reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

To jeszcze raz ja w sprawie ząbkowania, bo ostatnio zauważyłam, że Filipowi idą czwórki górne! (a ma jedynki i dwójki, czyżby trójeczki narazie zostały pominięte?) . W związku z tym może ktoś mi odpowie, czy to prawda, że czwórki barzo bolą? Właśnie uczymy się zasypiać i boję się, czy nam te bolące zęby nie przeszkodzą...
pozdrowionka

nikita

reklama
SOLANGE ! my uzywalismy zelu BABY ORAJEL i zanim podalam Tymciowi sama sprobowalam ciut na jezyk i...bryyy zupelnie mi skolowacial tak jak przy znieczuleniu u dentysty tyle ze nie tak mocna(ma sie rozumiec :wink:
to pomagalo w poloczeniu z kropelkami przeciwbolowymi Tylenol Infants Drops sa jeszcze takie krpelki Moltrin (ie wiem czy dobrze napisalam nazwe tez dla maluchow i trosze dluzej dzialaja)
pomagalo to na jakis czas wiec moze i Twojemu Maluszkowi pomoze?!
daj znac czy udalo Ci sie je dostac

A...NIkito faktycznie te wychodzace zabki moga troszke utrunic zasypianie ale trzymam kciuki! ja tez powinnam Tymteusza tego nauczyc :oops: :roll: dzis w nocy tak sie wiercil i tak mocno uderzyl mnie w nos ze polecila mi krew :roll: wiec chyba mam za swoje i to najwyzszy czas wyekspediowac Goscia do jego lozeczka
ale okropnie boje sie tej histerii :oops: :shock: :roll: ktora na pewno nam urzadzi...
daj znac jak Wam poszlo!
i powodzenia

Nikitko mój Filip ma siedem ząbków a w tej chwili wyrasta mu górna dwójeczka i wieczorami i w nocy jest czasem strasznie-najgorzej było w niedziele, biedaczek męczył się od 16 do prawie 2 w nocy-trzeba było nosić i koniec bo inaczej płakał piszczał i nie mógł złapać oddechu.Nauczyliśmy go wieczorem zasypiac samemu ale te rosnace ząbki całkiem psują plany bo bez noszenia nie zaśnie.A jeszcze gorzej że czasem budzi sie w nocy i nie chce spać w łóżeczku-może wiecie co z tym zrobić? Osobiście uwielbiam spać z moim synkiem-tak się we mnie wtula tak ślicznie pachnie ale wolałabym żeby spał sam w łóżeczku ale niebardzo wiem jak go przekonać że jego łóżeczko jest lepsze niż nasze.No i nie ukrywam że przez to czasem zaniedbuję swoje obowiązki małżeńskie :oops:

oj Solange to widze ze obie mamy ten sam problem :wink: :oops:
tylko jak z tego sie wyplatac tak zeby maluch byl spokojny i my?
czy konieczne sa az takie lzy przy "nocnym rozstaniu"?

No właśnie nie wiem od czego to zależy :D Raz śpi jak aniołek do samego rana i nic go nie jest w stanie obudzić a czasem budzi się ok.3 w nocy i jak go nie wezmę do siebie do łóżka to nie da rady. A czasem budzi się, że tak powiem, w najmniej odpowiednim momencie :oops: no i wtedy nie ma przeproś-tata musi poczekać bo mama musi sie zając innym facetem :D
Mam nadzieje że z wiekiem to się zmieni-chociaż jak zacznie chodzić to sam będzie do nas przychodził czy będziemy tego chcieli czy nie :D

Ja miałam to samo, co prawda Kaśka nie płakała w nocy ale często się budziła i bez tulenia nie zasnęła. Mnie również wydawało się że koszmar się nie skończy aż tu prosze ząbki wszystkie wyszły nie miało co przeszkadzać w nocy i dziecko spało przez cała noc, za to teraz mam z nią karuzelę :) bo czasmi śpi parę dni pod rżąd cała noc a czasmi przyłazi do nas do łózka.

Także Solange, cierpliwości, dzieci z wszystkiego wyrastają :) prędzej czy później, jeszcze trochę i będziesz płakać że dziecko nie chce z Tobą spac już :) głowa do góry poczekaj aż ząbki wyjdą.

oj, Solange, skąd ja znam te pobudki w najmniej odpowiednim momencie... ale odkąd uczę Filipa samodzielnie spać, to nie ma z tym problemu,dziś w nocy na przykład obudził się już tylko raz.... narazie zęby chyba mu nie przeszkadzają jeszcze, ale widzę, że już niedługo będą te czwóreczki szły, no i jeszcze dolna dwójka się przygotowuje, więc nie wiem, jak będzie, mam nadzieję, że moja nauka spanie nie pójdzie w las, najwyżej jak będzie płakał, to go wyjmę z łóżeczka, wysmaruję dziąsła, wsadzę czopek i może jakoś zaśnie, a jak nie, to go będę trzymać na rękach, ale bez lulania i bez cyca (nauczyłam go już, że nie ma cyca na kolację i w nocy, więc chyba nie będzie się bardzo domagał...). A możę, Maniu wypróbuję Twoje kropelki, tylko jak się je podaje, do smarowania czy wewnętrznie?

a jak mu już te zęby wyjdą, to będzie miał całą dyszkę :D

dobrze macie ze tyle zabkow maluchy juz maja!!!
mojemu pozno zaczely wyrastac bo dopiero w 9 miesiacu a teraz wszystko przed nim bo dopiero ma 6 zabkow :roll:

a te kropelki Nikito do buzki do wypicia, jest tam taka mala miarka ktora sie podaje maluszkowi a zel przeciwbolowy do smarowania dziaselek.

Przy wyjątkowo bolesnym ząbkowaniu można podać dziecku paracetamol w syropku - po zażyciu tego leku maleństwo powinno ładnie przespać noc (oczywiście taki lek można podać tylko sporadycznie - jak dzidzius bardzo sie męczy).
Pozdrawiam

reklama
Mnie podwórkowe mamy tez radziły dać dziecku coś przeciwbólowego na noc albo czopek (ale tylko pod warunkiem że wiemy napewno ze to żabki a nie nic innego) i tak poprostu przeczekać

Do góry