reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy i druga ciąża

Witam. Potrzebuję porady. Jestem na urlopie wychowawczym (druga część urlopu właśnie konczy się 10.11,2012r.). Mam umowe o pracę na czas nieokreślony. Okazalo się że znow zostaniemy rodzicami (jestem w 11 tyg ciąży). Precowałam w korporacji i nigdy już nie chcialabym wrócić do tego koszmaru. Byłam dziś na rozmowie z przełożonym i zgodzil się na mój powrót do pracy. Nie powiedziałam mu nic o ciąży bo w mojej pracy ciąże są b. źle widziane (niestety). Chcialam pierwszego dnia w pracy przedstawić L4. Dziś szef dał mi tylko druk do lekarza w celu zrobienia badan i jak zrobie to mam zadzwonić i powie mi kiedy stawić się w pracy lub na szkoleniu. wizytę u lekarza mam 14,11. Później być może tygodniowe szkolenie w innej miejscowości. W związku z tym wszystkim mam kilka pytań i błagam o odpowiedź.
1. kiedy mam wziąć zwolnienie lekarskie? Czy od poniedziałku 12,11? czy dopiero jak zrobię badania i stawię się do pracy?
2. czy jeśli mój pierwszy dzien w pracy to będzie zarazem pierwszy dzień szkolenia to czy muszę na nie jechać?
Bardzo proszę o poradę.

reklama
Miałam identyczną sytuację u Ciebie. Zrobiłam tak: w dniu kiedy skończył mi się urlop wychowawczy dałam L4, pomimo tego, że kilka dni wcześniej miałam zrobić badania lekarskie na czas powrotu do pracy to na nie nie poszłam, ponieważ i tak nie stawiłabym się w pracy, bo pierwszy dzień pracy = pierwszy dzień L4. Tak samo Ty powinnaś tak zrobić.

Jestem na urlopie wychowawczym (druga część urlopu właśnie konczy się 10.11,2012r.). Mam umowe o pracę na czas nieokreślony. Okazalo się że znow zostaniemy rodzicami (jestem w 11 tyg ciąży). Precowałam w korporacji i nigdy już nie chcialabym wrócić do tego koszmaru. Byłam dziś na rozmowie z przełożonym i zgodzil się na mój powrót do pracy. Nie powiedziałam mu nic o ciąży bo w mojej pracy ciąże są b. źle widziane (niestety). Chcialam pierwszego dnia w pracy przedstawić L4. Dziś szef dał mi tylko druk do lekarza w celu zrobienia badan i jak zrobie to mam zadzwonić i powie mi kiedy stawić się w pracy lub na szkoleniu. wizytę u lekarza mam 14,11. Później być może tygodniowe szkolenie w innej miejscowości. W związku z tym wszystkim mam kilka pytań i błagam o odpowiedź.
1. kiedy mam wziąć zwolnienie lekarskie? Czy od poniedziałku 12,11? czy dopiero jak zrobię badania i stawię się do pracy?
Wtedy kiedy lekarz orzeknie Pani niezdolnosć do pracy.

2. czy jeśli mój pierwszy dzien w pracy to będzie zarazem pierwszy dzień szkolenia to czy muszę na nie jechać?
jesli szkolenie jest w innej miejscowości to nie musi Pani zgodzić się na delegację, bo ma pani małe dziecko (do lat 4.

Do góry