reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wymioty i mdłości

Hej. Właśnie kończę 20tc i cały czas biorę od początku leki na wymioty dokładnie bojneste. Chciałabym z nich zrezygnować ale niestety jak odstawię zaczynają się mdłości a później cały dzień wymioty. Czy macie może jakieś porady lub może zamienne leki czy cokolwiek ?
Będę wdzięczna za każdą pomoc ☺️
Ps. Co myślicie na wymioty o leku Anaketon Forte 250 ?

Załączniki

• IMG_2258.png
    IMG_2258.png
    889,1 KB · Wyświetleń: 236
reklama
Hej. Właśnie kończę 20tc i cały czas biorę od początku leki na wymioty dokładnie bojneste. Chciałabym z nich zrezygnować ale niestety jak odstawię zaczynają się mdłości a później cały dzień wymioty. Czy macie może jakieś porady lub może zamienne leki czy cokolwiek ?
Będę wdzięczna za każdą pomoc ☺️
Ps. Co myślicie na wymioty o leku Anaketon Forte 250 ?

A odstawiasz stopniowo?

A odstawiasz stopniowo?
Próbuje ale za każdym razem się poddaje przez męczenie się. Teraz też mam chęć się poddać już po 1 dniu ponownych prób. Ale walczę i myślę żeby póki co co 2 dni brać. A jest jakaś zamiana żeby zamiast bonjesty jakieś inne brać bez recepty ?

Ja miałam nawet zalecenie pół tabletki i w dość dużych odstępach czasowych.
Dlatego pytam 🙃 jak to zejście wygląda
A możesz bardziej to wyjaśnić bo ja przyjęłam taktykę z którą się często poddaje czyli no poniedziałek wezmę we wtorek już nie i w środę znów biorę. Ale wtorek to jest katorga nic ani jeść nie chce ani pić.

A możesz bardziej to wyjaśnić bo ja przyjęłam taktykę z którą się często poddaje czyli no poniedziałek wezmę we wtorek już nie i w środę znów biorę. Ale wtorek to jest katorga nic ani jeść nie chce ani pić.

Ja brałam 4 tabletki dziennie.
2 rano i 2 wieczorem.
Schodziłam połówkami tzn. dzieliłam te malutką tableteczkę na pół i tak 3.5 tabletki przez tydzień,
Potem kolejny tydzień 3 tabletki. Jak widziałam, że jest źle to wydłużałam ten czas na 2 tygodnie.
Schodziłam z tabletek o ile dobrze pamiętam mniej więcej od 20tc do koło 30tc więc to był 10 tygodniowy proces. I tak miałam mdłości, ale bez wymiotów. Te wróciły koło 35/36tc, ale na tyle spokojne (tj nie przez cały dzień) że już bez tabletek

Ja brałam 4 tabletki dziennie.
2 rano i 2 wieczorem.
Schodziłam połówkami tzn. dzieliłam te malutką tableteczkę na pół i tak 3.5 tabletki przez tydzień,
Potem kolejny tydzień 3 tabletki. Jak widziałam, że jest źle to wydłużałam ten czas na 2 tygodnie.
Schodziłam z tabletek o ile dobrze pamiętam mniej więcej od 20tc do koło 30tc więc to był 10 tygodniowy proces. I tak miałam mdłości, ale bez wymiotów. Te wróciły koło 35/36tc, ale na tyle spokojne (tj nie przez cały dzień) że już bez tabletek
To faktycznie długi proces. Skorzystam z twojej rady bo lekarz mi mówił żebym zaczęła odstawiać ale nic nie wyjaśnił i nie wiedziałam jak się za to zabrać. Dziękuję 🥹

@olka11135 Ale Ty bralas Xonvea?

Bonjesta ma podwójna dawkę (1 tabl Bonjesty to jak 2 Xonvea). Na dodatek jest to tabletka o zmodyfikowanym uwalnianiu i dzielenie jej jest niezgodne z ulotką.

@Hekate.19 Jeśli doszłaś już do 1 tabletki Bonjesty na dobę i ta dawka hamuje wymioty, to może jednak trzeba jeszcze dokupic opakowanie Xonvea i w ten sposób zejść z dawka?

reklama
@olka11135 Ale Ty bralas Xonvea?

Bonjesta ma podwójna dawkę (1 tabl Bonjesty to jak 2 Xonvea). Na dodatek jest to tabletka o zmodyfikowanym uwalnianiu i dzielenie jej jest niezgodne z ulotką.

@Hekate.19 Jeśli doszłaś już do 1 tabletki Bonjesty na dobę i ta dawka hamuje wymioty, to może jednak trzeba jeszcze dokupic opakowanie Xonvea i w ten sposób zejść z dawka?
Mi od początku prawie ciąży lekarz mówił o jednej na dzień dokładniej to wieczorem. Nigdy mi nie mówił żebym aż 2 brała.

Do góry