reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wielowodzie w 25tyg.

godknowswho

Zaciekawiona BB
Hej,
Czy któraś z Was miała sytuację w której wielowodzie spowodowane cukrzycą/idiopatyczne cofnęło się po uregulowaniu diety i trzymaniu cukru w ryzach? Jestem w 25 tyg. AFI 23, MVP 10. Za duża ilość wody stwierdzona 4 dni po teście cukrowym. Toxo cyto różyczka wykluczone, na parwo czekamy. Wad anatomicznych nie ma (sprawdzał 45min więc mam nadzieję że nic nie przeoczone).
Co ile to kontrolujecie u lekarza prowadzącego? Mi problem zgłosił lekarz na powtórzonych połówkowych (mała się zasłaniała i poprzednie było zalecone do poprawy), a prowadzący nie z odpisuje 🥺
Boje się. Brzuch napięty ale nie boli.

reklama
U mnie wielowodzie zostało stwierdzone dopiero w 32+2.. wtedy AFI 24. Później na wizycie u mojego prowadzącego AFI rzekomo było 21, ale MVP 9,5. Na wizycie w szpitalu w 34+2 MVP 9,7. Z tym, że u mnie nie wiadomo co może być przyczyna (nie mam cukrzycy itp). Wielowodzie na pewno do obserwacji. Ja aktualnie jestem w 37+1, wizytę w szpitalu mam za tydzień. Ogólnie najważniejsze, żeby wody nie narastały. Ja zostałam poinformowana, że jeżeli się duszności, problemu z oddychaniem, mocne bóle to zgłosić się na wizytę szybciej. W każdym razie na każdych badaniach prenatalnych i na wizytach u mojego prowadzącego poziom wód był w normie. Jak narazie minęło te 5 tygodni i nic się u mnie więcej nie dzieje. U lekarza, u którego wyszło AFI 21 usłyszałam, że jak tak robi usg to według niego tych wód jest odpowiednia ilość, a jak zmierzył to stwierdził, że rzeczywiście są podwyższone, ale w ogólnym obrazie tego nie widać 🙈

Hmm… ja miałam wielowodzie w każdej z 3 ciaz. W pierwszej dowiedziałam się dopiero na IP 5 dpt… w drugiej tak samo dopiero w szpitalu…. Nie mam pojęcia dlaczego prowadzący nie zwrócił na to uwagi. W trzeciej zaczęło mi się robić od 34 tc. I niestety narastało. Nie wiadomo dlaczego, lekarz mówi, ze widocznie taka moja uroda, bo reszta przesłanek przyczyniajacych się do wielowodzia również u mnie ok… 🤷🏻‍♀️

Dzięki dziewczyny. Dzisiaj byłam u randomowego lekarza z luxmedu, bo naszły mnie jakieś duszności dziwne co jakiś czas - powiedział że mnie nie zbada i mam iść na sor gine 😅 więc poszłam, dzidziol uciekał położnej i nie mogła znaleźć tętna, mówi ok, wielowodzie, tak zawsze jest - nadszedł czas na USG a tam afi z 23 na 13 a mvp z 10 na 6 🤔 w 3 dni. Coś dziwnego.

Dzięki dziewczyny. Dzisiaj byłam u randomowego lekarza z luxmedu, bo naszły mnie jakieś duszności dziwne co jakiś czas - powiedział że mnie nie zbada i mam iść na sor gine 😅 więc poszłam, dzidziol uciekał położnej i nie mogła znaleźć tętna, mówi ok, wielowodzie, tak zawsze jest - nadszedł czas na USG a tam afi z 23 na 13 a mvp z 10 na 6 🤔 w 3 dni. Coś dziwnego.
lepiej mimo wszystko to skontrolować i pójść jeszcze do innego lekarza.. jak miałam kontrole tydzień po pobycie w szpitalu to tez rzekomo nie było wielowodzia (AFI nagle pokazywało 15), a kilka dni później jednak wielowodzie było.

lepiej mimo wszystko to skontrolować i pójść jeszcze do innego lekarza.. jak miałam kontrole tydzień po pobycie w szpitalu to tez rzekomo nie było wielowodzia (AFI nagle pokazywało 15), a kilka dni później jednak wielowodzie było.

Już trzy różne osoby mnie widziały, póki co dwie mówią że nie ma ...

Do góry