reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wczesna ciąża + praca co zrobic

Od 19 stycznia zaczęłam pracować w nowym miejscu pracy wypełniła już wszystkie dokumenty i mam dostać skierowanie na badania aby dostać umowę o pracę dwadni temu dowiedziałam się ze jestem w ciazy strasznie boję sie o tym powiedzieć pracodawcy nie wiem jak zareaguje jestem dopiero w piątym tygodniu ale słabo się czuję mam wymioty omdlenia lekarz nie dał mi zwolnienia i tak boję się na nie iść proszę o poradę bo nie wiem co zrobić , właśnie szykuje się do pracy i muszę chyba powiedzieć to szefowej ale nie wiem jak . Dodam że raz już poronilam a w pracy dzwigam i skacze po drabinie . Po tym jak dowiedziałam się ze jestem w ciazy wzięłam dwa dni wolnego co robić .

reklama
reklama
Nie wiem - może to zależy od stanowiska pracy. Ale wg mnie to może być dyskryminacja ze względu na płeć. Bo niby po co im to wiedzieć?

Napisze z punktu widzenia pracodawcy- ja bym się poczuła bardzo oszukana gdyby ktoś tuż po podpisaniu umowy oznajmił mi o ciąży. To nie będzie o Tobie dobrze świadczyło.
Nie zwolniłabym pracownika w ciąży gdyby był zatrudniony np na umowę zlecenie. Pracowałby tak długo jak byłby w stanie...
Ale jeżeli Twoje praca jest za dużym wysiłkiem to zrezygnuj i nie podpisuj umowy. Takie jest moje zdanie...

Hm... a jest szansa ze mogłabyś pracować ale nie dźwigać ani nie skakać? Ja mieszkam za granicą wykonuje pracę fizyczną tu na L4 na zyczenie nie masz co liczyć (co z resztą popieram - ciąża nie choroba). Pracowałam do 8 m. początki zawsze są trudne jak źle się czułam mówiłam o tym otwarcie, po prostu nie wykonywałam cięższych prac. Dałoby się to zrobić u Ciebie?? Np jakąś praca siedząca w tej firmie? Ja w pracy siedziałam jak tylko mogłam ;)

Szczerze mowiac to jesli przed podpisaniem umowy autorka powie ze jest w ciazy to z cala pewnoscia pracy nie dostanie. Nie czarujmy sie bo pracodawcy wcale nie sa tak laskawi zeby przyjmowac kobiety w ciazy. Poza tym to raczej jest fizyczna praca i będą oczekiwac od pracownicy wykonywania powierzonych obowiązków a nie obchodzic sie z nia jak z jajkiem. Ktos napisal ze jesli zataisz fakt swojego stanu i po otrzymaniu umowy pojdziesz na zwolnienie to zostawisz po sobie niesmak- hmmmm jesli nie zamierzalabym tam wrocic to w nosie bym miala ich opinie....... Coz autorko wybor nalezy tylko do Ciebie.

ja mialam taka sytuacje, ze podpisalam umowe na rok czasu i zaszlam w ciaze, umowe mialam przedluzona do czasu porodu ale ile mnie nieprzyjemnosci spotkalo ze strony szefa i pretensji, oczywiscie umowy mi nie przedluzyl :(

Hm... a jest szansa ze mogłabyś pracować ale nie dźwigać ani nie skakać? Ja mieszkam za granicą wykonuje pracę fizyczną tu na L4 na zyczenie nie masz co liczyć (co z resztą popieram - ciąża nie choroba). Pracowałam do 8 m. początki zawsze są trudne jak źle się czułam mówiłam o tym otwarcie, po prostu nie wykonywałam cięższych prac. Dałoby się to zrobić u Ciebie?? Np jakąś praca siedząca w tej firmie? Ja w pracy siedziałam jak tylko mogłam ;)
Praca stojąca jako sprzrdaeca w sklepie odziezowym i na magazynie

reklama
Do góry