reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Witamina d3- strach i obawa

werkas10

Aktywna w BB
Hej! Jestem w 18 tygodniu ciąży. Przez miesiąc czyli od połowy listopada aż do wczoraj brałam taką oto witaminę d3, gdyż mam niedobory. Myślałam, że dobrze robię ale wczoraj coś mnie tknęło i przeanalizowałam skład. I jest tam olej krokoszowy. Jestem przerażona, bo naczytałam się że jest on niedozwolony w ciąży. Na opakowaniu nie ma nic napisane że nie mogą stosować tego preparatu kobiety w ciąży. Co o tym sądzicie?

Załączniki

• IMG_3245.jpeg
    IMG_3245.jpeg
    76,6 KB · Wyświetleń: 231
  • IMG_3246.jpeg
    IMG_3246.jpeg
    296,9 KB · Wyświetleń: 66
reklama
Gdzie przeczytałaś, że olej krokoszowy jest niedozwolony? Podrzuć proszę link. Czy przypadkiem nie chodzi "tylko" o kwasy omega 6?

Ja mam dobre zdanie o tym konkretym preparacie - mąż efektywnie wyszedl na nim z nieedoboru a w niedobor wpadł mimo zażywania wcześniej d3 (innej firmy). Akurat fakt, że ja raczej w ciąży go nie brałam (brałam suplementy dla ciężarnych z d3), więc się nie zastanawiałam nad tym olejem.

W lekach OTC z witaminą D3 też można trafić na olej krokoszowy. Albo na palmowy (który okryty jest złą sławą).

Ogólnie jak wpisuje w wyszukiwarkę olej krokoszowy w ciąży to wszędzie jest napisane, że zakazany w ciąży. Mam nadzieję, że to chodzi o po prostu jakieś duże dawki, a nie tak jak w przypadku tego suplementu o małe tabletki. Ale tak czy siak, jestem spanikowana i bardzo się martwię.

Załączniki

• IMG_3247.jpeg
    IMG_3247.jpeg
    268,5 KB · Wyświetleń: 45
Po pierwsze gdzie 30 ml dziennie a gdzie
zawartość kapsułki...

Po drugie, Ibuvit D3 2000 jest lekiem i ma w składzie olej krokoszowy. We wskazaniach jest napisane, że może być stosowany u kobiet w ciąży (po konsultacji z lekarzem). Gdyby był szkodliwy byłoby napisane, że bezwzględnie nie wolno. A jakby mieli wątpliwości to napisaliby standardowe "nie stosować u kobiet w ciąży".

Ogólnie jak wpisuje w wyszukiwarkę olej krokoszowy w ciąży to wszędzie jest napisane, że zakazany w ciąży. Mam nadzieję, że to chodzi o po prostu jakieś duże dawki, a nie tak jak w przypadku tego suplementu o małe tabletki. Ale tak czy siak, jestem spanikowana i bardzo się martwię.
Jestes w 18tc. Jeżeli ten olej mialby spowodowac poronienie, to juz by się to wydarzylo. Spokojnie.

reklama
Do góry