Nie jestem lekarzem i nie czuję się upoważniona do udzielania porad medycznych,ale jakie badania ja robiłam i jakie leki przyjmuję mogę
Badania : tsh,ft4,toksoplazoza,cytomegalia,różyczka,grupa krwi z oznaczeniem przeciwciał,hiv i oczywiście morfologia,glukoza i mocz(mogłam o czymś zapomnieć).
Leki: letrox 75 i jodid 100(na tarczycę),luteina dopoch.100 x 2,duphaston 3x2,neoparin 0,4 x 1(to ze względu na moje poronienia),kwas foliowy (moja gin twierdzi,że w I trymestrze nie mają sensu suplementy dla ciężarnych,ale kwas+zdrowe odżywianie przede wszystkim),magnez 3x1. W razie czego(ciągnięcie brzucha np.) no-spa,przy bólu głowy paracetamol(ale tego w UK macie pod dostatkiem
).
Myslę jednak i tak jak widzę u koleżanek bez nieprzyjemnych przygód we wcześniejszych ciążach,u Ciebie wystarczy mocz,morfo,glukoza i to tsh z ft4(tarczyca w ciązy ważna rzecz. A kwas sobie łykaj już teraz,dobrze sie odżywiaj,magnez sobie weź. To na pewno nie zaszkodzi
Bo to i tak generalnie zależy co w badaniach wyjdzie(jedne mają za wysoki cukier albo tsh). Ważne też żeby udało Ci się namówić położną na usg,bo wiem,że z tym też różnie bywa
A z OM który tydzień Ci wychodzi?