reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyniki badań nasienia

Hej dziewczyny... już swoje wypłakałam wczoraj, więc teraz już trochę „pogodzona” z faktami chciałabym was podpytać czy też u was było podobnie i zakończyło się szczęśliwie.
Wyniki- baaardzo słabe. Facet wczoraj się kompletnie podłamał, więc zapisałam go do urologa na ten sam dzień. Wyszedł o dziwo pocieszony. Lekarz oglądając wyniki zapytał dosłownie „ale co z nimi niby jest nie tak?”... powiedział że przy tej ilości plemników morfologia nie jest zła... co do ruchliwości- powiedział że tez nie ma tragedii, ale można poprawić. Zalecił supreman i olej z czarnuszki. Badał czy nie ma żylaków- brak. Powiedział że przy tych wynikach spokojnie w ciągu roku powinno coś zaskoczyć i żeby się nie przejmować... hmm No i trochę dziwne to dla mnie. Mam wrażenie że lekarz nie chciał „dobić” bo nie wydaje mi się żeby były spore szanse przy takich wynikach... ale może to ja dramatyzuję? A wy kochane- co sądzicie?
ale zobacz ile milionów plemników jest w Tylko Jednym mililitrze ejakulatu,
Ile w całym ejukalacie oddanym do badania u was to ponad 130 milionów na jeden wytrysk z tego 1% prawidłowych to 1,3 miliona plemników, idąc dalej tym tokiem to 10% o ruchu postępowym to ok. 130 tysięcy a u was wychodzi więcej no a do zapłodnienia potrzebujesz 1 partyzanta [emoji38]

reklama
Jezu, przyznam ze podnosicie mnie trochę na duchu.. jestem na grupce na fb i tam jest pełno dziewczyn które wstawiają wyniki badania żeby się podpytać i gdzie nie spojrzałam to morfologia te 4%, ruchliwość po 30-40% i przez to jak spojrzałam na nasz wynik to wpadłam w panikę ze jest strasznie zle

Bo na niektóre wyniki patrzy się całościowo, najlepiej zaufać lekarzowi, lekarz nie może powiedzieć że jest dobrze jak jest źle [emoji2368], jest zobowiązany do przedstawienia stanu takiego jakim jest faktycznie,
a nie upiększa rzeczywistość żeby nie ,,dobić", wtedy ludzie chorzy na raka by umierali bez leczenia bo lekarz nie chce ich ,,dobić " czy ,,załamać" tak straszną wiadomością [emoji848]

U mojego chłopaka też była morfologia 1%, ilość plemników spora ale ogólnie wyniki nieciekawe. Lekarka skomentowała, że to nieodpowiedni kandydat na ojca😑 Badanie zrobiliśmy po roku starań. Przez kolejne miesiące brał suplementy, miał powtórzyć badanie ale jakoś się nie mógł do tego zebrać. Ja zdołowałam się do tego stopnia czytaniem w internecie i negatywnym podejściem, że szkoda gadać. A koniec końców jestem w 21 tygodniu, na pewno myślenie o tym, że „potrzebny jest tylko jeden plemnik” pomogło mi trochę wyluzować:)

Do góry