reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

reklama
Dziękuję :-)

Kerna, trzymaj się Kochana, czekamy na Ciebie, jesteś dzielna! :-)

Aaa, zapomniałam Was zapytać dziewczyny. Czy u was także pojawiły się juz kropelki siary w piersiach ? Ja od przedwczoraj to zauważyłam ku mojemu zaskoczeniu. Szybko... W pierwszej ciązy było to znacznie później.
I coś jeszcze Wam wkleję, bo mnie rozbawiło. Od miesiąca śmieję się z mojego TŻ, że to On bardziej jest w ciązy niż ja :-) Ma dziwne zmiany apetytu, zachciewajki smakowe, bóle brzucha i sensacje żołądkowe, kilka razy nudności, ciągle śpiący zwłaszcza popołudniami, humorzasty itp.
Znalazłam to :
(...)Lekarze stosują termin "syndrom couvade" do określenia psychosomatycznego stanu współodczuwania ciąży przez męża ciężarnej kobiety. Mężczyzna cierpi na objawy nie mające żadnej fizjologicznej podstawy. Różne badania podają różną liczbę uskarżających się na tego typu dolegliwości: od 11 % do 65 % oczekujących ojców.
Objawy syndromu couvade mogą obejmować:
* zmiany apetytu
* przybieranie na wadze ( wraz z żoną)
* mdłości
* niestrawność
* biegunki lub zaparcia
* bóle głowy
* bóle zębów
* huśtawka nastrojów
* bóle krzyża
* swędzenie skóry
* pragnienia żywieniowe, tzw. "zachcianki"
Wydaje się, że objawy są najpoważniejsze w czasie trzeciego i czwartego miesiąca ciąży a potem tuż przed zbliżającym się porodem. Wszystkie symptomy zanikają po narodzeniu się dziecka.

źródło : Happy mum - odzież ciążowa, odzież dla dzieci, moda ciążowa. Sklep, forum, porady ciążowe.

:-)Mi wychodzi dziewczynka

Dorotko trzymam kciuki za amnio! mam nadzieję ,że nie edziesz musiała podejmować tej trudnej decyzji, ale mam podobne zdanie jak ty, jeśli wady byłyby bardzo poważne nie wiem czy byłabym w stanie patrzeć na cierpienie dziecka, albo jego powolną śmieć :no: a jakie są możliwe powikłania po toxo? jeśli nie chcesz tutaj napisz na zamk. albo priv, albo w ogole jak nie masz ochoty ;-)

Wg tego kalendarza, pierwsza ciążą miała być dziewczynką- mam syna. Teraz znowu wychodzi mi dziewczynka, wiec....? A ja tak chcę tej dziewuszki :-)

Wg kalendarza wychodzi chłopiec a ja od początku ciąży mam przeczucie na małą księżniczkę;-)
Mam nadzieję że na najbliższym USG już coś będzie widać.
Miłego dnia wrześnióweczki :rolleyes:

reklama
Witam porannie i kawusiowo :) U mnie snieg sypie - mam go juz serdecznie dosyc :) Ogorkowa dzisiaj za mna chodzi od rana ...mniam.... musze tylko sprawdzic czy mam jeszcze chociaz ze sloiczek kiszonych :) Milego dnia i udanych wizyt !!!

no ja na ogórkową też mam chcice no ale wezmę słoik ogórków od mamy bo ona ma samemu robione więc lepsze :tak: i nie wiem może zrobię w poniedziałek..

Dzień dobry :)
Zabieram się do śniadanka- twarożek z miodem i kromka chleba z ziarnami z masłem, ostatnio tylko to rano mogę przełknąć. Za dnia moge jeść niemal wszystko, ale te ranki...jeszcze takie niewyraźne.
Wczoraj miałm badanie prenatalne i test krwi PAPA. Bardzo miłe wrażenia, profesjonalne i życzliwe podejscie do rodziców i ciąży.Za badania nie płacę pomimo skierowania od lekarza prywatnego. Mój wiek :-|
Troszkę się bałam, co usłyszę. Mój TŻ został także zaproszony do środka i mógł mnie trzymać za rękę podczas badania.
USG poprzez powłoki brzuszne, a ja na dzień dobry rozebrałam się do majtek, sądząc że będzie kolejne bada. dopochwowe. Badanie USG trwało około 20 minut, wykonywała je pani doktor z certyfikatem uprawniającym do takich pomiarów. Nasz dzidziuś mieł ochotę na spanko, wcale nie chciał się przekręcać, włożył kciuka do buzi i dalej spać :-) Za to pomiary udały się precyzyjnie. Wiek ciążowy jak wyliczony z ostatniej miesiączki czyli 12 t. 3 dni ciąży- długość 5.98 cm , TN -przezierność karkowa 1.8 mm , tętno 165 u/min. pozostałe parametry w normie zgodnie z wiekiem ciąży. Widac już żołądek, pęcherz moczowy, komory mózgu, komory serca i jego pracę, kręgosłup, stopy, czaszkę, kość nosową...Wszystko OK :)
Całe badanie jest monitorowane specjalnym programem do obliczeń-, tak więc na dzień dobry moje ryzyko urodzenia dziecka z z. Downa wynosiło 1-170 , a po badaniu zmalało do 1-667 :-) Pozostałe wady niemal wykluczone.-tak niski odsetek prawdopodobieństwa.
Miałam także pobrana krew, do 2 tygodni będzie całość wyników. Jednak lekarka już po badaniu USG powiedziała że wg tego badania dzidzi jest zdrowy :-)
W 20 tyg mam przyjechac znowu, bedzie kolejne takie dokładne badanie- tym razem już narządy bedą dokładniej widoczne i można dostrzec inne wady jak nap rozszczep podniebienia, wady serca tu nie uwidocznione.
Pani doktor z naciskiem powiedziała, że tylko uprawnieni certyfikatem i za pomocą specjalnego programu do badan prenatalnych mogą podawac pacjentkom wyniki NT i informowac o wadach tak obliczonych. Uważa, że są naduzycia które stresują pacjentki i czesto psują pogodę ducha na całą ciąże. Pogroziła palcem słysząc , że pisuję na forum ciążowym ;-) Jednak zapewniłam ją, że podchodzę zdrowo do czytanych informacji i nie doszukuję się dziury w całym.
Ufff, jestem spokojniejsza :-) Dostałam śliczne skany dzidziusia , nawet twarzyczkę, w różnych rzutach. W sumie 10 zdjęć .
Jeśli chodzi o NT - nie ma normy jako tako, to program oblicza na konkretnym zeskalowanym odpowiednio aparacie USG i głowicy jaki ma byc ten rozmiar wraz z wiekiem ciąży i wiekiem matki. Hmmm :) Więc, mój gin. miał rację, nie podając mi tych wyników. Ale się rozpisałam :-)
Jutro wkleję fotki maluszka z badania.
Pięknego dnia dziewczyny i dużo, dużo pogody duszka !

no wieśći super...bardzo się ciesze :tak::tak::tak:

a u nas dziś pogoda znowu wiosenna no ale ponoć w weekend ma wrócić zima :wściekła/y::wściekła/y:
my dziś na obiadek do mojej mamy więc nie mam problemu codziennego hehhe co dziś na obiad...a jutro będzie żurek bo dziś dostane od mamy :-) najlepsze dla mnie zsą weekendy bo w sobotę do mojej mamy na obiad niedzielę do teśćiowej albo na odwrót a tam zawsze jakieś smacznośći na nas czekają :-D.......

wiecie co dziewczynki ja myslałam że dziś z bólu umrę w nocy :-( tak mnie ciągnęło po bokach raz prawy raz lewy...no ale tak mocno że szok :szok::szok: myślę że to macica się powiększa a nie coś złego....kurde prawie całą noc miałam do d...py :no:
pozdrawiam i miłego dzinonka życzę wszystkim mamom i brzuszkom :-)

Do góry