reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wcześniak 36 tc i co dalej?

Mythopoeia

Fanka BB :)
Właśnie urodziłam wcześniaka 36+2 i w zasadzie nie wiem co dalej .. Synek przy urodzeniu ważył 3100 g, trzymał ciepło i samodzielnie oddychał, podali mu glukozę. Przy wypisie ze szpitala nic nie powiedzieli, dali mi tylko skierowanie do neurologa i kazali przyjść na kontrolę tydzień po wypisie. Dopytam wtedy co i jak ale tak sie zastanawiam, czy samo wcześniactwo pociąga za sobą coś jeszcze? Czegoś powinnam dopilnować, na coś szczególnego zwrócić uwagę?

reklama
Rozwiązanie
Urodziłam synka w 30 tygodniu ciąży. Ciąża przebiegała bez problemów, a tu nagle zaczęłam tracić wody. Po tygodniu na podtrzymaniu, maluszek nie miał już wód płodowych, była to męczarnia za równo dla mnie jak i dla niego. Urodził się mając 1kg350 g... byłam załamana. Naszczescie po 2 miesiącach na oddziela neonatologii synek wyszedł do domu, aktualnie ma 9 misiecy i jest pełnym życia chłopczykiem.
Jest silny i coraz szybciej dorównuje rówieśnikom :)
Opuszczając szpital dostaliśmy sporo zaleceń i skierowań, naszczescie u większości specjalistów zakończyło się na kontroli.
Mój syn ur w 36 tc miał skierowanie do poradni neonatologicznej i co mies. tam byliśmy na kontroli (do końca 12 mies), dodatkowo kontrola po porodzie w Poradni okulistycznej.
Że wzgl na wczesniactwo o mies miał przesunięte także szczepienia. Dodatkowo musieliśmy badać poziom żelaza.

Mój syn urodzony w maju tego roku tolez wczesniaczek z 36 tyg z waga 3010g i 53cm Po porodzie przez chwilę miał spadek cukru. W szpitalu byliśmy 3 doby. Przy wypisie dostaliśmy skierowanie do poradni neonantologocznej i do okulisty.
Wszystko było okej więc więcej kontroli brak.
Szczepienia mamy za darmo, te które normalnie są płatne.

Młody rozwija się dobrze. 3.12 będzie miał 7 msc. Obecnie waży prawie 7700g i ma 73 cm.

Tak naprawdę wszystko zależy od danego przypadku. I co wymaga jest w wypisie. Należy Wam się neonatolog do ukończenia roku- on może zlecać więcej badań niż pediatra. Ponadto warto badać żelazo i ewentualnie suplementować, bo miesiąc krócej te zapasy zbierał.
Ja mam córkę 36+6tc i mieliśmy sporo specjalistów, ale ona urodziła się z wagą 2090 i 45cm, z dysmorfiami. U nas był neurolog, kardiolog, gastroenterolog, okulista, audiolog, endokrynolog i genetyk.

Mój synek też urodził się w 36+2. U nas akurat było trochę problemów po porodzie, bo mały miał problemy z oddychaniem, okazało się, że ma zapalenie płuc, więc przez 8 dni leżał na oddziale neonatologicznym. Najpierw miał wspomaganie oddechu (nie respirator, tylko takie coś, co jakby wymuszało na nim tą czynność), miał antybiotyk z uwagi na zapalenie płuc, był karmiony sonda na samym początku. Po ok. 4 dniach został przeniesiony z intensywnej pomocy na taki przejściowy, gdzie leżał jeszcze te 4 dni, aż skończył brać antybiotyk, sprawdzili, że dobrze sobie radzi z jedzeniem itp. Wagę na początku miał ładną, bo 3330. W zasadzie wychodząc ze szpitala nie dostaliśmy żadnych konkretnych zaleceń, nawet skierowania do poradni neonatologicznej.
Ale po wyjściu w sumie większych problemów nie było - mały od początku miał duży apetyt, przybierał ładnie na wadze, szczepienia mieliśmy zgodnie z kalendarzem. Po 3 miesiącu chodziliśmy przez jakiś czas na rehabilitację, bo mały miał asymetrię i wzmożone napięcie, ale to akurat raczej nie wina wcześniactwa. Teraz ma 9,5 miesiąca, waży ponad 10 kilo, rozwija się bardzo ładnie:)

Myślę, że skoro po urodzeniu twój synek miał ładną wagę, nie miał problemów, zostaliście wypisani o czasie, to wszystko powinno być dobrze. Podpytaj w poradni neonatologicznej przy kolejnej wizycie, ale do tego czasu się nie stresuj. No i tak jak już ktoś wcześniej wspominał, wcześniakom należy się szczepienie 5w1 na NFZ, gdybyś akurat taką szczepionką chciala szczepić.

Okulista jest że względu na ryzyko retinopatii, ale u takich "starych" wcześniaków raczej się nie zdarza. Moja miała z powodu wcześniactwa+naświetlania przy żółtaczce

reklama
Dziękuję Wam za odpowiedzi :) zastanawia mnie ten okulista, bo przewija się u Was skierowanie na kontrole u niego a ja nie dostałam .. podpytam w poradni dlaczego :)
Zwykle u wczesniakow są problemy ze wzrokiem ale to u młodszych. Mój Ernest urodził się dokładnie w 36t6d i lekarka powiedziała że tak naprawdę mogłaby go uznać za donoszone dziecko bo oprócz spadku tego cukru co zdarza się też u donoszpnych dzieci nie było nic niepokojącego ale wpisała w dokumentach że to wczesniak bo dzięki temu mogła zrobić dodatkowe badania które nie przysługują dzieciom donoszonym.
My po 3 do ach wyszliśmy do domu i w 6 dobie mieliśmy pierwsza kontrolę w poradni neonantologicznej na której mieliśmy zadany poziom bilurbiny i musieliśmy być naświetlani 1. 5 doby. Później mieliśmy kolejna kontrolę po tygodniu.

reklama
Moja urodziła się 36+6. Po porodzie była naświetlana. Dostaliśmy tylko skierowanie na ponowne badanie słuchu i to tyle. Szczepienia miała wszystkie w terminie. Ma prawie 1,5 roku i jest wszystko ok [emoji6]

Do góry