reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wykres cyklu staraczki 35+

hanka_karaś

Zaciekawiona BB
Rozpoczynam właśni starania o pierwsze dziecko, w tym roku skończyłam 35 lat. To mój drugi wykres i no właśnie pytanie do tych bardziej doświadczonych w tych wszystkich obserwacjach. Co mogę z tego wyczytać? Pierwszy wykres wyglądał podobnie, bez zaznaczonej owulacji. Domyślam się, że wykres może podobnie wyglądać u 20latki, jak i u 35latki... Tyle, że ja mam trochę mniej czasu na starania :( pomocy!!
Link do: Wykres Dni Płodnych i Owulacji Użytkowniczki OvuFriend

reklama
Przede wszystkim z podejściem, że musisz to mała szansa. Stres to najgorszy wróg. Przy staraniach seks co 2-3 dni i duuużo spokoju :) jaki masz termometr? Kiedy mierzysz temp i jak śluz?

Kwas foliowy. Plus przegląd u ginekologa. Najlepiej po lub w okolicach owu.
Powodzenia :)

Dolaczam sie do wypowiedzi Mamafasolki. Stres to najwiekszy wrog. Tak samo uwazam, przytulanko co 2-3 dni i pelny relaks. Mam 36 lat i jestem w 8 miesiacu ciazy. To moje pierwsze dziecko. Glupio mi przynac, ale to kompletna wpadka. Lekarz powiedzial ze raczej nie zajde w ciaze (hiperprolaktynemia) wiec nie zabezpieczalismy sie juz rok czasu, okres zanikl mi na ok 5 miesiecy przed zrobieniem testu. Bylam w szoku, juz myslalam, ze macierzynstwo nie bedzie mi dane. Dlatego moja rada to nie nakrecaj sie za bardzo, bys nie wpadla w jakas obsesje. Idz do ginekologa, zrob odpowiednie badania, potem monitoring cyklu. Pamietaj, ze nic na sile. Jak mi sie udalo to tobie tez.
Pozdrawiam i zycze szybkiego zafasolkowania;););)

Z wykresu na razie niestety nic się nie da wyczytać, masz termometr z 2 miejscami po przecinku? Przy staraniach polecam do tego jeszcze obserwacje śluzu. Powodzenia:)

Ja z wykresu tez jeszcze nic nie widze..chociaz jakis skok tam byl ale czy mozna to nazwac owulka.. no trudno wlasnie.. tak jak dziewczyny pisza.. nie spinaj sie i nie nastawiaj.. duuuuuuzo luzu i czerp przyjemnisci z seksu ;) nie wszystko zawsze wychodzi mechanicznie ;)

Ja zaczynałam się starać o pierwsze dziecko dokładnie w Twoim wieku. Udało się w 6 cyklu. Teraz mam 37 lat staram i się o drugie :)
Z Twojego cyklu nic nie wynika, tj. nie ma owulacji. Jeden taki cykl w roku może zdarzyć się u każdej kobiety, ale jeżeli to już drugi to ja bym poszła do gina, bo szkoda czasu. Może coś trzeba wyregulować w organizmie.
Ja też polecam jeszcze obserwację śluzu oraz testy owulacyjne.
Tu link do mojego wykresu

Link do: Kalendarz owulacji - dowiesz się jak obliczyć dni płodne!

uVN6p1.png

cześć! ja bym się zbytnio nie sugerowała wykresami. Po pierwsze, temperaturę trzeba bardzo dokładnie mierzyć, o tej samej porze, w łóżku, wiarygodnym termometrem. Po drugie, ja tak właśnie mierzyłam i w tym cyklu ovu nie wyznaczyło mi w ogóle owulacji, nie miałam wyższej temperatury w drugiej fazie, a test mam dodatni.

A, też mam 35 lat i naoglądałam się tych wzorcowych cykli i moim zdaniem nic z nich nie wynika.

Przede wszystkim z podejściem, że musisz to mała szansa. Stres to najgorszy wróg. Przy staraniach seks co 2-3 dni i duuużo spokoju :) jaki masz termometr? Kiedy mierzysz temp i jak śluz?

Kwas foliowy. Plus przegląd u ginekologa. Najlepiej po lub w okolicach owu.
Powodzenia :)
termometr mam specjalny owulacyjny kupiłam. no i staram się mierzyć zgodnie z zasadami o tej samej porze, od razu po przebudzeniu. A ze śluzem to różnie.

A przegląd u ginekologa to taki standard zrobić, czy jakieś bardziej zaawansowane badania?

reklama
Dolaczam sie do wypowiedzi Mamafasolki. Stres to najwiekszy wrog. Tak samo uwazam, przytulanko co 2-3 dni i pelny relaks. Mam 36 lat i jestem w 8 miesiacu ciazy. To moje pierwsze dziecko. Glupio mi przynac, ale to kompletna wpadka. Lekarz powiedzial ze raczej nie zajde w ciaze (hiperprolaktynemia) wiec nie zabezpieczalismy sie juz rok czasu, okres zanikl mi na ok 5 miesiecy przed zrobieniem testu. Bylam w szoku, juz myslalam, ze macierzynstwo nie bedzie mi dane. Dlatego moja rada to nie nakrecaj sie za bardzo, bys nie wpadla w jakas obsesje. Idz do ginekologa, zrob odpowiednie badania, potem monitoring cyklu. Pamietaj, ze nic na sile. Jak mi sie udalo to tobie tez.
Pozdrawiam i zycze szybkiego zafasolkowania;););)
dzięki :) i przy okazji gratulacje. A jak znosisz ciążę?:)

Do góry