudno u Was zgadywać, co było przyczyna faktyczna, ale każda z potem halnych trzeba się zajść. Ty zbadaj koniecznie te cytokiny i limfocyty.

reklama
Do góry