reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2025

Ponoć za mdłości odpowiada progesteron. Jeśli jest go sporo to występują mdłości. A wiadomo, że progesteron w kwestii ciąży jest bardzo ważny.
Za mdłości odpowiada gonadotropina kosmówkowa. Jej wzrost u jedynych powoduje mdłości i wymioty, a na innych nie ma żadnego wpływu. Wciąż nie ma to też żadnego wpływu na rozwój dziecka.
Stwierdzenie, że mdłości w ciąży są dobre jest po prostu nieprofesjonalne ze strony Twojego lekarza. Po pierwsze wymioty powodują, że organizm jest gorzej nawodniony, przyjmuje mniej witamin i minerałów, a po drugie u pacjentki, która ich nie ma może wywołać niepotrzebny stres i lęk.

reklama
Dziewczyny luz! Lekarz tak powiedział, bo chciał powiedzieć coś pocieszającego tyle lepiej tak niż jakby czymś nastraszył 🙈
Jak widać dla @Xxxladyhxxx to była swego rodzaju wiedza medyczna. Tu nie chodzi o to, żeby się o coś spinać, po prostu warto takie rzeczy prostować, zanim pójdą w świat jako "sprawdzone info, lekarz tak powiedział" 😉

Ale @Xxxladyhxxx miała po części rację bo zarówno i progesteron i hcg mają wpływ na pojawienie się nudności/wymiotów. JA po prostu myślę, że lekarz użył skrótu myślowego bo właśnie miał na myśli że nudności-> wzrost beta hcg -> ciąża się rozwija 😅

Dziewczyny, napiszę do aniaslu o grupę zamkniętą. Jeśli kogoś nie ma na liście, a chciałby na grupę to napiszcie, wtedy dodam was do listy. Jeśli kogoś pominęłam to przepraszam.

@makaroniara
@anyżowa
@IlaDusia
@Fifiifabio
@Jabłkowa
@Rose8
@boboo
@Kotciara
@Milena_1983
@Kulka_g
@cortexq
@montebello
@yoanna123
@NattNatt
@Ewik 82 by
@SymfoniaSerca
@Jeenny
@laperedhil
@Cysia92
@Xxxladyhxxx
@dwaplusdwa
@Patka1992
@RedFox07
@a.nna
@04ma
@_Kasia91_
Czy ja rowniez moglabym niesmialo dolaczyc?
Termin z om mam na 30.09, wiec prawie sam koniec wrzesnia :)
Podczytuje was od kilku dni, ale chcialam sie dopiero odezwac po wizycie u lekarza ktora mam we wtorek. Ale jesli mozna to juz teraz chetnie dolacze. Mam nadzieje, ze w takim duzym skladzie dotrwamy do samego wrzesnia!

Ale @Xxxladyhxxx miała po części rację bo zarówno i progesteron i hcg mają wpływ na pojawienie się nudności/wymiotów. JA po prostu myślę, że lekarz użył skrótu myślowego bo właśnie miał na myśli że nudności-> wzrost beta hcg -> ciąża się rozwija 😅
Jasne że mają wpływ na wymioty czy nudności . Ale nie u każdego się one objawiają, bo każdy organizm reaguje inaczej. Dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nudności oznaczają że dziecko się dobrze rozwija. Może mimo nudności rozwijać się źle, a przy ich braku bardzo dobrze. Po prostu wiele osób się stresuje, że nie ma mdłości, więc na pewno coś jest nie tak. Dlatego warto to wyjaśnić, zanim kolejna osoba wpadnie w panikę 😄

Jasne że mają wpływ na wymioty czy nudności . Ale nie u każdego się one objawiają, bo każdy organizm reaguje inaczej. Dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nudności oznaczają że dziecko się dobrze rozwija. Może mimo nudności rozwijać się źle, a przy ich braku bardzo dobrze. Po prostu wiele osób się stresuje, że nie ma mdłości, więc na pewno coś jest nie tak. Dlatego warto to wyjaśnić, zanim kolejna osoba wpadnie w panikę 😄
I amen 👍

reklama
Czy ja rowniez moglabym niesmialo dolaczyc?
Termin z om mam na 30.09, wiec prawie sam koniec wrzesnia :)
Podczytuje was od kilku dni, ale chcialam sie dopiero odezwac po wizycie u lekarza ktora mam we wtorek. Ale jesli mozna to juz teraz chetnie dolacze. Mam nadzieje, ze w takim duzym skladzie dotrwamy do samego wrzesnia!
Też mam wstępnie ten termi. I tez idę we wtorek 😍

Do góry