reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wychowawczy a druga ciąża

Witam, jestem na urlopie wychowawczym i okazało się że spodziewam się drugiego dziecka. Z jednej pensji ciężko jest ale dajemy rade, zresztą był to nasz świadomy wybór, że idę na ten urlop. Jednak w tej sytuacji zastanawiam się czy warto byłoby walczyć o dodatkowe pieniądze za L4. Proszę powiedzieć czy jak przerwę urlop wychowawczy to już pierwszego dnia mogę przedstawić pracodawcy zwolnienie lekarskie? Chciałabym dogadać się z pracodawcą w tej sprawie, jak o tym z nim porozmawiać i czy ktoś miał podobną sytuację, że jasno rozmawiał o tym z szefem? Proszę o szybką odpowiedź.

reklama
Witam, jestem na urlopie wychowawczym i okazało się że spodziewam się drugiego dziecka. Z jednej pensji ciężko jest ale dajemy rade, zresztą był to nasz świadomy wybór, że idę na ten urlop. Jednak w tej sytuacji zastanawiam się czy warto byłoby walczyć o dodatkowe pieniądze za L4. Proszę powiedzieć czy jak przerwę urlop wychowawczy to już pierwszego dnia mogę przedstawić pracodawcy zwolnienie lekarskie? Chciałabym dogadać się z pracodawcą w tej sprawie, jak o tym z nim porozmawiać i czy ktoś miał podobną sytuację, że jasno rozmawiał o tym z szefem? Proszę o szybką odpowiedź.

Szanowna Pani,
kwestia L4 to nie jest sprawa do ustalania z pracodawcą. To kwestia wskazań medycznych, a nie uzgodnien organizacyjnych.
Niemniej, po przerwaniu urlopu wychowawczego pracownik moze przejść na L4.

Witam, pracuję w szpitalu i ze względu na fizyczną pracę, którą wykonuję, narażenie na zakażenia, chemikalia, itd od razu w pierwszej ciąży poszłam na zwolnienie i tak tez robią wszystkie dziewczyny, które tam pracują. Zdrowie maleństwa jest dla mnie najważniejsze. Gdybym pracowała w biurze to ma pani rację, ale w tym wypadku nie.
Zdecydowałam się otwarcie powiedzieć pracodawcy o ciąży i teoretycznym planie powrotu do pracy, bo od pierwszego dnia przyniosę L4. Troszkę nerwów mnie to kosztowało, wcześniej przygotowałam się do tej rozmowy i zaryzykowałam. muszę powiedzieć , że szef mnie bardzo mile zaskoczył swoja postawą i zgodził się. Tak więc czasem warto szczerze i uczciwie porozmawiać z pracodawcą, a można w nim wtedy ujrzeć normalnego człowieka. Bardzo się cieszę z takiego obroty sprawy. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Do góry