reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wymiary u dziecka.

kasik081

Fanka BB :)
Pytanie czy w pomiarach na usg - poszczególnych części ciała występują jakieś rozbierzności u Waszych bąbelków?

U nas 24 tydz i 3 dni.
Wszystkie wymiary tzn. Kosc udowa, brzuszek i dwuciemieniowy główki w okolicy 25 tyg i kilku dni.
Obwód główki 23 tydz i 2 dni.

Lekarz powiedział, że ok ale z ciekawośći pytam czy u Was też tak bywa???

reklama
Rozwiązanie
Pytanie czy w pomiarach na usg - poszczególnych części ciała występują jakieś rozbierzności u Waszych bąbelków?

U nas 24 tydz i 3 dni.
Wszystkie wymiary tzn. Kosc udowa, brzuszek i dwuciemieniowy główki w okolicy 25 tyg i kilku dni.

Mi na końcówce ciąży lekarka powiedziała, że do dwóch tygodni w jedną czy drugą stronę może się różnić i jest to w porządku. Pamiętaj, że wystarczy, że lekarz minimalnie dalej lub bliżej zaznaczy wskaźnik i już może być różnica o tydzień 😉

U nas 24 tydz i 3 dni.

Zdecydowanie tak często bywa. :) u mnie tez, to nie są duże rozbieżności.

To co podałaś to malutkie rozbieżności :) moja córka miła zawsze mniejsza główkę i krótsza kość udowa i najzwyczajniej w świecie urodziła się z mała główka i miała 53 cm wzrostu :)

U mnie są bardzo duże rozbieżności :(Córka ma dużą główkę. W badaniach usg od 2 trymestru jest >95 centyla. Było podejrzenie poszerzenia komory tylnej bocznej mózgu i jamy przegrody przezroczystej (są na granicy normy). Lekarz mówi, że nie widzi nieprawidłowości, tylko że bardzo duża główka i że może być makrosomia ale nie widzi przyczyny (nie mam cukrzycy, brak wad płodu) i do tego mam wielowodzie (AFI - 28,24cm).
Ostatnie pomiary biometryczne w 32+1tc
* wymiar dwuciemieniowy BPD - 9,67cm (39+4)
* obwód główki HC - 34,06cm (39+1)
* obwód brzuszka AC - 30,88cm (34+6)
* kość udowa FL - 6,46cm (33+2)
* szacowana waga - 2649g (35+2)
Zastanawiam się czy zwolni z tym rośnięciem. Jak to było u Was?

Mój Mały przez kilka miesięcy (zaliczyliśmy w tym czasie dwa USG) miał większą główkę o około 3 tyg względem pozostałych części ciała i też się martwiłam, choć dla lekarza było wszystko okej. Później tempo wzrostu główki zwolniło a pozostałe części ciała "podgoniły". Synuś urodził się zdrowy i proporcjonalny. Pewnie i u Was tak będzie :) podobno cz. ciała nie rosną proporcjonalnie. Jeśli jesteście pod obserwacją lekarza to postaraj się nie martwić na zapas :)

O matko jak dobrze to czytać wymiary główki mojego syna odbiegaja od terminu trzy tygodnie i się tym stresuje a widzę że tak się zdaza....
Tak, nic w tym złego zazwyczaj. Ja też szukałam informacji, porównywałam Jego wymiary z innymi dziećmi na podobnym etapie i też byłam zmartwiona. Spokojnie poczekaj na kolejne USG jak to dalej będzie. Na zapas nic nie da martwienie się :)

reklama
Hiiiiii ja mam wrażenie że macierzyństwo to jedno wielkie martwienie się...
Tak, nic w tym złego zazwyczaj. Ja też szukałam informacji, porównywałam Jego wymiary z innymi dziećmi na podobnym etapie i też byłam zmartwiona. Spokojnie poczekaj na kolejne USG jak to dalej będzie. Na zapas nic nie da martwienie się :)

reklama
Do góry