reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wizyta u fizjoterapeuty uroginekologicznego

Cześć dziewczyny
Jestem 8 tygodniu po cc
To była druga ciaza, cc planowane, ze względu na dysproporcje miednicowo płodową ( pierwsza ciąża też zakończył się cesarką)
Położna podpowiedziała mi bym wybrala się do fizjoterapeuty uroginekologicznego, ale szczerze ja nie wiem po co. Czytałam, że po cc może pokazać jak pracować z blizną, ewentualnie sprawdzi brzuch, czy nie było rozejscia mieści.
U mnie napewno były. Bo mój brzuch wygląda strasznie, po pierwszym cc miałam bardzo dużo zrostów.
Jeśli byłyście na takiej wizycie. I co wam ta wizyta pomogła, proszę o odpowiedzi.

reklama
Cześć dziewczyny
Jestem 8 tygodniu po cc
To była druga ciaza, cc planowane, ze względu na dysproporcje miednicowo płodową ( pierwsza ciąża też zakończył się cesarką)
Położna podpowiedziała mi bym wybrala się do fizjoterapeuty uroginekologicznego, ale szczerze ja nie wiem po co. Czytałam, że po cc może pokazać jak pracować z blizną, ewentualnie sprawdzi brzuch, czy nie było rozejscia mieści.
U mnie napewno były. Bo mój brzuch wygląda strasznie, po pierwszym cc miałam bardzo dużo zrostów.
Jeśli byłyście na takiej wizycie. I co wam ta wizyta pomogła, proszę o odpowiedzi.

No skoro masz rozejście mięśni, to własnie po to sie idzie do fizjo. Pokaże Ci co zrobić, żeby nad tym pracować. Dodatkowo mobilizacja blizny.
Skoro byly zrosty i brzuch wygląda strasznie, to czemu nad nim nie popracować?

Ja byłam na takiej wizycie, ale nie miałam CC. Generalnie mi bardzo pomógł. Po porodzie możesz też cierpieć na nietrzymanie moczu. W tym też pomaga. Pokaże ćwiczenia i jak pracować nad blizną.

Dzięki dziewczyny za odpowiedź, głównie chodzi o moją głowę.
Po tym cc ciągle czuje się źle, ciągle brzuch mnie boli i plecy.
Ale głównie chodzi o moją głowę, jestem zła na siebie, że moje ciało jest wadliwe. Że nie potrafiłam urodzić dzieci naturalnie. I jak inne mamy zaraz śmigać. Tylko ciągle coś mi dolega i boli.
Wiem, że powinnam cieszyć się że moje dzieci są zdrowe i wszystko jest w porządku. Ale ciągle mam zal do siebie, by gdyby nie ta cesarka, to nie czuła bym się tyle tygodni zle.
A jeśli chodzi o tego fizjoterapeute, niechce iść tam badać mojej blizny bo ona nie zniknie, I żalu od siebie nigdy chyba nie przestanę mieć, chyba że uda mi się to w głowie przepracować, a druga cesarka jeszcze bardziej Psychicznie mnie dobiła.
Za to pomysłam by tutaj napisać jakie są wasze opinie na temat wizyty u fizjoterapeuty, że może pomoże jakoś na mój brzuchem. Pokaże jak nad nim ćwiczyć by nie był ciągle taki napompowany.

Ale głównie chodzi o moją głowę, jestem zła na siebie, że moje ciało jest wadliwe. Że nie potrafiłam urodzić dzieci naturalnie. I jak inne mamy zaraz śmigać. Tylko ciągle coś mi dolega i boli.
Wiem, że powinnam cieszyć się że moje dzieci są zdrowe i wszystko jest w porządku. Ale ciągle mam zal do siebie, by gdyby nie ta cesarka, to nie czuła bym się tyle tygodni zle.
A jeśli chodzi o tego fizjoterapeute, niechce iść tam badać mojej blizny bo ona nie zniknie, I żalu od siebie nigdy chyba nie przestanę mieć, chyba że uda mi się to w głowie przepracować, a druga cesarka jeszcze bardziej Psychicznie mnie dobiła.
Za to pomysłam by tutaj napisać jakie są wasze opinie na temat wizyty u fizjoterapeuty, że może pomoże jakoś na mój brzuchem. Pokaże jak nad nim ćwiczyć by nie był ciągle taki napompowany.
No to ja bym jeszcze poradziła wizytę u psychologa lub psychoterapeuty. Bo sama możesz tego nie udźwignąć.

Ja urodziłam naturalnie i też długo dochodzę do siebie. Miejsce nacięcia boli kiedy siedzę. Mam migreny często i bóle brzucha. Bądź dla siebie wyrozumiała:)

@m.j161019 jesli to Cie pocieszy to ja rodziłam 5 razy naturalnie. Cztery super ekspres bez problemu za to pierwszy poród.. horror. Nacinali mnie, minęło 11 lat a ja podczas okresu czuję jak boli mnie to nacięcie.. rwie.. warto sobie pomóc, nic nie tracisz a możesz poprawić komfort życia:)

Miałam dwie planowe cesarki. Po obu bardzo szybko dochodziłam do siebie. Nie tylko rodzaj porodu wpływa na szybkość powrotu do sprawności. Zawsze chciałam rodzić naturalnie. Ale wyszło jak wyszło i nie myślę o tym za bardzo. Czy moje porody były "gorsze"? No nie. Na niektóre rzeczy po prostu nie mamy wpływu. A w kwestii fizjoterapeuty uroginekologicznego. Chodziłam jeszcze w trakcie drugiej ciąży, bo pojawił się u mnie rozstęp mięśni prostych brzucha. Poza tejpami, fizjoterapeutka mówiła jak funkcjonować w codziennym życiu, żeby problem się nie pogłębiał (jak kłaść się, jak podnosić ciężkie rzeczy, jak wstawać itp.). Sprawdzała również pracę moich mięśni dna miednicy. A jak bolało mnie w krzyżu, to świetnie mi to rozmasowała. Miałam jeszcze mobilizację blizny. U innego fizjoterapeuty, bo miałam problem z blizną na szyi po wycięciu tarczycy (zrobił się bliznowiec, bolało mnie, nie mogłam swobodnie kręcić głową, bo czułam ciągnięcie). Ale pokazał mi jak mam z blizną pracować i tak samo postępowałam z blizną po CC. Więc ogólnie polecam wizytę u urofizjo.

reklama
Bardzo polecam.wizyte u fizjo uro-gin! To bardzo ważne, żeby zadbać o funkcjonalność blizny. I nie chodzi wcale o aspekt estetyczny. Źle zagojona blizna to mogą być np. bóle pleców, problemy z jelitami i dużo innych rzeczy, których się normalnie z tym nie wiąże. Ja dodatkowo chodziłam na indibę. Bardzo polecam ten zabieg. Różnica w "jakości" blizny przed i po niesamowita

Do góry