reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

Dziewczyny - ja nie wiem jak to jest w tej Polsce ale od 2 tygodni nie moge zrobic malej USG bioderek bo czekamy na jej PESEL :szok: Powiedzialno nam ze poki ona nie bedzie miec tego nr to jej nie zrobia, nie zrobia nawet na moj nr :szok: A co sie dzieje gdy maluch sie urodzi i po dwoch dniach choruje i nadal nie ma PESEL-u ??? To tez go nie lecza ???? Czegos tu nie kumam!
Jak dziecko się urodzi masz miesiąc czasu na wyrobienie numeru PESEL i do tego czasu wpisują wszędzie Twój osobisty. A zaciekawiło mnie bardzo to że USG bioderek robią u was z funduszu u nas powiedziano mi w przychodni ze to badanie nie jest refundowane i zarówno pierwsze kontrolne jak i drugie badanie wykonywaliśmy prywatnie. To jak to jest? jest refundowane czy nie a może to zależy od województwa ?:confused: A właściwie to już nie ważne najważniejsze że mały nie ma problemów z bioderkami. Tak tylko pytam już teraz z ciekawości.

Atru
ja też juz od tygodnia planuję rozebrać choinkę ale kończy się tylko na planowaniu a choinka dalej stoi. :baffled:

Byłam wczoraj na badaniach okresowych (do pracy bo już mam nie ważne) i zadziwiłam się bo mamy wykupiony pakiet w prywatnej klinice i co ..... przychodzę na umówiona godzinę a tu okulista spóźniony o 20 minut i jeszcze z fochem jakby była obrażona ze musi pracować a lekarz orzecznik przyjechał z godzinnym opóźnieniem i jak zapytałam skąd to spóźnienie? To on mi na to że to i tak dobrze że w ogóle przyjechał bo on tu jest grzecznościowo bo wszyscy są na urlopach:confused::baffled: tez obrażony tylko mam jedno PYTANIE dlaczego oni tacy obrażalscy są przecież dostają za to pieniądze nie siedzą tam za darmo!
A tak w ogóle to okazało się że muszę nosić okulary do kompa bo popsuł mi się wzrok. Za dużo na BB przesiaduje hihihi:-)

reklama
Malgorzatko, nas tez lepiej nie gadac z peselem.. Najpierw mi nie chcieli malego zameldowac bez Marcina a teraz robia problemy jak chce gdziekolwiek do lekarza isc, bo nadal go nie ma..

Nuska - oni wlasnie nie chca mojego nr PESEL..juz sie pytalam...nawet trzykrotnie.... czy moj PESEL nie moze byc... a oni ze NIE !

Harsh - ja bylam u lekarza prywatnie ale teraz jak cos bedzie z mala nie tak to przychodnie rozwale jak mi dziecka nie przyjma ..bo co...bo PESELU nie bedzie mialo ??? To wina Warszawy , nie moja ! Zreszta mam karte EHIC (ta miedzynarodowa) wiec jak bedzie chora to mi panstwowej wizyty nie moga odmowic :-)

Gabids - nie, włocławianka :-)

Harsh - troszke sie zaczynam gubic...chodze po tym forum jak po omacku ;-) czy ty kochaniutka jestes w ciazy ? (tak wnioskuje z watku o ojacach )

Dziewczyny , ja wyrobilam moim dzieciom polskie akty urodzenia, naja polskie obywatelstwo,teraz musze jeszcze zlozyc w konsulacie podanie o nadanie numerow PESEL. W maju planuje przyjechac na 3 miesiace do PL czy jesli moje dzieci maja polskie obywatelstwo, nr PESEL ale ja nie pracuje to maja prawo do opieki zdrowotnej? Jak to jest czy przy wizytach musicie pokazywac jakies legitymacje ubezpieczeniowe czy wszystkie polskie dzieci maja darmowa opieke zdrowotna? Jakie dokumenty musicie pokazywac w przychodni lub szpitalu?

Nuska, mi od kompa tez strasznie polecial wzrok. W pracy spedzalam 8 h dziennie przy kompie i chyba stad.

ja z takim pytaniem ile powinno wazyc 4 miesieczne dziecko..
pytanie taie zadala dziewczyna z pewnego bloga jej synek ma niecale 4 miesiace i wazy 9,400 a ma 67 cm
czy ktoras moglay to sprawdzic na centylach bo ja nie potrafie :zawstydzona/y:

reklama
Dziewczyny , ja wyrobilam moim dzieciom polskie akty urodzenia, naja polskie obywatelstwo,teraz musze jeszcze zlozyc w konsulacie podanie o nadanie numerow PESEL. W maju planuje przyjechac na 3 miesiace do PL czy jesli moje dzieci maja polskie obywatelstwo, nr PESEL ale ja nie pracuje to maja prawo do opieki zdrowotnej? Jak to jest czy przy wizytach musicie pokazywac jakies legitymacje ubezpieczeniowe czy wszystkie polskie dzieci maja darmowa opieke zdrowotna? Jakie dokumenty musicie pokazywac w przychodni lub szpitalu?

Twoje dzieci mialyby prawo do bezplatnego leczenia,jesli Ty albo maz placilibyscie skladki w Polsce. A tak to pozostaje wam prywatna opieka zdrowotna, ewentualnie w panstwowych placowkach,ale tez odplatnie.
Tak naprawde to nie ma czegos takiego jak darmowa opieka zdrowotna. Jesli ktos placi skladki na siebie to automatycznie placi tez na swoje dziecko.

Do góry