reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga urodzeniowa 2880,w 15 tyg. 4900 ? nie za mało?

madzialena79

mamuśka kruczka
Miasto
opole
Witam:)
Martwię się ponieważ od jakiegoś czasu Doruś zaczął mniej przybierać:/
Przez 10 tyg. przybierał ok.200 g/tydz..a teraz ok.100:szok:
Pediatra twierdzi,że dobrze przybiera.Karmię piersią i od jakiegoś czasu mały przy karmieniu pręży się,marudzi i złości na cyca.Jedynie w nocy i nad ranem (kiedy mam ładnie pełne piersi) jest spokojny.Czy mogę mieć za mało pokarmu?Zajada 6 do 8 razy na dzień.
Zastanawiam się czy nie zacząć dokarmiać,ale wszędzie słyszę "karm piersią,tak trzeba" itd.że niby wyrodna jestem bo chcę dokarmiać przed 6 miesiącem.
A w siatkach to jest wagowo poniżej:-(
dziękuję za odpowiedzi i porady

reklama
Kobieto ty sie nie zastanawiaj tylko daj mleko modyfikowane jak dziecko jest głodne i nie chce pić z piersi. Ludźmi sie nie przejmuj bo to Twoje dziecko i chyba chcesz aby było najedzone i zadowolone?

Nooo...tylko jak durna słucham pediatry:/
podobno lekarz to się zna,a że wyniki krwi ma dobre,więc nie ma problemu.Nawet w tym,że kupkę robi co 4 dni...

Ty jestes matką i Ty wiesz njalepiej co Twojemu dziecku potrzeba. jak się nie najada to spróbuj po opróżnieniu dwóch piersi zrobić jeszcze troszkę mleka modyfikowanego i jeśli wypije tzn., że był głodny i dawaj mu tak za każdym razem, aż pobudzisz tak laktację że wystarczy mu tylko mleczko z piersi.

a może spróbuj przystawiać częściej do piersi
mleko modyfikowane to ostateczność, powalcz jeszcze o laktację
poza tym po 3 miesiącach nastepuje okres, że dzieci zaczynają mniej przybierać- jeśli pediatra mówi, że jest ok to się nie martw!

a nie słyszałaś o kryzysie laktacyjnym 3 dzień, 3 tydzień, 3 miesiąc, 6 miesiąc ? wtedy masz mniej pokarmu i dziecko przez to mniej przybiera. A do tego dziecko może mieć kolejne skoki rozwojowe po których uczy się nowych rzeczy i nie ma czasu jeść. Kryzys laktacyjny mija ale musisz dużo przystawiać do piersi, a w między czasie nawet odciągać mleko i pobudzać laktacje. Pić dużo wody i herbatek laktacyjnych. U mnie sprawdziło się książkowo i po tygodniu wszystko wróciło do normy. A jak tak bardzo męczy cie karmienie to połóż się z maluchem do łóżka i cały dzień karm na żądanie albo częściej. Mąż niech zrobi obiad, a jak nie będzie posprzątane pare dni to nic się nikomu nie stanie

Madzialena - ja bym nie dawała mleka modyfikowanego, jeżeli masz pokarm, przystawiaj synka częściej do piersi. A jeżeli chcesz nad tym sama popracować, to polecam herbatki na laktację lub po prostu laktator!:-) Dzięki laktatorowi możesz sobie odciągać pokarm i wiesz dokładnie ile zjada Twojego pokarmu Twoj synek.
No, chyba, że aż tak Ci nie zależy na laktacji,ale może skoro jest, to warto ja utrzymać i karmić dziecko? Dla niego to najzdrowsze, ale w końcu to indywidualny wybór matki.

Ja tez bym nie dawała. 100g na tydzień to dobry wynik. Mój lekarz powiedział że normy WHO podają przyrost miesięczny 300-600g a pierwszym półroczu mówił że Polskei normy są zawyżone ale że to będzie się zmieniać. Mój miał wagę urodzeniową 2750 Na rok 8600 na 6 miesięcy 6kg. Zawsze poniżej siatki i co z tego. Zdrowy radosny dobrze się rozwijający.
Ale jak padasz na twarz masz dość i nie chcesz już karmić to odpuść. Tylko pamiętaj że na modyfikowanym nie będzie tak kolorowo.
Mogą zacząć się problemy z kupką (zatwardzenia) bóle brzuszka, prężenia, ulewania. Będziesz dalej kombinować od czego to, zmieniać mleko, płacić za nie, przygotowywać w nocy butelki a gwarancji na wzrost wagi i apetytu nie dostaniesz:(

reklama
Ja tez bym nie dawała. 100g na tydzień to dobry wynik. Mój lekarz powiedział że normy WHO podają przyrost miesięczny 300-600g a pierwszym półroczu mówił że Polskei normy są zawyżone ale że to będzie się zmieniać. Mój miał wagę urodzeniową 2750 Na rok 8600 na 6 miesięcy 6kg. Zawsze poniżej siatki i co z tego. Zdrowy radosny dobrze się rozwijający.
Ale jak padasz na twarz masz dość i nie chcesz już karmić to odpuść. Tylko pamiętaj że na modyfikowanym nie będzie tak kolorowo.
Mogą zacząć się problemy z kupką (zatwardzenia) bóle brzuszka, prężenia, ulewania. Będziesz dalej kombinować od czego to, zmieniać mleko, płacić za nie, przygotowywać w nocy butelki a gwarancji na wzrost wagi i apetytu nie dostaniesz:(

U mnie było zupełnie na odwrót więc się nie martw i zrób jak czujesz. Jak zaczęłam karmić mm nareszcie skończyły się kryzysy. Dziecko ładnie zasypiało, było najedzone i bardziej spokojne. A. I karmiłam 3 miesiące i Adaś ani razu nie był jeszcze chory. U mnie wyszło na plus.

Do góry