reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Witamina D3 a mleko sztuczne!

Evka - Vigantol ma większą dawkę witaminy D:
Vigantol :1 ml (około 30 kropli) zawiera 0,5 mg cholekalcyferolu, tj. 20 000 j.m. witaminy D3.
Devikap: 1 ml roztworu wodnego zawiera 15 000 j.m. cholecalcyferolu (1 kropla = 500 j.m.).

Zapytaj czemu pediatra kazał zwiększyć dawkę (to jest wskazane w przypadku wczesniaków, bliźniaków oraz niektórych schorzeń). Upewnij się, czy chodziło o Vigantol, czy mozę jakis inny preparat z witaminą k. Jak widzisz te preparaty zwierają różne dawki, więc kropla kropli nierówna.

reklama
Witajcie mamuśki:) To mój pierwszy wpis na forum i akurat trafiłam na interesujący mnie temat:) W zeszłym tygodniu byłam u lekarki, która powiedziała, że witaminkę d3 nalezy podawać do skończenia 2 roku życie:) codziennie po 1 kapsułeczce:) Co o tym myślicie?

Witam!
Nam lekarka przepisała Vigantol i kazała dawać po 2 kropelki dziennie, latem jedną.
Ja na temat wit D3 słyszałam różne opinie, jedni mówią żeby dawać inni żeby nie.

pediatrzy dają profilaktycznie teraz witamine d a przecież można zrobić badanie jeśli potzrebuje podać jak nie dobór zwiekszyć wydaje mi sie,że przed podaniem witaminy d powinno sie zrobić badanie i wtedy ją podawać ale w okresie zimowym nie w lato....a nie którzy lekarza i tak każą dawać bo krzywica teraz krzywice rzadko kiedy występują mleka sa bardziej wzbogacone w witamine d.Czytałam ze dzienna dawka to 400j dla dziecka jak sie podaje mleko sztuczne można przeliczyć ile dziekco wypija i czy mu starczy a faszerować na siłę czasem może nie potrzebnie a już w lato podawać witamine d też bez sensu no chyba,ze siedzi sie w domu cały czas ale wiadomo non stop na dworze sie przebywa z dzieckiem ja dawałam tylko w zime a teraz od tygodnia daje tran i żadnej dodatkowej witaminy d nie daję...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzięki dziewczyny za tyle odpowiedzi. Postanowiłam,że nie będę mojej córce podawać dodatkowo wit. D, bo ma w mleku sztucznym i w dodatku codziennie wychodzę z nią na spacerki, bo zrobiło się cieplej i słonecznie w Anglii. Pytałam położnej i powiedziała mi,że jak mała podrośnie i zacznie jeść zupki itp. to wtedy mogę jej podawac witaminki,a na razie te witaminy co są w mleku wystarczają w zupełności dla dziecka.

kurcze no właśnie z tymi witaminami to nie wiadomo co i jak podawać.
ja małą dokarmiam 1x dziennie sztucznym mlekiem a resztę posiłków jest na moim mleku i lekarka nie kazała nam podawać już wit K a D po 2 kropelki dziennie
Ale powiem wam szczerze że jak mi się przypomni o tej witamince D raz na 3 dni to jest dobrze :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Do góry