reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wiarygodnosc testow owulacyjnych a brak miesiaczkowania

Czesc.
Mam pytanie. Na ile wiarygodne sa testy owulacyjne gdy od ok pol roku okresu brak, hormon fsh wskazuje na okres okolomenopauzalny...
Testowalam sie w sr i w czwartek (obie krechy tak samo zabarwione) a seks (niezabezpieczony) byl w ndz i wtorek rano😒. W srode zastosowalam tabletke "po".
Czy w zwiazku z brakiem miesiaczki te testy sa wiarygodne?
Dzieki.

reklama
Jeżeli masz nieregularne miesiączki to nie masz przypadkiem pcos? Mając pcos testy owulacyjne zawsze wyjdą pozytywne lub prawie pozytywne ze względu na to, że jest podwyższony poziom lh. Ogólnie osobą z pcos nie zaleca się używanie tych testów dając błędny wynik - w moim przypadku faktycznie prawie cały cykl potrafię mieć pozytywne lub mocne kreski :)

Zamiast po testy to idz do lekarza. Bo może to być poważna sprawa, że testy wychodzą pozytywne, a miesiączki nie ma, testy nie wykrywają owulacji a jedynie poziom LH. Jezeli nie chcesz być w ciąży I boisz się że możesz mieć owulacje to tym bardziej idz do lekarza I zastosuj antykoncepcje

Mam 46 l i stwierdzony okres okolomenopauzalny. Dlatego zastanawiam sie, czy w moim wypadku, przy braku miesiaczki od kilku miesiecy te testy pozostaja wiarygodne... Czy przy braku miesiaczki mozna miec owulacje? Robilam ze 2 tyg wczesniej test i byl bladawy...

Mam 46 l i stwierdzony okres okolomenopauzalny. Dlatego zastanawiam sie, czy w moim wypadku, przy braku miesiaczki od kilku miesiecy te testy pozostaja wiarygodne... Czy przy braku miesiaczki mozna miec owulacje? Robilam ze 2 tyg wczesniej test i byl bladawy...
Jeśli była owulacja, to po ok. 2 tyg musi przyjść okres. (Chyba, że jest ciąża, to wtedy nie przyjdzie, wiadomo). Jeśli nie miałaś okresu przez pół roku, to znaczy że nie miałaś w tym czasie owulacji. Jeśli dostaniesz miesiączkę np jutro to będzie znaczyć, że około 2 tygodnie temu owulacja była, ale wcześniej przez te pół roku nie było, bo nie było krwawień.
Testy u Ciebie na pewno nie są wiarygodne i bym ich nie robiła, nie widzę sensu.

Czesc.
Mam pytanie. Na ile wiarygodne sa testy owulacyjne gdy od ok pol roku okresu brak, hormon fsh wskazuje na okres okolomenopauzalny...
Testowalam sie w sr i w czwartek (obie krechy tak samo zabarwione) a seks (niezabezpieczony) byl w ndz i wtorek rano😒. W srode zastosowalam tabletke "po".
Czy w zwiazku z brakiem miesiaczki te testy sa wiarygodne?
Dzieki.
W ogóle nie są wiarygodne. Okres okołomenopauzalny nie jest okresem wolnym od owulacji. Lekarz powinien Cię uświadomić, że płodność kobiety w tym okresie znacząco spada ale nie jest zerowa. Powinnaś stosować antykoncepcję a nie bombę hormonalną w postaci tabletek Po. Nie wiem dlaczego grasz w rosyjską ruletkę i fundujesz sobie taki stres. Teraz wyjdziesz bez szwanku a jak po następnym razie pojawi się okres to znowu zastosujesz bombę hormonalną ? Naprawdę nie warto tak ciągnąć do roku czasu ....

Ostatnia edycja:
Tak jak dziewczyny piszą, ten okres jest taki że niestety może zdarzyć się ciąża. Mam takich sąsiadów :D

reklama
Ale w przypadku zawirowań hormonalnych takie testy są niewiarygodne. Masz o tym w ulotce. Jeżeli nie chcesz być w ciąży to pomyśl o antykoncepcji.

Do góry