dorotka.1
doube mamy 06.07,09.10
Super wiesci Beniaminka Gratuluje
ja rowniez gratuluje,wiesci super
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Super wiesci Beniaminka Gratuluje
Witam porannie i kawusiowo U mnie snieg sypie - mam go juz serdecznie dosyc Ogorkowa dzisiaj za mna chodzi od rana ...mniam.... musze tylko sprawdzic czy mam jeszcze chociaz ze sloiczek kiszonych Milego dnia i udanych wizyt !!!
Dzień dobry
Zabieram się do śniadanka- twarożek z miodem i kromka chleba z ziarnami z masłem, ostatnio tylko to rano mogę przełknąć. Za dnia moge jeść niemal wszystko, ale te ranki...jeszcze takie niewyraźne.
Wczoraj miałm badanie prenatalne i test krwi PAPA. Bardzo miłe wrażenia, profesjonalne i życzliwe podejscie do rodziców i ciąży.Za badania nie płacę pomimo skierowania od lekarza prywatnego. Mój wiek :-|
Troszkę się bałam, co usłyszę. Mój TŻ został także zaproszony do środka i mógł mnie trzymać za rękę podczas badania.
USG poprzez powłoki brzuszne, a ja na dzień dobry rozebrałam się do majtek, sądząc że będzie kolejne bada. dopochwowe. Badanie USG trwało około 20 minut, wykonywała je pani doktor z certyfikatem uprawniającym do takich pomiarów. Nasz dzidziuś mieł ochotę na spanko, wcale nie chciał się przekręcać, włożył kciuka do buzi i dalej spać :-) Za to pomiary udały się precyzyjnie. Wiek ciążowy jak wyliczony z ostatniej miesiączki czyli 12 t. 3 dni ciąży- długość 5.98 cm , TN -przezierność karkowa 1.8 mm , tętno 165 u/min. pozostałe parametry w normie zgodnie z wiekiem ciąży. Widac już żołądek, pęcherz moczowy, komory mózgu, komory serca i jego pracę, kręgosłup, stopy, czaszkę, kość nosową...Wszystko OK
Całe badanie jest monitorowane specjalnym programem do obliczeń-, tak więc na dzień dobry moje ryzyko urodzenia dziecka z z. Downa wynosiło 1-170 , a po badaniu zmalało do 1-667 :-) Pozostałe wady niemal wykluczone.-tak niski odsetek prawdopodobieństwa.
Miałam także pobrana krew, do 2 tygodni będzie całość wyników. Jednak lekarka już po badaniu USG powiedziała że wg tego badania dzidzi jest zdrowy :-)
W 20 tyg mam przyjechac znowu, bedzie kolejne takie dokładne badanie- tym razem już narządy bedą dokładniej widoczne i można dostrzec inne wady jak nap rozszczep podniebienia, wady serca tu nie uwidocznione.
Pani doktor z naciskiem powiedziała, że tylko uprawnieni certyfikatem i za pomocą specjalnego programu do badan prenatalnych mogą podawac pacjentkom wyniki NT i informowac o wadach tak obliczonych. Uważa, że są naduzycia które stresują pacjentki i czesto psują pogodę ducha na całą ciąże. Pogroziła palcem słysząc , że pisuję na forum ciążowym ;-) Jednak zapewniłam ją, że podchodzę zdrowo do czytanych informacji i nie doszukuję się dziury w całym.
Ufff, jestem spokojniejsza :-) Dostałam śliczne skany dzidziusia , nawet twarzyczkę, w różnych rzutach. W sumie 10 zdjęć .
Jeśli chodzi o NT - nie ma normy jako tako, to program oblicza na konkretnym zeskalowanym odpowiednio aparacie USG i głowicy jaki ma byc ten rozmiar wraz z wiekiem ciąży i wiekiem matki. Hmmm Więc, mój gin. miał rację, nie podając mi tych wyników. Ale się rozpisałam :-)
Jutro wkleję fotki maluszka z badania.
Pięknego dnia dziewczyny i dużo, dużo pogody duszka !