reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wasze pomysły na posiłki dla rocznego dziecka bez bmk :)

Dziewczyny napiszcie proszę co jedzą wasze roczne dzieci w ciągu dnia. I ile mleczka jeszcze piją?
Córka kończy za chwilę 13 miesięcy, ma alergię na białka mleka krowiego. Mam wrażenie że ciągle je to samo. Jeszcze kilka tygodni wcześniej próbowała chętnie nowych smaków a od kilku dni zaczyna jeść wybiórczo a czasami wcale nie chce posiłków stałych, tylko mleko(albo ciasteczko, bo słodkie) Wydaje mi się, że albo ma to związek z ząbkowaniem albo to przez te monotonne posiłki..
Szukam inspiracji na ciekawe i pożywne dania. Podzielcie się proszę przykładowym menu waszych dzieci bo po prostu martwię się że ona je za malo.

reklama
Moja ma prawie 14 miesięcy i tez jej się zmienia. Np był czas gdy namiętnie jadła kanapeczkę z serem, szynką, twarożkiem itp. i teraz coś jej się odwidziało i najczęściej je to co na kanapkach a chlebek zostawia, do tego daję jej pomidor, ogórek kiszony i okazało się że lubi oliwki. Za to smażę jej na masełku chleb zamoczony w jajku i to już jest Ok, lub robię pancakei z banana, jajka, mleka i mąki ( tylko te cztery składniki) i to tez bardzo lubi. Zamiast mleka można dać jakiś zamiennik wegański. Na obiad je tylko zupy w każdej postaci, wiec namiętnie gotuje rosół z indyka i to jest baza do zup, lub gotowane klopsiki z warzywami. Raz w tygodniu rosół x ryby bo tylko w takiej formie ją zje.

Moja ma prawie 14 miesięcy i tez jej się zmienia. Np był czas gdy namiętnie jadła kanapeczkę z serem, szynką, twarożkiem itp. i teraz coś jej się odwidziało i najczęściej je to co na kanapkach a chlebek zostawia, do tego daję jej pomidor, ogórek kiszony i okazało się że lubi oliwki. Za to smażę jej na masełku chleb zamoczony w jajku i to już jest Ok, lub robię pancakei z banana, jajka, mleka i mąki ( tylko te cztery składniki) i to tez bardzo lubi. Zamiast mleka można dać jakiś zamiennik wegański. Na obiad je tylko zupy w każdej postaci, wiec namiętnie gotuje rosół z indyka i to jest baza do zup, lub gotowane klopsiki z warzywami. Raz w tygodniu rosół x ryby bo tylko w takiej formie ją zje.
I nie je np jednego i drugiego dania tylko albo zupka albo klopsiki np ? Bo gdzieś wyczytałam że roczne dziecko to już powinno obiad dwudaniowy jeść ale u nas to jakoś nie ma szans 🫣😅

Dziękuję za odpowiedź❤️

I nie je np jednego i drugiego dania tylko albo zupka albo klopsiki np ? Bo gdzieś wyczytałam że roczne dziecko to już powinno obiad dwudaniowy jeść ale u nas to jakoś nie ma szans 🫣😅

Dziękuję za odpowiedź❤️
Hej, u mnie juz prawie dwulatek, ale jadlospis po roczku i teraz wyglada praktycznie tak samo.
Na pierwsze sniadanie najczesciej pieczywo z serem i warzywami, placuszki z owocami, owsianka/jaglanka z owocami, jajka na sto sposob (jajecznica ze szpinakiem albo pomidorami, chleb w jajku, jajka na twardo itd.).
Na drugie sniadanie zawsze zupa - najczesciej pomidorowa albo ogorkowa, kupuje do tego makarony ze straczkow (np. w Kauflandzie sa takie z groszku albo soczewicy).
Na obiad je to co my tylko my sobie dosalamy potrawy juz na talerzu.
Pozniej je przekaske, najczesciej jakis owoc z orzechami.
Na kolacje podobnie jak na sniadanie.
Ja duzo pomyslow na posilki dla dziecka biore z instagrama, obserwuje np. glodnybobas, martusiowe_blw, wspolniejemy.blw.

Mój syn ma alergię na bmk. Podaję normalnie wszystko tylko używam wegańskich zamienników. Co zje to zje, ma 5 posiłków.
Wiadomo, że dni ma rózne, czasem zje więcej, czasem mniej.

Lekarstwem na wybiórczość jest proponowanie normalnie wszystkiego. I olanie tego, czy dziecko zje czy nie.

Dziękuję za odpowiedź❤️
Nie nigdy nie je dwóch dań. Ja tez nie jadam obiadów dwudaniowych 😀 wszystko co je jest w formie zupy. Dodaje zawsze to mięso pokrojone z rosołu i ziemniaki, ryż, kasze lub makaron wiec ma dwa w jednym. Taka gęsta zupa wszystko pogniecione lekko j to jej pasuje. Taki typowy obiad ziemniaki, mięso i warzywa jej nie pasuje, ale ma to wszystko w zupie. Ryby tez w tej formie. Do wszystkiego daję dużo kopru i pietruszki, to nawet mi smakuje takie słabo doprawione.

Do góry