reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

u nas trądzik utrzymuje się juz 3,5tyg, przemywam wodą przegotowaną i 3xdziennie wacikiem nasączonym octaniseptem

Asia nasz otwór owalny przy wypisie miał 3mm teraz prawie zamknięty, ale tętnica płucna jest zwężona i w tym miejscu przepływ krwi jest turbuletny czyli przyspieszony i jest to niestety żle,

reklama
sempe, ale widzisz jak to już się zamknęło to widać, że tam jeszcze nie wszytko się powykształcało i jest wszytko zmienne. A co mówią lekarze o tej tętnicy płucnej? Może wyczytałaś, że mój tata miał tą wadę, co Ula ale u niego ubytek w pomiędzy przedsionkami był ogromny. Zdiagnozowano go w wieku lat 12, szybko się męczył był bardzo chudy.

My pozbyliśmy się już trądziku, w sumie to nawet twarzy nie przemywałam za często tylko M jak ją kąpał wieczorem.

jak przy następnej wizycie zwężenie będzie postępować to będą musieli mu to przetykać, zdarza się tak u nielicznych noworodków i mam nadzieje ze mojego Bruna to ominie. Echo serca i ekg wskazane.
A u Was dobrze ze Ula juz teraz zdiagnozowana, nam pni Kardiolog mówiła ze tak wczesnie zdiagnozowane wady dają szanse na całkowite wyleczenie.
trzymam kciuki za Ulcie:-)

Dziewczyny, asia, sempe mam nadzieję, że będzie z serduchami Waszych maleńkich wszystko dobrze :). Trzymam kciuki baaardzo mocno!

Niestety mamy mały problem...
Pisałam już o tym, że Maniulka chlustała po mleku. Zmieniłam jej na HA, bo było podejrzenie alergii pokarmowej i przeszło na czas jakiś. Zdążyłam odetchnąć z ulgą, a tu nagle wróciło...Wczoraj haftowała trzy razy, przyprawiając mnie o rozpacz.
Po konsultacji neonatologicznej wyszło, że wszystko wskazuje na refluks. Mamy przykazane nie zmieniać mleka, karmić często małymi porcjami min. 10 razy dziennie i poszukać odpowiedniego smoczka, żeby jak najmniej powietrza zasysała...Macie może jakieś doświadczenia w tej materii? Do tej pory, po Calmie, z której leciało za dużo na raz, używaliśmy i używamy Dr Browna poziom 1, ale może są jakieś bardziej optymalne? Eh...

A trądzik za to nam powolutku schodzi :)

Wybaczcie, że tylko o sobie, ale mało mam czasu - sprzątam przed chrztem ;)

Byliśmy dziś w poradni patologii noworodka.
Przechodzimy do wagi ciężkiej - 4120 g :) W miesiąc 1400 g! Jest ok ;)

Generalnie wszystko ok. Mamy powtórzyć usg główki, bo wylewy się nie wchłonęły. Mamy indywidualny tok szczepień, ale termin dopiero na 10 października! To będzie 10 tydzień - nie za późno jak na pierwsze szczepienie???:/:/:/

Ewa twoja Anielka to wcześniak, więc w jej przypadku jak najbardziej tok indywidualny jest ok :tak: przyrost wagi ma rewelacyjny :-)

Aia rozejrzyj się za dobrym gastrologiem, refluks chociaż dość powszechny, jednak upierdliwy :tak:

Aia spróbuj butelkę Mam. Ja szukałam smoczka z jak najmniejszą dziurką ze względu na krztuszenie się Leosia, sprzedawczyni mi tą poleciła i jest dużo lepsza niż aventu. Ona ma taki specjalny kształt smoczka, dzięki temu jak dziecko złapie to bokiem mu nic nie wycieka i jakoś nasz maluszek je z niej spokojniej. Może u was też się sprawdzi?
p.s. a czy Mani ulewa się po każdym posiłku? Jak przybiera na wadze? ja pytałam w szpitalu o ten refluks jak mi mały jakoś więcej ulewał to mi gastrolog powiedziała, że właśnie ulewałby po każdym i nie przybierał na wadze :eek:

Ewa
ja miałam szczepić synka teraz w 7 tygodniu, ale że jest przeziębiony to też będziemy musieli przełożyć na później.

p.s. a wiecie, że lakarz mi powiedział, ze przeziębienie nie jest przeciwskazaniem do szczepień i że spokojnie mogę go szczepić w środę. Dziwne, co? Ja się boję, organizm osłabiony a tu ma jeszcze taką dawkę alergenów dostać. :baffled:

cornelka bo to prawda co Ci lekarz powiedział. Przeziębienie, przebiegające bez wysokiej gorączki nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia. No ale jak przesuniecie o jakiś czas to szczepienie to nic się nie stanie, a organizm będzie silniejszy.

reklama
Ewa ja zdrowego dziecka nie mam zamiaru szczepić przed 10 tyg. im później tym lepiej.

Aia butelka dr brown jest niezła ale mnie jej mycie wkurzało. Najwolniejszą i najlepiej odoprowadzającą powietrze jest butelka Aventu. Maks miał takie problemy jaj Marysia. Dobre butelki i częste karmienie rozwiązało problem ale porcje połowę z tego co na opakowaniu

Cornelka bo lekarze tak walą te szczepienia. Zapytaj go czy ci wystawi zaświadczeniem że przeziębienie dziecka nie wpłynie na powikłania poszczepienne. Od razu schowa pazurki i przyzna ci rację, że warto poczekać. Pewnie, że odczekaj ze dwa tygodnie nie spieszy się. Im starszy i silniejszy organizm tym lepiej

Ostatnia edycja:
Do góry