reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

STOPI-witaj ,nie nie mielismy tego rezonasu bo stwierdzili ze nie jest potrzebny!:(.ze nie ma takick wskazań.ale nasza neurolog powiedziala że jak sie nic nie zmieni w postepie malej to wysle nas do chorzowa na ten rezonans.

Powiem szczerze, ze wg NFZ nie bylo wskazan do rezonansu corki i w CZD bali sie,ze odrzuca zrobienie rezonansu corce.. ale w koncu zrobilismy prywatnie.. tzn. oczodoły by zrobili, ale nie za bardzo był powod robienia całej glowy i przysadki, bo corka za dobrze funkcjonuje.... a jednak ciesze sie,ze rezonans mamy za soba, bo wyszlo duzo niedobrego.. dlatego mysle sobie , ze w waszym przypadku warto zrobic ten rezonans... Powodzenia.. p.s. ja mialam 2 lata roznych przejsc z lekarzami i powiem szczerze,ze miło zaskoczyli mnie lekarze w CZD. Wiem,ze nie znaja sie na syndromie jaki ma moja corka, ale ogolnie maja duza wiedze... Polecam tam konsultacje.. moze w waszym przypadku tez warto??

reklama
Witam, przeszukuję internet nt niedoczynności tarczycy u małych dzieci, wiem ze to jest forum dla rodzicow dzieciaczkow z wrodzoną niedoczynnością. Nie chce Wam się pakowac z butami w temat, uwierzcie że przeszukałam wczesniej to forum, znam je bardzo dobrze, no i nic bliżej tematu nie znalazłam. - a Stasiu nie miał wrodzonej niedoczynności, wiemy bo miał w wieku 6 mcy robione tsh, wyszło 1,8. Ponowilismy badnia niedawno na zalecenie psychologa ze względu na zachowania ze spectrum autyzmu- wyszło 5 - , powtorzylismy badanie po miesiacu i wyszlo 3,5 - bez leczenia. Szukam mam które mogą podzielić sie ze mną wiedzą i doświadczeniem. Chodzi o to, że endokrynolog zalecil wymiennie dawki - raz 1/4 Euthyrox 25, raz 1/2 tej dawki - i tak przez 2 tyg, potem tydzien cala tabletka, potem znowu 1/4 dawki, ale 2 razy w tygodniu 1/2 dawki. Sama mam niedoczynnosc z wynikiem 5, biorę Euthyrox 25 raz dziennie i boje sie czy przy jego mniejszej niedoczynnosci, no i duzo mniejszej masie ciała, to czy te dawki 1/2 i 1 tabletka nie sa za duze. A przede wszystkim - to codziennie inne dawkowanie...
Jesli macie doswiadczenie z tym dawkowaniem, to proszę o informację, czy to wogóle się praktykuje. Ok, byłam u specjalisty - endokrynologa dzieciecego, ale jakas czerwona lampka mi sie zapala.

witaj Carioca
nie pakujesz sie z butami;)co do dawek-moja ma caly czas jendnakowa dawke,tzn zwiekszana c raz ale ciagle taka sama.ale wiem ze lekarze roznie daja.a u malego dziecka wieksza dawka az tak bardzo nie szkodzi jak u doroslych,tyle wiem
a co do spectrum autyzmu-czy psychiatra tez ta opinie powtierdza?pytam bo moja corka ma autyzm,tzn jest juz na wysoim poziomie ale ma.

Anabuba dziękuje za odpowiedź. Więc ten nasz autyzm, to jesteśmy w trakcie diagnozy w ośrodku dla osób z autyzmem w Gdańsku, diagnoza rozciąga się mocno w czasie, zaczęła się w lipcu i choć to w sumie 4 spotkania, to wygląda na to że ostatnie będzie dopiero w lutym. Z jednej strony jestem na to zła, ale z drugiej - wdrożenie leczenia tarczycy będzie już pełne i może jednak to ona będzie powodem tych zachowań. Rok temu było kiepsko - miał trzy lata, ciągle "buczał", nie można było się z nim niemal porozumieć, mówił pojedyńcze słowa, interesowały go głównie liczby, litery, kształty i chyba tylko dzięki nim wogóle mieliśmy kontakt ze sobą. Pediatra mnie jednak uspokajała, że to regres który pojawił się z powodu pojawienia się rodzeństwa. Rok temu Stas poszedl do przedszkola, tam też oczywiście słabo społecznie wypadał, ale zaczął iść do przodu, zaczeliśmy też chodzić co tydzień do poradni psychologicznej i Staś ma tam terapię behawioralną. Teraz już rozmawiamy ze sobą, patrzy w oczy, zagaduje dzieci (nieporadnie), żartuje, bawi się zabawkami tak społecznie, tzn odgrywa scenki itp. Tak obiektywnie to na podstawie rówieśników, to myślę że społecznie jest przynajmniej rok do tyłu. Z takich zastanawiających zachowań to to buczenie, które mu się włącza kiedy jest na czymś skupiony, to że nie potrafi się bawić z dziećmi, niby by chciał - ale tylko ganiać się, takie energiczne zabawy, w tłumie nie ogarnia całości, zamyka się, jest nieco nieobecny, wyławia jakieś szczegóły - światła, kształty, ciężko mu podłapać reguły gry, zabawy - tzn zazwyczaj rozbija zabawę, no i co tu kryć zazwyczaj dzieci go nie lubią :( Jest bardzo nierówny, jednego dnia dość wygadany, dość posłuszny, drugiego dnia nie do ogarnięcia, nieobecny, rozdrażniony.
Dotychczas nie pojawiała się agresja, ale od 2 tygodni dostajemy informację z przedszkola, że czasem uderzy jakieś dziecko. Możliwe, że przez wdrożenie leczenia tarczycy, albo zupełnie bez związku - ale jest w grupie chłopiec o którym mi Staś już od dawna opowiada, że mu dokucza, drapie i bije, faktycznie to moje dziecko wiecznie podrapane chodzi, myślę ze poprostu podłapał takie zachowanie.
Jeśli chodzi o dawkowanie euthyroxu to myślę więc, że będę stosować się do zaleceń lekarza, trochę mnie uspokoiłaś, ale do kontroli zamias po 3 miesiącach pójdę za 2.

CARIOCA moja corcia miala tak rozlozone dawki i z czasem zwiekszane...a tera zma znow troszke mniej, zalezy to od wynikow badan kontrolnych tylko, ze ona maila dobre TSH i fT4 do 5msc zycia, nie ma wrodzonej niedoczynnosci traczycy... Pozniej jej zaczelo spadac fT4 i dopeiro wtedy zaczela brac hormony, w roznych dawkach, powoli zwiekszajaca ja.. Tylko, ze jak sie okazalo moja corcia ma min. nieodczynnosci przysadki mózgowej i stad problemy z hormonami... Jesli twoj synek teraz ma stwerdzona niedoczynnosc tarczycy to popros lekarza o usg tarczycy, zeby sprawdzic czy to wina tarczycy, czy przysadki mozgowej....Z doswiadczenia wiem, ze warto, zeby dziecko bylo dokladnie zdiagnozowane.. zwlaszcza, ze macie podejrzenia autyzmu.

Stopi - w jaki sposób zbadać tę przysadkę, na podstawie badań z krwi? Jeśli chodzi o usg - to już synek miał, tarczyca jest o połowę mniejsza niż powinna przy jego wieku i budowie.

ANABUBA wow jaka Twoja pannica jest juz duza!!!!!!!!!sponizone STO LAT dla niej!! I zycze dobrego wyniku USG !!! Oczywiscie daj znac jak wynik!! p.s. do jakiej endokrynolog Wy chodzicie w IMiDZ??

Stopi - w jaki sposób zbadać tę przysadkę, na podstawie badań z krwi? Jeśli chodzi o usg - to już synek miał, tarczyca jest o połowę mniejsza niż powinna przy jego wieku i budowie.

Na podstawie wynikow z krwi - TSH , fT4, fT3 endokrynolog wyciaga wnioski o rodzaju niedoczynnosci tarczycy czy jest to nieodczynnosc zwiazana z samym narządem tarczycy, czy z uszkodzeniem przysadki, czy tez guzem np. gruczolakiem. W przypadku niedoczynności tarczycy wynikajacej z problemow z przysadki lekarze mowia o wtórnej niedoczynności tarczycy. We wtornej niedoczynnosci tarczycy u dziecka zazwyczaj fT4 jest za niskie przy prawidłowym TSH. Podaje sie np. euthyrox w celu zwiekszenia fT4. Kolejnym badaniem, ale w warunkach szpitalnych jest podawanie (zapomnialam nazwy, to jets jakis test..) tzw. hormonu wyżej,zeby sprawdzic reakcje hormonu nizej (np fT4) I oczywiscie jak jest koniecznosc robi sie rezonans magnetyczny - tak jak w przypadku mojej corki.
p.s. np. wiekszość hormonów przysadki mózgowej mozna zbadac z krwi i na podstawie wynikow okreslic jak funkcjonuje przysadka.
Jezeli u synka za mala jest tarczyca to znacie juz winowajce :-( A wiek kostny jak wyglada u niego, robiliscie jzu to badanie?? p.s. jak mozesz to napisz jakie fT4 ma synek,a i normy dla wynikow TSH, ktore podawalas w 1 poscie (pisze o tym, bo sa rozne metody i normy i np. ja mam normy dla TSH do 6, a czasem i do 8,8mUl/L dla dzieci )

Ostatnia edycja:
reklama
Stopi-chodzimy do dr Staroszczyk i poki co nie narzekamy.kobieta do rzeczy i wydej sie ze wie co robi.jutro wizyta.dam znac po
i dzieki za zyczonka;)

I jak po wizycie??????????? daj znac???

p.s. Wy macie orzeczenie o niepelnosprawnosci.... ja sie caly czas wahalam... ale chyba zloze papiery, bo na plastrach do zaklejania ocza mozna zbankrutowac i te 150zl piechota nie chodzi.... trzeba wydrukowac ze strony formularz + lekarz musi jakies swoje orzeczenie napsiac tak??????

Ostatnia edycja:
Do góry